Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Szójaallergia

A szója gluténmentes alapanyag

szójaallergia

szója allergia

Így a gluténmentes diétába beépíthető, de sajnos vannak akiknek a szója (is) tüneteket okoz ők allergiásak a szójára.

Milyen tüneteket okozhat a szójaallergia?

  • Szója fogyasztása után jelentkező bőrtünetek (viszketés, kiütés),
  • Hasi fájdalom, hányás, hasmenés, fejfájás,
  • Súlyosabb esetben légzőszervi tünetek, és kialakulhat (nagyobb mennyiség fogyasztása után) életveszélyes anafilaxiás roham is.

A szójaallergia is a táplálékallergiák közé tartozik

  • A 14 kötelező allergén jelölés közül 6. a szójabab, a belőle készült, és a szójaszármazékokat tartalmazó termékek.
  • Minden életkor figyelembe véve a teljes népességben a kimutatott szójaallergiások száma 1 százalék körül van.
  • A gyermekkori allergia a legtöbb esetben iskolás korra megszűnik.
  • A fennmaradó allergiások 69%-ánál 10 éves korra megszűnhet a szójaallergia.
  • Felnőttkorban kialakuló elsődleges szója allergiát ritkábban diagnosztizálnak.

A szójaallergia tünetek jelentkezése

Bizonyított szójaallergia esetén a szóját, vagy a szójaszármazékot tartalmazó étel elfogyasztása után rövid időn belül jelentkeznek a tünetek, melyek erőssége függ az elfogyasztott szója mennyiségétől is

  • Hat éves kor alatti gyermekeknél csökkenti („gátolja”) a fehérje emészthetőséget és hasznosulást, mert antinutritív anyagokat tartalmaz (tripszin és kimotripszin inhibitorok).
  • Figyelni kell arra, hogy 1- 6 év között csak kisebb mennyiségben tervezzünk az étrendbe szójából készített ételeket.

Mi okozza a szójaallergiát

A szervezet emésztőrendszere a szójában található két fehérjét a glicinint és conglicint nem képes lebontani, ez váltja ki a folyamatot az arra érzékeny egyénekben.

A szója fehérjéi közül több is jelentős allergén tulajdonságokkal rendelkezik (pl. glycin, β-conglycin, Kunitz-tripszin-inhibítor). Ezek egy része ellenáll a hőhatásnak, másik részük hőlabilis – a szója allergén hatása bő negyedórás főzéssel csökkenthető.

Az allergia kialakulásának lehetséges okai

  • Örökletes hajlam, kialakulásának kockázata nő, ha az egyik, vagy mindkét szülő szója, vagy egyéb allergiában szenved.
  • Előfordulhat, hogy egyes emberek rendszeresen, nagyobb mennyiségben tervezik étrendjükbe a szója ételeket és italokat, ami allergia kialakulásához vezethet.

Az Amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszer Ellenőrző Hatóság (FDA) elemzése alapján 25 g/ nap a kockázatok nélkül fogyasztható szójafehérje mennyisége. Ez körülbelül 600 ml – 800 ml szójaital naponta.

A következő oldalon áttekintjük, hogy milyen. élelmiszer tartalmazhatnak szóját:



Kapcsolódó bejegyzések:

Tojásallergia
Tojásallergia

Napjainkban a második leggyakoribb allergia gyermekkorban a tojásallergia (1 - 2 %). A gyermekek 6-10 éves korra kinövik, de van...

Mogyoróallergia és más, diófélék allergiái
Mogyoróallergia és más, diófélék allergiái

Tudta, hogy az egyik legveszélyesebb táplálék allergiát a földimogyoró okozza? Földimogyoró allergia és diófélék okozta allergiák.

Burgonya allergia
Burgonya allergia

A burgonya gluténmentes alapanyag, így kiválóan beépíthető a gluténmentes diétába. Sajnos, ritkán ugyan, de előfordulhat a burgonya allergia is. Tudjon...

Kukorica allergia
Kukorica allergia

A kukorica allergia nem tartozik a gyakori esetek körébe, de ha a kukorica allergia egy gluténérzékeny érintett az különösen...

Zaballergia, zabintolerancia és a cöliákia
Zaballergia, zabintolerancia és a cöliákia

Ha a zab garantáltan nem szennyezett gluténnal, a cöliákiásoknak nem tilos. De mi van akkor ha maga a zab okoz...

Szójakészítmények is gluténmentesek általában
Szójakészítmények is gluténmentesek általában

Glutén-intolerancia esetén fontos az élethosszig tartó gluténmentes diéta betartása. Probléma lehet a megszokott búzaliszt helyettesítése. Pl. a szójaliszt is alkalmas...

, , , ,