Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 1. Quinoa
A “Pszeuodgabonák” cikksorozatunk első részében a quinoát mutatjuk be, mint lehetséges gabona pótlást, és rostforrást a gluténmentes diétában.
A helytelenül összeállított gluténmentes diétában a rostbevitel alacsony, ezért mindenképp fontos, hogy cöiákia esetén erre nagy hangsúlyt fektessünk!
A hagyományos gluténmentes gabonaféléken túl számos alternatíva áll rendelkezésünkre, amelyek az étrend rosttartalmának emelésében is kiemelkedő szerepet kaphatnának.
Mik is azok az álgabonák?
Növényrendszertanilag nem tartoznak a gabonafélékhez. Sikér fehérjéket nem tartalmaznak. Felhasználásuk viszont megegyezik a gabonafélékével. Így kiválóan alkalmazhatóak a gluténmentes étrendben, amennyiben garantáltan gluténmentesek, tehát szennyeződés sem érhette őket!
A pseudocereáliák tápanyagtartalmának összehasonlítása
álgabona neve |
Energia (kJ / kcal) |
Fehérje (g) |
Zsír (g) |
Szénhidrát (g) |
Élelmi rost (g) |
Amaránt | 1553 / 371 | 13,56 | 7,02 | 65,25 | 6,7 |
Quinoa | 1540 / 368 | 14,12 | 6,07 | 64,16 | 7 |
Hajdina | 1436 / 343 | 13,25 | 3,4 | 71,5 | 10 |
Forrás: USDA
Korábban már a hajdinával foglalkoztunk, de bővebben is lesz még szó róla!
Bemutatjuk a quinoát
Az “inkák” aranyaként ismert quinoa (ejtsd: kínoa) már több ezer évvel ezelőtt közkedvelt táplálék volt, majd a többi gabonaféle térhódításával a háttérbe szorult. Napjainkban azonban újra megtalálható az élelmiszerboltok, bioboltok polcain, sőt a FAO (Food and Agricultural Organization of the United Nations) 2013-as évet a quinoa évének tulajdonította (The International Year of the quinoa).
Mit kell tudni a quinoáról?
A quinoa növényrendszertanilag nem tartozik a gabonafélékhez, bár felhasználási módja megegyezik azokkal.
A pseudocereáliaként, vagyis álgabonaként számon tartott növény valójában a parajfélék, céklák csoportjába tartozik.
Felhasználási és elkészítési módja megegyezik a hagyományos rizsével, fogyasztható salátába keverve vagy önálló köretként egyaránt, de lisztjét felhasználva akár kevert tészták készítéséhez is használható.
Quinoa táplálkozásélettani jelentősége:
- nem tartalmaz glutént, így a gluténérzékenyek, coeliákiások étrendjébe is jól beépíthető
- magas vitamin (B, C, E), ásványi anyag (kálium, kálcium, magnézium, foszfor, vas) és a fehérjetartalma
- a fehérjéket felépítő aminosavak közül kiemelkedően nagy mennyiségben tartalmazza a lizin nevű esszenciális aminosavat, amely a többi gabonafélékben alig fordul elő, valamint jó forrása a metioninnak és a treoninnak is
- ezek az esszenciális aminosavak a szervezet számára nélkülözhetetlenek, a bevitelükről gondoskodnunk kell
- zsírtartalma ugyan magasabb, mint a közönséges búzáé, azonban kedvező zsírsavösszetétele (magas telítetlen zsírsvatartalma) hozzájárul egészségünk megőrzéséhez
- kiemelkedően magas rosttartalma miatt felhasználása különösen előnyös a rosszul összeállított, egyébként rostszegény gluténmentes diétában
100g quinoa tápanyagtartalma |
|
Energia | 1540 kJ / 368 kcal |
Fehérje | 14 g |
Zsír | 6 g |
Szénhidrát | 64 g |
Élelmi rost | 7 g |
Quinoa felhasználása
- a quinoa magok héján található saponin réteg miatt a magok enyhén keserű ízűek, melyet hideg vizes mosással könnyen eltávolíthatunk róla
- tisztítás után kétszeres mennyiségű folyadékban főzve körülbelül 15 perc alatt elkészíthető
- teljes kiőrlésű lisztjének felhasználásával az édes és sós termékek tápanyagtartalma javítható
- kenyér, és sütemények készítésekor az egyéb liszt maximum 40%-át válthatjuk ki quinoaliszttel
- ezzel a késztermék lazább, szivacsosabb szerkezetűvé válik
- ha ennél nagyobb százalékban keverjük, akkor tömörebb állományú terméket készíthetünk
A quinoa fogyasztható:
- reggelihez kásaként,
- főételekhez salátaként, köretként,
- fasírtként,
- a rizs, és a tészta kiváltására is alkalmas
Kapcsolódó receptek:
Tejmentes quinoás „túrófánk” – gluténmentesen
Kolos hamis túrót készített quinoa-ból amit gluténmentes túrófánk készításéhez használt fel. Tejmentes, gluténmentes túrófánk recept
Csokis-meggyes süti quinoa ágyon – 30 perc alatt, egyszerűen
30 perc alatt egyszerűen elkészíthető gluténmentes desszert, alig néhány alapanyag, csokoládépuding, meggy és quinoa felhasználásáal.
