Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 3. Amaránt
Ismerjük meg, az amarántot!
A “Pszeuodgabonák” cikksorozatunk harmadik részében az amarántot mutatjuk be, mint lehetséges gabona helyettesítőt, és rostforrást a gluténmentes diétában.
Az amaránt magas rosttartalmából adódóan szintén kiváló alapanyaga lehet a gluténmentes diétának.
Az amarántmag, a quinoához hasonlóan kiemelkedő beltartalmi értékekkel rendelkezik, ennek ellenére használata még nem elterjedt hazánkban.
A Dél-Amerikából származó amaránt (Amaranthus), magyar nevén disznóparéj az aztékok fő tápláléka volt. A quinoával, és a hajdinával együtt a pszeudocereáliák közé tartozik, vagyis nem tartozik a gabonafélékhez, de felhasználási módja közel azonos azokkal.
Miért kedvező számunkra az amaránt fogyasztása?
- Legfontosabb tulajdonsága, amiért az oldalunkon külön bejegyzést kapott, az az alapból való gluténmentessége.
- Magasabb rosttartalom.
A többi gluténmentes alapanyagnál (pl. rizs, kukorica) jóval magasabb rosttartalommal rendelkezik, amely segít a székrekedés megelőzésében.
Magas élelmi rost mennyisége, kedvezően befolyásolja az emésztőrendszer működését. - A quinoához hasonlóan magas fehérjetartalommal rendelkezik.
- Kiemelhető mennyiségben tartalmazza a gabonafélék limitáló aminosavát, a lizint.
- Vitaminok közül említésre méltó a B, C, E-vitamin tartalma.
- Ásványi anyagok közül pedig a magnézium, vas, kalcium, kálium és a réztartalma átlagon felüli.
100g amaránt tápanyagtartalma |
|
Energia | 1558,2 kJ / 371 kcal |
Fehérje | 13,5 g |
Zsír | 6 g |
Szénhidrát | 65 g |
Élelmi rost | 6,7 g |
Amaránt felhasználása
- Az amarántból nagy keményítőtartalma és lisztes magja miatt liszt készíthető, azonban mivel sikérképző fehérjét nem tartalmaz, a belőle készült liszt kelt tészták készítéséhez önállóan nem alkalmas.
- 30-40%-ban keverhetjük hozzá más lisztkeverékhez, így az étel tápanyagtartalma jóval kedvezőbb lesz, miközben a tészta még jól formázható marad.
Ennél nagyobb arányban nem javasoljuk, mert a tészta morzsolódik, törik, alkalmatlanná válik nyújtásra formázásra de ugyanakkor egy egyszerű, pl.: kevert tészta készítéséhez azonban nagyobb arányban fel lehet haszálni (pl. gofri, muffin) - Köretnek, kásának ugyanúgy kell elkészíteni, mint a főtt rizst, azaz kétszeres mennyiségű vízben felforraljuk, majd alacsony lángon kb. 15-20 perc alatt készre főzzük.
- Kis-étkezéshez és főétkezéshez egyaránt felhasználható.
Az amaránt fogyasztható
- müzlibe keverve,
- köretként, rizs helyett
- kásaként, a tejberizshez hasonlóan
- használhatjuk sütemények, pékáruk készítéséhez is.
Kapcsolódó receptek:
Amarántlisztes palacsinta – egyszerű kevert recept
Ha van olyan étel, amit mindenki szeret, hát a palacsinta az. IR barát gluténmentes palacsinta recept. 10 perc + hűtési...
Teljes kiőrlésű, gluténmentes tortillatekercs – kalciumban és rostban gazdag
Mit együnk reggelire, vacsorára, ha nincs otthon éppen friss pékárunk? Különleges ízvilágú, kálciumban, élelmi rostban gazdag gluténmentes tortillatekercs amarántliszttel,
Amarántbundás csirkemell – gluténmentes rántott hús
Gluténmentes rántott hús panírozási kísérletsorozatunk egyik kedvenc receptje ez a különleges, izgalmas ízvilágú rántott hús lett. Próbálják ki önök is!...
Magvas ropogtatnivaló – gluténmentesen
Receptünkben egy házilag is elkészíthető gluténmentes ropogtatnivalót hoztunk, amely kiválóan beilleszthető a mindennapi gluténmentes étrendbe, akár a tízórai vagy az...
Házi gluténmentes müzli-keverék – induljon jól a napunk!
Készítsünk GM müzlit házilag! A legtöbb készen kapható gluténmentes müzli-keverék csak speciális boltokban elérhető, általában igen magas áron, ezért úgy...
Judit kedvence az 5 lisztes gluténmentes kenyér
Egy kedves olvasónk, akinek a családjában négyen is érintettek gluténérzékenységgel, küldte be nekünk a család kedvenc gluténmentes kenyér receptjét. Avagy...
Dupla csokis muffin, amelyből nem lehet csak egyet enni
Számos összejövetel kedvelt süteményét elkészítettük egy kicsit másképpen. Legújabb receptünk különlegessége a kétféle gluténmentes lisztben, valamint a lágy tésztában rejlik....
Gluténmentes kókuszos barackgolyók
Puffasztott amaránt felhasználásával készült édesség receptünk. Aszalt sárgabarack, kókuszreszelék kiváló alapot adnak egy finom gluténmentes desszertnek.
Élelmiszer-allergiások, étel-intoleranciások boltjában, bioboltokban, reformboltokban kapható puffasztott, pattogatott formában is.
Több ilyen üzletet gluténmentes térképünkön is megtalálhatnak!
A cöliákia kezelésének alapja a SZIGORÚ gluténmentes diéta, ezért soha nem árt az óvatosság, hiszen a lisztek, alapanyagok, ha nem kellő körültekintéssel és technológiával készülnek szennyeződhetnek más gabonákból származó gluténnel, ezért fontos, hogy:
Vásárlás előtt győződjünk meg róla, hogy a termék nyomokban sem tartalmaz glutént!
Kelt:2014.05.20 / Utolsó módosítás: 2015.11.28Kapcsolódó bejegyzések:
Manióka és tápióka – ismerjük meg ezeket a gluténmentes alapanyagokat!
Tápióka gyöngy, manióka liszt, manióka keményítő? Alternatív gluténmentes alapanyagok, amelyek szintén beépíthetőek a gluténmentes diétába!Ismerjük meg őket!
Gluténmentes akciós lista 2017 február
Februári gluténmentes akciós lista első bejelentése, rögtön egy nagy dobás. A Lidl számos gluténmentes termékkel kedveskedik a gluténérzékenyeknek! Pizza, sör,...
Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 2. Hajdina
A hajdina is egy álgabona, azaz pszeudocereália, egy lehetséges gabona alternatíva, amely az étrend rosttartalmának emelésében kiemelkedő szerepet kaphat....
Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 1. Quinoa
Az álgabonák növényrendszertanilag nem tartoznak a gabonafélékhez. A quinoa is egy pszeudocereália, egy lehetséges gabona pótlás, amely az étrend...