Ételintoleranciám van, szükséges a vékonybél szövettani vizsgálata is?
Kelt:2014.11.10 / Utolsó módosítás: 2014.11.15Tisztelt Szakértő!
Évek óta puffadással, bélgázokkal, hangos emésztéssel küzdök.
Régebben azt hittem, hogy stressztől van, 1 éve ételintolerancia tesztet végeztettem ezekkel a lényeges eredményekkel: búza 83, kukorica 32, tehéntej 60, kazein 37, tojásfehérje 52.
Azóta van, hogy semmit nem tartok be, mégsem puffadok, van, hogy nem eszem nagy mennyiséget belőle, mégis puffadok, néha mindent eszek és semmi bajom, de talán általánosságban elmondhatom, hogy ha kihagyom a tejszínt, tejfölt (tehéntejet abszolút nem iszok, sajtot igen, de leginkább kecskesajtot) és csak mandulából készült kenyeret eszek, mindehhez rengeteg gyümölcsöt és zöldséget, akkor tökéletesen érzem magam és nem puffadok, gázok sincsenek.
Sokat mozgok, így néha nagyon éhes vagyok és nagy mennyiségeket “tömök be” egyszerre a szervezetem be (pl. fél liter paradicsomlé, egy egész gyulai kolbász, stb.). A súlyom évek óta stabil.
Érdemes/javasolt/kellene vékonybél szövettant csináltatni?Illetve régen a rozskenyérre reagáltam nagyon intenzív puffadással, a rozsra viszont nem vagyok intoleráns (5) a teszt szerint, de a rozsban is van glutén, szóval nem értem.
Az Endomedix-nél volt a tesztem, ami egyes orvosok szerint humbug. Önök szerint?
Tünetek részletesen:
puffadás, bélgázok (késő délutántól és estefelé) és gyakori székletürítési inger (nem hasmenés, néha napi 2-3 alkalommal), illetve van még egy tünetem, aminek ugyan nem tudom az okát, tehát nem tudom, hogy van-e köze az ételintoleranciához, de ezt nem szeretném megosztani internetenKöszönettel
Kedves Kérdező!
szívélyes üdvözlettel,
Klima Anita
regisztrált dietetikus, élelmezés-, és táplálkozás-egészségügyi, és egészségfejlesztési szakértő