Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Búzaliszt sikértartalma és a cöliákia

Cikkük szerint a búzaliszt sikérjének 75%-a gliadin és ez váltja ki a cöliákia tüneteit.
Ezek szerint a glutenin, ami 25%-át adja a búza sikérnek, nem vált ki cöliákiát?

Kedves Kérdező!

A glutenin a búzából készült liszttel készített tészták rugalmasságáért felel. Jelen tudásunk szerint, a cöliákiában a gliadin a toxikus alkotórész, bár vannak vitatott jelenségek, de ezek még nem kellően alátámasztottak.
Ha Ön ismer a glutenin és a cöliákiával kapcsolatos randomizált kutatásokat, melyek szerint a glutenin is kiváltó oka a cöliákiának szívesen vesszük, ha megküldi nekünk!

szívélyes üdvözlettel,

Klima Anita

regisztrált dietetikus, élelmezés-, és táplálkozás-egészségügyi, és egészségfejlesztési szakértő

Kapcsolódó bejegyzések:

Mi az a glutén?
Mi az a glutén?

A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke, amely gliadin tartalma a kiváltó oka, a cöliákia – gluténérzékenység...

Sikérhelyettesítők - gluténmentes tészta gyúrás rejtelmei
Sikérhelyettesítők – gluténmentes tészta gyúrás rejtelmei

A búza sikértartalma megszabja a belőle készített tészta minőségét. A cöliákiásoknak azzal kell megküzdeniük, hogy az egyébként sikért nem tartalmazó,...

, , ,