Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Diétahiba?

Jó napot kívánok,

2011-ben diagnosztizálták a liszt-, és laktózérzékenységet nálam, az egyedüli tünet a puffadás volt. Azóta tartom a glutén-, laktózmentes (azóta már inkább tejtermékmentes) diétát, azzal a nehezítéssel, hogy emellett inzulinreszisztencia miatt IR étrenddel kell összekombinálni ezeket.

Kb egy évvel azután hogy elkezdtem a gluténmentes diétát gyakori hasmenéses-bélfájdalmas panaszaim lettek, végigmentünk az összes létező vizsgálaton, CT-k, mr, székletv., tejfehérje-allergia, egyéb élelmiszer-allergiák, de mai napig nem derült ki mi okozza a panaszokat. Ezek azóta is megvannak, csak enyhébb formában és rövidebb ideig tartanak, de gyakoriak. Már vagy 3 füzet étrendi naplót írtam, de nem sikerült összefüggést találni.

A kb fél évvel ezelőtti gyomortükrözésnél az látszott, hogy be van gyulladva a gyomor és a nyelőcső, így refluxra kaptam gyógyszert. Azóta ezt abbahagytuk, mert nem változtatott a panaszokon.
Nemrég a szokásos félévenkénti cöliákiás kontrollon voltam, aminek az eredménye még mindig nem egészen jó:

Minden negatív, de a TG2 antitest értéke10,16 U/ml (szürke zóna:3-8) Ez az értékem szépen fokozatosan megy le, az előző 16 volt.

A kiértékelés szerint ez azt jelzi, diétahiba van, és ez okozhatja a gyakori fentebb leírt panaszokat.

A doktornő is azt mondta, lehet hogy emiatt láttuk a tükrözésnél a gyulladásokat.

Kezdettől fogva komolyan veszem a diétát, mindenről informálódtam és a mai napig tartom más lisztérzékenyekkel a kapcsolatot interneten, akikkel minden infót megosztunk, ha felmerül kérdés, segítünk. Úgy gondolom tisztában vagyok a diétával a szennyeződések elkerülését is beleértve.Természetesen újra átgondolok mindent, hol lehet valami hiba, de…
Lehetséges, hogy mivel súlyos boholyatróphiával diagnosztizáltak a gyógyulás egyszerűen csak lassúbb emiatt, és ezért van, hogy bár megy lefelé az érték, még nem tökéletes?
Ha valóban diétahibáról van szó, azt tudjuk hogy ez az érték mit jelent, csak minimális szennyeződésre utalhat vagy rendszeres hibára?

Érdemes-e BIOCARD gyorsteszttel mérnem 2-3 hónap múlva (legközelebb csak félév múlva mehetek, de jó lenne előbb tudni, hogy a változtatásoknak volt-e hatása), ilyen alacsony értéknél is kimutatja ha hiba van?

Előre is köszönöm a választ.

Kedves Kérdező!

Köszönjük, hogy bizalommal fordult hozzánk.

Igen, valóban elképzelhető, hogy szervezetéből lassabban ürül ki az ellenanyag, de az is elképzelhető, hogy valóban diétahiba áll fenn (a kapott értékről pontosan nem állítható meg, hogy minimális szennyeződésre, vagy éppen rendszeres hibára utal).

Alaposan nézze végig, gondolja át étrendjét, hogy kiszűrhesse az esetleges hibákat. Ebben segíthetnek a korábban megírt naplók is.

Segítségképpen ajánlom korábbi cikksorozatunkat is, olvassa át figyelmesen: kerüljük el a diétahibát sorozatunkat.

Önellenőrzésre valóban jól alkalmazható a BIOCARD gyorsteszt, javaslom használatát.

Üdvözlettel,
Dékei Zóra, dietetikus

 

Kapcsolódó bejegyzések:

Mit ehet és mit nem egy  gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.

Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...

Diétahiba és a kényelmi termékek. Vásároljunk figyelmesen!
Diétahiba és a kényelmi termékek. Vásároljunk figyelmesen!

Számos olyan kényelmi termék is tartalmazhat glutént vagy a készítése során szennyeződhet gluténnal, amire nem is gondolnánk. Diétahiba lehet a...

Vásároljunk figyelmesen! 2. Mik lehetnek rejtetten gluténtartalmú ételek?
Vásároljunk figyelmesen! 2. Mik lehetnek rejtetten gluténtartalmú ételek?

Diétahibát okozhatnak a rejtetten gluténtartalmú ételek, amelyek neve vagy felszolgálása alapján nem is gondolnánk, hogy rejtetetten glutént tartalmazhatnak. Néhány újabb...

Mi az a diétahiba? Kerüljük el! Vásároljunk figyelmesen! 1.
Mi az a diétahiba? Kerüljük el! Vásároljunk figyelmesen! 1.

A cöliákia egy olyan betegség, amelyben a legfontosabb a korai felismerés az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta. Mi az a...

,