Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Rizs termékvisszahívás – 2023.10.30

Újabb termékvisszahívásról vagyunk kénytelenk tájékoztatni az olvasóinkat.

spar rizs termekvisszahivas 15.09.2024

Probléma jellege: határérték feletti kadmium-tartalom

Minőségmegőrzési idő: 15.09.2024

Kiszerelés: 1 kg

Gyártó: Nagykun 2000 Zrt. (Kisújszállás)

Az érintett termékek a SPAR üzletekbe 2023.11.30-ig visszavihetők. Az üzletlánc a visszahívásról a honlapján tájékoztatta vásárlóit.

A probléma jellegéről bővebben itt olvashat.

A termékvisszahívás kizárólag a fenti adatokkal azonosított termékre vonatkozik.

Mi az a kadmium?

A kadmium környezetünkben és élelmiszereinkben is előforduló, toxikus hatású nehézfém, mely lehet természetes eredetű, vagy az emberi tevékenység eredménye. Az élelmiszereket tekintve a legnagyobb kadmium koncentrációk a tengeri moszatokban, halakban, tenger gyümölcseiben, a csokoládékban és a különleges táplálkozási célokra szánt élelmiszerekben, valamint a gombákban, az olajnövényekben és az ehető belsőségekben mérhetők. Élelmiszerekkel érintkezésben használt nem megfelelő kerámia edényekből, ötvözetekből is kerülhet kadmium a táplálékunkba. Bár a kadmium vegyületek általában csak kismértékben szívódnak fel a bélrendszerből, a szervezetben felhalmozódnak. A cink ill. a vas hiány növeli a kadmium felszívódását. A kadmium vegyületei erősen mérgezőek. Hosszú távon károsíthatják a vesét és csontokat, és bizonyítottan humán rákkeltő hatásúak (IARC 1. csoport). A nemdohányzó lakosság kadmium expozíciójának fő forrásai az élelmiszerek. A lakosság védelmében Uniós jogszabály rögzíti számos élelmiszerben maximálisan megengedhető kadmium mennyiségét. A dohányzóknál az étrendi bevitelhez hozzáadódik a dohányfüstből a tüdőbe kerülő és ott megkötődő jelentős mennyiségű kadmium is.

Forrás: NÉBIH


Kapcsolódó bejegyzések:

2023 novemberi akciós gluténmentes terméklista
2023 novemberi akciós gluténmentes terméklista

2023. novemberi akciós gluténmentes terméklista. Vásároljunk olcsóbban! Gluténmentes lisztek, kenyerek, tészták, kekszek, készételek stb.

Mérgező termékek visszahívása
Mérgező termékek visszahívása

Gluténmentes termékeket hívott vissza az ALDI kétféle ENJOY FREE gluténmentes puffasztotott rizsszelet - többféle lejárat - hívtak vissza.

Veszélyes puffasztott rizskorongok termékvisszahívása – 2023.08.04
Veszélyes puffasztott rizskorongok termékvisszahívása – 2023.08.04

A DM veszélyes puffasztott rizskorongokat hívott vissza. Csak az adott lejárati idejű termékek fogyasztása tilos.

Újabb gluténmentes tallérok termékvisszahívása - 2023.05.04
Újabb gluténmentes tallérok termékvisszahívása – 2023.05.04

Ismét problémás gluténmentes tallérok visszahívását rendelte el a NÉBIH. A probléma hasonló az előző termékvisszahívásokhoz: nem jelölt gluténtartalom.

, ,