Spenótos tojásfelfújt – quinoapehellyel, parmezánnal
Színesítsük a húsvéti receptrepertoárunkat, lepjük meg családtagjainkat olyan reggelivel, ami a megszokott húsvéti alapanyagokat tartalmazza, mégis kicsit más formában. ...
Színes quinoatál fűszeres pulykamellel – avagy *CÖLITÁNYÉR a gyakorlatban
Hogyan valósítsuk meg, hogy az ebédünk jó minőségű szénhidrátforrást, szín- és rostanyagokban gazdag zöldségeket és teljes értékű fehérjeforrást is tartalmazzon?...
Fekete quinoás pulykafasírt – gluténmentes főzelékfeltét
Egy finom gluténmentes főzelékfeltétet szeretne készíteni? Próbálja ki quinoás pulykafasírt receptünket, amely garantált siker lesz.Salátával, főzelékkel is
Forró quinoa reggeli banánnal és meggyel
Tápanyagban gazdag, gyümölcsös és kellemesen forró reggelit hoztunk ma, amivel egy hideg, álmos téli reggel is jobban fog indulni!
Quinoa a nyár zöldségeivel – gluténmentes vacsora
Finom, könnyű egytálétel a quinoa a nyár zöldségeivel. Tudta, hogy a quinoa álgabonaként számon tartott növény valójában a parajfélék csoportjába...
Quinoa saláta – gluténmentes recept
A gluténmentes quinoa saláta receptet a TESCO sajtótájékoztató résztvevői részére készítette a Büfé Budapest. A hozzávalók elérhetők a Tesco üzletekben...
Fahéjas-aszalt áfonyás quinoa reggeli
A quinoa egy álgabona, amelyet felhasználását tekintve hasonló a búzáéhoz. Változatos ételek készíthetőek belőle. Eredendően gluténmentes.
Quinoa tabbouleh – gluténmentes saláta recept
A tabbouleh nevű közel-keleti saláta eredetileg bulgurból, azaz búzatöretből készül, de ez bármilyen semlegesebb, lágyabb ízű gabonával, így akár quinoával...
Vásárlás előtt azonban győződjünk meg róla, hogy a termék nyomokban sem tartalmaz glutént!
Kelt:2014.04.28 / Utolsó módosítás: 2017.06.14Kapcsolódó bejegyzések:
Cikória
Cikória - érdemes megismerkedni ezzel a zöldségfélével, színesíthető a gluténmentes étrend és változatosabbá tehető az étlap.
Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 1. A köles.
A középkor híres gabonája, a köles. Gluténmentes. Az eredetileg Kínából származó köles egészen a 18. századig rendkívül kedvelt gabonaféle volt...
Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 3. Amaránt
Az álgabonák növényrendszertanilag nem tartoznak a gabonafélékhez. A amaránt is egy pszeudocereália, egy lehetséges gabona pótlás, amely az...
Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 2. Hajdina
A hajdina is egy álgabona, azaz pszeudocereália, egy lehetséges gabona alternatíva, amely az étrend rosttartalmának emelésében kiemelkedő szerepet kaphat....