Mit ehet egy gluténérzékeny – cöliákiás beteg? 1.
A gluténérzékenység (elavult szóhasználattal: lisztérzékenység) legfőbb oki kezelési módja – természetesen a tüneti hiányállapotok és a társult betegségek kezelése mellett – a glutén elkerülése, vagyis a gluténmentes diéta.
A glutén elhagyása a táplálkozásból az egyedüli gyógyító – terápiás eszköz, azaz a betegség kiváltó okának megszüntetése.
Mivel a tünetszegény vagy csendes cöliákia során éppúgy károsodik a vékonybél nyálkahártyája, mint a szélsőséges tüneteket mutató esetekben, senki sem kivétel a diéta alól. Hogy segítsünk, korábbi cikkünkből megtudhatja, hogy miért alattomos betegség a gluténérzékenység!
Kezdjük a legelején, azaz már csecsemőkorban is sokat tehetünk a betegség lehetséges elkerüléséért:
A cöliákia csecsemőkori megelőzése
A genetika alapján, ha a családban már előfordult a gluténérzékenység, megelőzés gyanánt a csecsemők esetében a legszigorúbban tartsuk be a glutén tartalmú ételekkel való hozzátáplálás javasolt rendjét.
A 6 hónapig kizárólag anyatejjel való táplálás már csökkentheti a gluténérzékenység kialakulásának esélyeit!
Az anyatejjel táplált babáknak védőnővel, gyermekorvossal egyeztetve, 4.-6. hónap között kezdhetünk el – először nagyon kis mennyiségben, majd lassú fokozatossággal emelve az adagot –, búza, zablisztes ételeket adni. Ez inkább az ételek sűrítésben jelenjen meg, és egyszerre csak egy féle alapanyaggal bővítsük a baba étrendjét.
Közben figyeljünk a gyermekünk jelzésére, és a legkisebb gyanús jelnek is szenteljünk figyelmet.
Ebben az időszakban tartsuk fenn az anyatejes táplálást is, hiszen az anyatejben található tápanyagok nagyban csökkentik a gluténérzékenység kialakulásának kockázatát. Ha a baba kevesebb ideig volt anyatejes tápláláson, akkor várjuk meg a 7. hónapot a bevezetéssel, és a gyermekorvos ajánlását!
Melyek a gluténérzékeny betegek számára elkerülendő alapanyagok ételek?
A betegségnek ez a megnevezése megtévesztő, hiszen a glutén nem csak a lisztben található meg. A hivatalos ajánlás szerint glutén tartalmaznak:
- búza és búza eredetű termékek
- rozs és rozs eredetű termékek
- árpa és árpa eredetű termékek
- zab és zab eredetű termékek
- tönköly (tönkölybúza) és őrleményei
- és fenti gabonafélék keresztezésével előállított bármely mag és abból készült termék
- a fenti magok pelyhesített (pl. gabonapehely) változata
- gluténliszt
A „búza és búzaeredetű termékek” a következők:
- búzaliszt
- búzakorpa
- búzaköret
- búzadara
- búzacsíra
- búzacsíraolaj
- búzakeményítő
- módosított búzakeményítőfélék
- hidrolizált búzafehérje
- búzafehérje alapú sütőipari térfogatnövelő szer
Glutént tartalmaznak a rozs, árpa, zab és tönköly, valamint ezek keresztezésével előállított magokból készült, a felsorolt búzaeredetű termékekkel analóg termékek, valamint a maláta és a malátakivonat is.
A gluténmentes kifejezés azt jelenti, hogy
a termék gyártása során a felsorolt anyagok egyike sem került a termékbe és a gyártás és a csomagolás során a terméknek a fenti anyagokkal való szennyeződése is kizárható. Ha a termékhez állományjavító adalékként módosított keményítőt adtak és a keményítő eredete nem tisztázott, a termék nem tekinthető biztonsággal gluténmentesnek. Gluténmentesnek minősülnek továbbá mindazok az élelmiszerek, amelyeket a Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet, Budapest (KÉKI) Biológiai Osztály Laboratóriumában (végzett vizsgálat szakértői véleménye gluténmentesnek nyilvánít).
Gluténmentes élelmiszerek jelölése
Sajnos a termékcímkék összetétel leírása alapján nagyon nehéz a garantáltan gluténmentes élelmiszerek kiválasztása.
Emiatt a gyártók különféle jelzéseket rendszeresítettek arra, hogy megjelöljék azokat az élelmiszereket, amelyeknek se az összetevői, se a gyártási segédanyagai nem tartalmaznak glutént és a csomagolás során is kizárt, hogy akár nyomokban is belekerülhetett az élelmiszerbe.
Bár a gluténmentességet jelölő címkék rendszere nem tejesen egységes, a leggyakrabban használt grafikus jelzés az áthúzott gabonakalász, a felirat általában:
- “gluten free”
vagy
- gluténmentes.
A gluténérzékenyek étrendjének színesítése érdekében weboldalunkon folyamatosan jelentetünk meg gluténmentes recepteket!
Kelt:2013.11.15 / Utolsó módosítás: 2015.06.02Kapcsolódó bejegyzések:
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...
Mit ehetnek a gluténérzékeny betegek? 5.
Nézze meg, hogy milyen lisztek őrlemények milyen felhasználásra ajánlottak. Hasonlítsa össze az egyes gluténmentes lisztek tápérték adatait!
Mit ehetnek a gluténérzékeny betegek?
Mivel lehet kiváltani a búzalisztet? Milyen liszteket fogyaszthatnak a gluténérzékenyek? Melyik lisztet mire érdemes és lehet használni? Gluténmentes étrendbe illeszthető...
Mit ehetnek a gluténérzékeny betegek? 3.
Mi legyen a kenyérrel? A gluténérzékenyek első kérdése. A gluténérzékenység diagnosztizálása után sem kell feltétlenül lemondani a kenyérről, a rántott...
Mit ehet egy gluténérzékeny – cöliákiás beteg? 2.
Azért mert glutén-intoleranciát diagnosztizáltak Önnél, nem kell lemondania a péksüteményekről! Oda kell azonban figyelni, hogy az gluténmentes legyen! A búzalisztet...
Mit nem ehet az, aki gluténérzékeny?
A gluténérzékenység (korábban lisztérzékenység) nem gyógyítható, de megfelelő diétával tünetei megszüntethetők, teljes élet élhető. A gluténmentes diéta azonban nem csak annyit jelent,...