Mikor kihez fordulhat a beteg? A dietetikus.
Nézzük, ki a dietetikus!
A dietetikusok olyan felsőfokú végzettséggel rendelkező élelmezési és táplálkozási szakemberek, akiknek feladata a betegélelmezésen és közétkeztetésen túl táplálkozási tanácsadás a gyógyítás különböző területein, valamint a táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek megelőzése, vagyis a korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése a lakossággal.
A dietetikus a táplálkozástudományt egészséges és beteg egyének, valamint csoportok élelmezési ellátása, gyógyítása és egészségnevelése céljából alkalmazza. A dietetikus tehát a táplálkozástudomány és a dietetika területén szerzett végzettséggel rendelkező személy, akit a nemzeti kormányzati szervek elismernek.
A szigorú feltételek szerint, minden dietetikusnak a Magyar Egészségügyi Szakdolgozók kamarájának köteles a tagja lenni, minimum 3 évet kell felügyelet mellett gyakorlati munkában részt vennie, és érvényes működési engedéllyel kell rendelkeznie.
Ez kellőképpen megalapozza, hogy valóban alapos tudású, ellenőrzött dietetikust választhassunk.
A dietetikus képzési idő: 8 félév
A gyakorlati képzés a folyamatos gyakorlati órák mellett, a külső szakmai területeken végzett 1-4 hetes, valamint az összefüggő, komplex, irányított 14-15 hetes szakmai gyakorlatokat foglalja magában.
A dietetikus akkor dolgozhat, ha érvényes működési engedéllyel rendelkezik.
Ennek feltételei:
- dietetikusi diploma,
- regisztráció a nyilvántartásba
- Kamarai tagság,
- folyamatos munkavégzés,
- kötelező, és szabadon választott továbbképzések,
Ha meg van az érvényes működési engedély:
- akkor bármikor, bárkinek jogosultak és képesek a táplálkozásával kapcsolatban tanácsot adni,
- joguk-, és kötelessége ellenőrizni a kliens egészségi állapotát, és bekérni-, megkapni az anamnéziseket, zárójelentéseket, terápiákat,
- joga, és kötelessége a kezelő orvos figyelmét felhívni szükség szerinti dietetikai konzíliumra, valamit az orvos felé javaslatot tenni további vizsgálatok, szakemberek bevonásával, gyógyszeres terápiával kapcsolatban
- joga-, és helye van teljes körű táplálkozás tudományi szakemberként élelmiszer-ipari fejlesztésekben, nemzeti rendeletek-, törvények javaslat tételében – véleményezésében, valamint médiában-, prevencióban hiteles tájékoztatásban megjelenni.
A dietetikus képes a kliens számára érthetően elmagyarázni a szükséges étrend és/vagy diéta lényegét, és hogyan lehet a hétköznapokban alkalmazni, és teljes egészében az adott emberre adaptálni. Elmagyarázza a választás okát, lehetőségeit, tájékoztat, hogy hol, mit lehet megvásárolni, mit, hogyan lehet a diétának megfelelően elkészíteni.
A dietetikusnak az alábbiakra van szüksége a biztonságos, egyénre szabott kezeléshez:
- dietetikus által, személyesen kikérdezett alapos táplálkozási anamnézisre,
- testi adatokra,
- betegségekről zárójelentésre,
- vérvételi eredményekre,
- más szakorvosi javaslatokra, a betegség-ek szerint,
- gyógyszerszedési adatokra
- étkezési naplóra, ha van: vércukor-, vérnyomás napló
- étrend kiegészítők szedési szokások ismeretére,
- speciális étkezési szokások ismeretére
- speciális vizsgálatok elvégzésére irányuló javaslat, kérésre
További információk:
- Dietetikus kereső a MDOSZ weboldalán
- Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ)
- sotepedia.hu/etk#dietetikus_szakirany
Tiszteletbeli dietetikusok is vannak!
Ők, azok, akinek a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ezt a címet adományozza.
Viszont nem jogosítja fel az adományozottat semmilyen körülmények között sem, hogy dietetikusként tevékenykedjen. Aki ezt megteszi, az megtéveszti az embereket, mert dietetikai kompetenciája nincs!
Képzési idő: nincs
Bővebben
Kérdezze dietetikus szakértőnket!
Az itt feltett gluténérzékenységgel kapcsolatosan felmerülő kérdésekre dietetikus vagy gasztroenterológus szakértőnk néhány munkanapon belül válaszol.
A válaszok azonban nem helyettesíthetik az orvosi kivizsgálást, és esetleg szükséges laborvízsálatokat!
A korábban feltett kérdésekre adott válaszokat itt találja meg és itt tehet fel új kérdést.
A cikk több oldalas: 1 2
Kapcsolódó bejegyzések:
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...
Kezeletlen cöliákia – gluténintolerancia hatása egyes daganatokra
A cöliákiásokat érintő lymphomák közül a non-Hodgkin lymphoma a leggyakoribb, de akik gluténmentes diétájukat hibátlanul betartják, nem tartoznak magasabb kockázatú...
Mikor kihez fordulhat a beteg? A tanácsadó
Kijelenthetjük, hogy a magyar lakosság 90%-a a táplálkozási, egészségügyi problémáihoz, nem a megfelelő szakembert választja! Sok tanácsadó nem rendelkezik...
Mikor kihez fordulhat a beteg? Gasztroenterológus, allergológus
Cikksorozatunk mai fejezetében a gasztroenterológus és allergológus tevékenységét mutatjuk be.
Mikor kihez fordulhat a beteg? Háziorvos.
Mégis kihez forduljunk a számunkra igen kellemetlen tünetek megjelenésekor? Háziorvos, gasztroenterológus, dietetikus? Cikksorozatunk első darabja a háziorvos tevékenységét mutatja be....