Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes termékek is panaszt okoznak. Miért?

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

2007-ben cöliákiát diagnosztizáltak nálam, szövetminta alapján.
A fő problémám a puffadás volt, ami elviselhetetlenné tette a mindennapjaim. A diétának köszönhetően mondhatom, hogy a panaszaim teljesen megszűntek. Három évig szigorúan betartottam a diétát, de be kell hogy valljam évente egy-két alkalommal bűnbe esek… néha nem tudok ellenállni a fehér kenyér csábításának… kínzás teljesítménytúrán zsíros kenyeret kínálni lila-hagymával 🙂
Gondolom, hogy a szervezetemnek nagyon nem teszek ilyenkor jót, de problémamentes napokat élek meg a hiba ellenére.

Az elmúlt fél évben csak rajtam kívül álló okok miatt csúszhatott hiba a diéta betartásába, ennek ellenére olyan termékek váltanak ki eddig nem tapasztalt panaszokat, melyek nem okozhatnának problémát.
Pl. egyes Schär, Free From gluténmentes termékek (keksz, kenyér, kifli, müzli (laktózmentes tejjel – rendszeresen fogyasztok tejet, tejterméket panasz nélkül, s nem csak laktózmenteset)) vagy Élelmiszer-allergia szaküzletben vásárolt friss pékárú, mely garantáltan gluténmentes, az elfogyasztást követő pár óra elteltével erős görcsöket, puffadást és hasmenést okoznak.
Soha nem szenvedtem hasmenéstől, inkább az ellenkezője volt a jellemző. Ezek az említett gluténmentes termékek szabályosan átfutnak rajtam.

Nem tudom összerakni, mi vagy milyen összetevő lehet a panaszaim kiváltója…
A segítségüket ahhoz szeretném kérni, hogy milyen irányba induljak el, hogy ezek a panaszok megszűnjenek és ne kelljen már a gluténmentes termékektől is rettegnem.

Köszönettel!!!

 

Kedves Kérdező!

Sajnos előfordulhat, hogy egyes gluténmentes termékeket cukoralkohollal készítenek, pl.: xilit, eritritol, mannitol, szorbit, stb… ezek válthatnak ki hasonló tüneteket, de az is lehet, hogy közben laktózintolerancia is fellépett, de az is előfordulhat, hogy más ételallergia is kialakult, azaz csak vaktában próbálkozunk tippeket adni, de nem ez a jó megoldás, hanem az, hogy elmegy a kezelő szakorvoshoz, elmondja neki a panaszokat, és szépen együtt megkeresik a problémát, akár allergiavizsgálattal, vagy laktózintolerancia vizsgálattal!
A laktózintolerancia vizsgálattal egyébként nagyon egyszerű, szájnyálkahártya törletből is megállapítható, pl itt:
Reméljük meg lesz a probléma oka, és egyszerűen megoldható!

szívélyes üdvözlettel,

Klima Anita
regisztrált dietetikus, élelmezés-, és táplálkozás-egészségügyi, és egészségfejlesztési szakértő

, ,