Mit ehetnek a gluténérzékeny betegek? 3.
Hazánk lakosságának alapélelmiszere a kenyér, kifli, zsemle, hiszen ezekből készült szendvicseket viszünk magunkkal a munkahelyünkre, iskolába, kirándulásra.
Ezzel kínáljuk zsúrokon a gyerekeke, vagy egyes vendégségben a meghívottakat is. De fontosak számunkra az apró sütemények, torták is.
Így nagy kérdés, mi legyen a kenyérrel, egyéb péksüteményekkel?
Bár már hazánkban is terjednek a széles kínálattal rendelkező kisebb pékségek és kézműves üzletláncok, való igaz, hogy még mindig nem könnyű a gluténmentes pékáruk beszerzése.
Sok helyen kaphatunk már olyan kenyeret, amely nem búza, rozs, árpa, zab, tönköly lisztjéből készült és nem is tartalmaz gabonaszármazékokat, de a választék nem túl nagy. Különösen figyelni kell ezeknek a pékségeknek arra is, hogy a gluténnal még csak ne is szennyeződjenek a gluténérzékenyeknek kínált kenyérfélék, és péksütemények. Ennek technikai háttere igen nehézkes és költséges, így csak kevés helyen megvalósítható a biztonságosan gluténmentes termékek készítése, és forgalmazása.
A gluténérzékenyek diétájához szánt a termékekbe a glutén még nyomokban sem kerülhet bele, azaz nem szennyeződhet!
Mivel nem csak az számít, hogy a készítmény alapanyaga a tiltott gabona lisztjéből származik-e, hanem az is, hogy készítés vagy csomagolás során se kerülhessen bele glutén, még nyomokban sem – ezt hívjuk szennyeződésnek – nagyon óvatosaknak kell lennünk vásárláskor.
Kérjük el nyugodtan az elárusítóhely aktuális idevonatkozó engedélyeit, bár a korrekt helyeken ezt el sem kell kérni, jól látható helyre ki van függesztve a boltban.
Milyen további termékeket keresünk a gluténmentes diéta betartáshoz?
A panírozott húsok-, halak-, zöldségek zsemlemorzsával, prézlivel, vagy panírozó porral készülnek. Nagyon fontos kérdés a gluténérzékenyek számára, hogy olyan prézlihez – zsemlemorzsához juthassanak, amely nem tartalmaz glutént. Adott, hogy ha gluténmentes kenyeret, akkor gluténmentes zsemlemorzsát is lehet kapni, illetve mi magunk is elkészíthetjük. Így nem kell kiiktatnunk az ételünkből ezeket a kedvenceket sem.
Következő alapélelmiszer a tészta, amely köztudottan legtöbbször jó hazai búza-, vagy durumbúza lisztből készül. A jó hír az, hogy bátran fogyaszthatunk gluténmentes tésztaváltozatokból. Ezek a glutént nem tartalmazó termékek a legtöbbször kukorica- vagy rizslisztből, ezek felhasználásával készülnek.
Gabonaszármazék alapú adalékanyagot tartalmazó élelmiszerek helyettesítése
Az élelmiszeripar előszeretettel alkalmazza a búzafehérjét is állományjavítóként, de a búzakeményítő (amely szintén az állagot változtatja, sűrít, miközben nedvességet von el) is nagyon gyakori felhasználású.
Ezek megtalálhatók a szalámi- és vörös húsáruktól kezdve az ízesített joghurtokon és tejalapú italokon át a különféle szószokig (ketchup, mustár, hagymakrémek stb.), szinte mindenben.
Nem hagyhatjuk ki ebből a felsorolásból a müzliszeleteket, a müzliket, a csokoládékat, de még a zöldségekből és gyümölcsökből készült termékeket sem.
Ha ilyen félkész vagy kész feldolgozott élelmiszerekre vágyunk, két dolgot tehetünk: vagy gluténmentest választunk vagy megvesszük mindennek natúr alapanyagát és otthon fejezzük be / készítjük el a gluténmentes ételt.
Előző cikkünkből “Mit ehet egy gluténérzékeny – cöliákiás beteg? 2.” megtudhatta, hogy a búzalisztet mivel válthatják ki a gluténmentesen diétázók. Az sorozat első cikkében pedig leírtuk, hogy milyen ételeket kell kerülnie a gluténérzékenyeknek.
A gluténérzékenység vagy cöliákia egy alattomos betegség.
A gluténérzékenység (elavult szóhasznákattal: lisztérzékenység) kezelése során a legfontosabb a betegség kiderítése. Mivel egyes esetekben tünetszegény a betegség., gyanú esetén forduljon szakorvoshoz és gluténérzékenység diagnosztizálása után tartsa be szigorúan a gluténmentes étrendet.
(elavultan lisztérzékenység)
Kelt:2013.11.20 / Utolsó módosítás: 2014.06.19Kapcsolódó bejegyzések:
Mit ehet egy gluténérzékeny – cöliákiás beteg? 1.
A lisztérzékenység legfőbb kezelési módja a gluténmentes diéta. Ha valaki lisztérzékeny, akkor kénytelen gluténmentes étrendet kialakítani - kerülnie kell a...