Közkedvelt gluténmentes gabona, a rizs
Bár már korábban is említettük, ismerjük meg alaposabban az egyik legkedveltebb, legolcsóbb gluténmentes gabonát, mely szinte minden gluténérzékeny – cöliákiás étrendjében megtalálható valamilyen formában. A rizs kitűnő alapanyaga sós és édes ételeknek egyaránt, lehet szó akár kisétkezésről vagy akár egy tápláló főételről.
Eredetileg Indiából, valamint Dél-Kelet Ázsiából származik, majd Afrika, Amerika és Európa partjait is elérte termesztése. Napjainkban már több ezer fajtája ismert, melyeket legtöbbször a rizsszemek színe és alakja alapján szoktak megkülönböztetni.
Legismertebb rizsfajták:
- Hossz, alak – forma szerint:
- A kerek szemű rizs, rövid szemű, gömbölyű, hajlamosabb az összetapadásra, ezért könnyebb pálcikával enni.
Általában rizottóhoz, szusihoz, paellához, rizses-húshoz használják. - Hosszú szemű rizs kevésbé tapad össze főzés közben, szebb, látványosabb, de drágább is.
Ezért köretnek szokták a legtöbbször elkészíteni.
- A kerek szemű rizs, rövid szemű, gömbölyű, hajlamosabb az összetapadásra, ezért könnyebb pálcikával enni.
- Szín szerint:
- Barna rizs esetében a csírát és a korpát nem koptatják le a hántolás során, ezért tápértéke magasabb a fehér rizsnél, viszont nehezen puhul, ezért főzési ideje is több.
- Fehér rizs kevésbé intenzív ízű, mint a barna. Köretként legtöbbször ezt alkalmazzák. Fényező anyag hozzáadásával készül belőle a fényezett fehér rizs, a látványa miatt.
- Vadrizs valójában nem rizs, hanem az észak-amerikai Nagy-Tavak vidékéről származó vízinövény magja, melyet szintén előszeretettel fogyasztanak köretként, hasonlóan a rizshez, azonban a betakarítás során gluténnal szennyeződhet, ezért cöliákia – gluténintolerancia esetében nem javasolt fogyasztásra.
Cöliákia – gluténérzékenység esetében kizárólag az a vadrizs fogyasztható, amely nyomokban sem tartalmaz glutént!
Rizsek tápanyag tartalma:
Fehér | Barna | |
Energia | 1.533 kJ / 365 kcal | 1.554 kJ/ 370 kcal |
Fehérje | 7,1 g | 8 g |
Zsír | 0,7 g | 3 g |
Szénhidrát | 80 g | 77 g |
Rost | 1,3 g | 3,5 g |
USDA, 2014 adatai alapján
Rizsek táplálkozás élettani tulajdonságai:
- Természetesen gluténmentes gabona, így a cöliákia – gluténérzékenység diétájába beépíthető.
- A pszeudocereáliákhoz, valamint a korábban bemutatott kevésbé ismert gabonafélékhez képest alacsonyabb rosttartalmú gabona, azonban magas keményítőtartalmának köszönhetően diétás étrendek alapját képezi.
- A barna a fehér rizshez képest azonban magasabb rosttartalmánál fogva előnyösebb hatással van az emésztőrendszer működésére.
Felhasználási lehetőségei:
- Nagy keményítőtartalmából adódóan liszt készíthető belőle, amely önmagában főzelékek, levesek sűrítésére alkalmazható.
- A keleti konyhák ismert alapanyaga a speciális rizstészta, amely rizsliszt és víz hozzáadásával készül tojás nélkül, ezért cöliákiások és tojásérzékenyek is fogyaszthatják garantáltan gluténmentes és tojásmentes formában!
- Köretként kétszeres mennyiségű vízben főzve kb. 15 perc alatt elkészíthető, de párolva, gőzben főzve is finom köret készíthető belőle, mely dúsítható pl.: gombával, zöldborsóval, friss zöld-fűszerekkel, az unalmassá válás elkerülése érdekében.
- Kisétkezésekhez és főétkezésekhez egyaránt felhasználható.
- Fasírtok készítésénél a zsemle helyettesítésére is kipróbálhatjuk.
- Ha laktózmentes tejjel készítjük, akkor a laktózintoleranciások számára is biztonságosan fogyasztható, ízletes kását készíthetünk belőle.
- A növényi italokhoz, melyek vegánoknak, vegetáriánusoknak, tejfehérje allergiásoknak, laktózintoleranciásoknak készülnek. Ez lehet teljesen csak rizsből készülő, de lehet pl.: egyes kókuszitaloknál, is felhasználni, kombinált növényi italként.
- Bár az alkoholt sem egészséges táplálkozásban, sem beteg embereknek nem javasoljuk, a rizsből készül bor, sör és pálinka is
Fogyasztható:
- Puffasztott formában gyümölcssalátákba, hogy ropogósabb legyen vagy müzlibe keverve.
- Főételekhez, például frissensültek mellé köretként
- Levesbetétként
- Fasírtok, húsos lepények, rakott ételek elkészítésben is javasolt.
- Édességként tejben, növényi italban főzve (tejberizs, kása).
- Rizsből készülő tészta, rizslapok felhasználásával egyszerűbbé, színesebbé, változatosabbá tehetjük a cöliákiás – gluténrzékeny étrendjét
Rizs vásárlásakor is mindig győződjünk meg a választott termék gluténmentességéről, azaz a termékek csomagolása épp legyen, hogy nyomokban se tartalmazzanak glutént!
Érdekesség:
Tudta, hogy van, aki a rizsre allergiás?
Kapcsolódó receptek:
Galuska / nokedli tojásmentes gluténmentes, tejmentes
A nokdeli jellegzetes magyar tésztaétel. Egy csirkepörköl elképzelhetetlen nélküle. Egy gluténmentes nokedli. Nem ragacsos, nem mállós. Finom
Tejszínes gesztenyés desszert – gluténmentes süti recept
Ünnepi alkalomra készült ez a rendkívül finom gluténmentes, laktózmentes gesztenyés sütemény.
Lusta asszony gluténmentes túrós süteménye
Gyorsan, olcsó alapanyagokból készíthető el az finom gluténmentes túrós sütemény.
Olcsó mézes gluténmentes keksz rizslisztekkel
Készítsünk szeretteinken karácsonyra gasztroajándékokat! Gluténmentes mézes keksz receptünket rizsliszttel és sikérhelyettesítővel készítettük el. Olcsó, gyors, finom.
Hajdinás lenmagpelyhes gluténmentes kenyér – Mona kedvencei
Érdemes többféle gluténmentes lisztből, pehelyből sikérhelyettesítőkből saját recepteket kikísérletezni. Ez Mona egyik kedvenc gluténmentes kenyér receptje, amely napokig puha marad....
Tejmentes gyümölcsrizs recept barackkal – tojás- és gluténmentes
Mai Tej- tojás és gluténmentes recept ötletünk a gyümölcsrizs. Gyorsan elkészíthető, ami lehet reggeli, uzsonna vagy akár ebéd utáni desszert...
Kókuszos “tejberizs” – tejmentes, gluténmentes
Tejmentes és gluténmentes kókuszos desszertünk gyorsan elkészíthető. A klasszikus tejberizsnek készítettük el egy alternatív változatát. Gyorsan kész és ráadásul nagyon...
Nagyon csokis pite – tojás, cukor és gluténmentesen
Csokis gluténmentes pite receptünk nagyon csokis, viszont tojás és cukormentes sokak örömére. Haladó szintű recept.
Sült gluténmentes túrótorta
Klasszikus finomság a túrós sütik rajongóinak. Ilyenkor nyáron különösen finom friss eperből / málnából / meggyből készült gyümölcspürével tálalva. Gluténmentes...
Kókuszkocka gluténmentesen
Nagymama kókuszkockája utánozhatatlan, ezzel kár is vitatkozni. De ha szeretnénk gluténmentesen is elkészíteni, akkor érdemes egy kicsit változtatni az eredeti...
Sajtos rúd, a vendégváró finomság – olcsó, gyors
Legújabb olcsó gluténmentes receptünket ajánljuk mindazoknak, akik időhiánnyal küzdenek a vendégség előtt, ugyanis a recept pillanatok alatt elkészíthető, a végeredmény...
Fánk, természetesen gluténmentesen
Gluténmentes fánk receptünkkel bebizonyítottuk, hogy nem kell mindenképpen ragaszkodni a készen kapható lisztkeverékekhez, egy általunk összeállított lisztkeverék is ugyanazt az...
Póréhagymás rizottó pirított gesztenyével
A póréhagyma és gesztenye különlegesen finommá teszi ezt a rizottót! Egy könnyű desszerttel kiegészítve tökéletes ebéd lehet belőle!
Francia hagymaleves
Nincs ősz és tél hagymaleves nélkül! Egy újabb klasszikus recept. Viszonylag egyszerű és olcsó, mégis nagyon finom és elegáns fogás...
Kapcsolódó bejegyzések:
Rizsiri – gluténmentes császármorzsa alap
Két új gluténmentes császármorzsa jelent meg az üzletekben Rizsiri. Az egyik változat édesítőszeres, barna rizslisztes. Mindkettő 250g-os 3 adag készíthető...
Burgonya, a cöliákiában – gluténérzékenységben
Tudjon meg többet a burgonyáról. Honnan származik, milyen fajtái vannak, Milyen előnyös tulajdonságai vannak. A burgonya kitűnően beilleszthető a gluténmentes...
Kukorica a legismertebb gluténmentes alapanyag
Kiválóan beilleszthető a gluténmentes étrendbe a kukorica, amely legismertebb gluténmentes alapanyag. Kukoricaliszt, kukoricadara, csemege kukorica. A polenta avagy puliszka is...
Rizsallergia, rizsintolerancia és a cöliákia
Az aki cöliákiás és mellé még rizsallergiás vagy rizs-intoleranciában szenved, annak az étrendi lehetőségei még jobban leszűkülnek. Ráadásul a legolcsóbb...
Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 1. A köles.
A középkor híres gabonája, a köles. Gluténmentes. Az eredetileg Kínából származó köles egészen a 18. századig rendkívül kedvelt gabonaféle volt...
Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 1. Quinoa
Az álgabonák növényrendszertanilag nem tartoznak a gabonafélékhez. A quinoa is egy pszeudocereália, egy lehetséges gabona pótlás, amely az étrend...