Synlab – gluténérzékenység vizsgálat Debrecen

Synlab – Minőség a labordiagnosztikában.

Synlab Debreceni Magán Vérvételi hely – gluténérzékenység vizsgálat Debrecen

laboratórium Synlab Debreceni Mikrobiológiai Laboratórium és Magán Vérvételi hely
cím 4025 Debrecen, Miklós u. 5-13.
parkolási lehetőség ingyenes parkolás az épület mögött
központi ügyfélszolgálat: +36-30/815-2261
nyitva tartás hétfőtől-péntekig: 7:30-15.30
(vérvétel 07.00-10.00 – ettől eltérő időpontban előzetes egyeztetés szükséges)
weboldal www.synlab.hu
www.laboratoriumkft.hu
www.genoid.hu

Miért fontos a cöliákia diagnosztizálása?

A cöliákia a teljes szervezetet érintő, minden életkorban megjelenő betegség. Habár klasszikusan a kórkép emésztőszervi panaszok képében jelentkezik, atípusos formái is ismertek, ahol nem a gasztrointesztinális tünetek dominálnak. Vérszegénység, bőrelváltozások (foltos hajhullás, pikkelysömör), pszichés zavarok, csontritkulás, véralvadási zavarok, ízületi gyulladás, izomgörcsök, meddőség vagy vetélés, másodlagos tejcukor érzékenység és még számos egyéb tünet teheti változatossá e betegség megjelenését. A cöliákia társulhat más autoimmun betegségekkel pl. pajzsmirigybetegséggel is. A sokszínű tünetegyüttes megnehezíti a kórkép diagnosztikáját, terápiás kudarcok sorozatához vezethet – hacsak nem gondolnak rá.

A cöliákia a népesség mintegy 1%-át érinti.

Betegek első fokú rokonainál különösen fontos elvégezni a genetikai vizsgálatot, mivel nagyobb eséllyel léphet fel náluk ez a fajta felszívódási zavar. A gluténérzékenység is szerepel azon betegségek között, melyek után személyi adókedvezményt lehet igénybe venni, amennyiben rendelkezésre áll róla orvosi igazolás.

A gluténérzékenység laboratóriumi kivizsgálás lépései:

A cöliákiát a genetikailag fogékony emberekben a táplálékban lévő glutén és néhány hasonló molekula váltja ki az immunrendszer kóros reakciója révén. Mivel a tünetek csökkentésének vagy kialakulásuk megelőzésének egyetlen hatásos módja a szigorú gluténmentes diéta, rendkívül fontos a minél korábbi felismerés. Ehhez alapvetően háromféle diagnosztikai módszer áll ma rendelkezésre: immunszerológiai vizsgálatok, genetikai vizsgálat és a bélhám szövettani vizsgálata (biopszia).

Mikor javasolt a cöliákia szerológiai vizsgálat?

A szerológiai vizsgálat során vérmintából a szérum szöveti transzglutamináz (tTG) elleni IgA és IgG típusú antitesteket vagy az endomysium-ellenes IgA antitestet (EMA) mutatjuk ki. (IgA hiányában az autoantitest IgG típusát) Javasolt a vizsgálat elvégzése, ha a klinikai tünetek alapján felmerül a cöliákia gyanúja, továbbá gyomor-bélrendszeri kórképek elkülönítő diagnosztikájában, cöliákiás betegek családtagjainál, genetikai vizsgálattal fogékony csoportba sorolt betegek szűrővizsgálatára, valamint a gluténmentes diéta sikerességének ellenőrzésére. (A diéta hatására a panaszok megszűnnek és az autoantitestek kb. 6 hónap alatt eltűnnek a vérből.) Ha a cöliakia specifikus antitestek negatívak és a panaszok glutén fogyasztással összefügghetnek, további laboratóriumi vizsgálatok javasoltak glutén szenzitivitás és búza allergia kizárására.

Mikor javasolt a genetikai vizsgálat?

A genetikai vizsgálattal a HLA-géncsalád fogékonyságot jelentő fehérjemolekulákat kódoló genetikai változatainak kimutatását végezzük. A vizsgálatot feltétlenül érdemes elvégezni:

  • betegek első fokú rokonainál,
  • lisztérzékenységgel gyakran társuló állapotokban (pl. autoimmun betegségek, Down-kór, I. típusú cukorbetegség, alacsony termet),
  • tünetek fennállása esetén, ha a szerológia kétes vagy ellentmondás van közte és a biopszia eredménye között
  • tünetek fennállása esetén, a diagnózisnak a biopszia mellőzésével történő felállítása céljából, ha a beteg tTG-IgA és EMA antitestjének titere meghaladja a normál érték 10-szeresét
  • és minden más esetben, ha felmerül a lisztérzékenység gyanúja, annak kizárása céljából

Mit mutat meg a genetikai eredmény?

A fogékonyságot jelentő genetikai kombinációk valamelyike a betegek 98%-ánál, míg az általános népesség kb. 30%-ánál fordul elő. Ez azt jelenti, hogy ha ezek egyike sem mutatható ki valakiben, akkor nála gyakorlatilag kizárható a lisztérzékenység, illetve nem is fog megjelenni élete során. Ha eredménye a fogékonyságot jelentő típusba sorolható, további vizsgálatokra van szükség a lisztérzékenység megerősítésére vagy kizárására. A genetikai lelet közérthető értékelést tartalmaz.

Egyéb, kiegészítő vizsgálatok:

A fentieken kívül a cöliákiás betegek számára több egyéb laboratóriumi vizsgálat végzése is hasznos lehet, melyek segítenek a szervezet általános állapotának felmérésében, vagy a betegséghez társuló kóros állapotok felismerésében (pl.: vérszegénység laboratóriumi markerei, endokrinológiai és immunológiai paraméterek, alvadási tesztek stb.)

A gluténérzékenység vizsgálat menete

A szerológiai vizsgálathoz mindössze egy cső vérre van szükség, a genetikai gluténérzékenység vizsgálat pedig szájnyálkahártya-törletből történik. Vérvételi helyeinken a minták levételét kulturált, barátságos környezetben biztosítjuk a minket felkereső páciensek számára. Az elkészült vizsgálati eredmények visszajuttatása történhet e-mailben vagy postai úton, de lehetőség van személyes átvételre is.

Információ laboratóriumunkról

A Synlab Hungary Kft. a németországi székhelyű Synlab Holding GmbH magyarországi leányvállalata, mely Európa legnagyobb magánlaboratóriumi szolgáltatója. Cégünk vezető szerepet tölt be a hazai laboratóriumi diagnosztika területén, az elérhető legszélesebb vizsgálati palettát, teljes körű szolgáltatást nyújtva a minket felkereső páciensek, valamint a velünk kapcsolatban álló orvosok és intézmények számára.

Miért érdemes a Synlabot választani?

  • Több mint 4000 laboratóriumi vizsgálat a diagnosztika minden területéről
  • Vérvétel és mintavétel mindenkinek, sorban állás, várakozás és akár beutaló nélkül, elérhető árakon
  • Országos lefedettség, vérvételi pontok, logisztikai hálózat
  • Gyors eredményközlés, megbízhatóság

A Synlabnál a cöliákia kivizsgálásában és a betegség követésében jól használható, valamennyi fontos laboratóriumi teszt elérhető kedvező áron!

 

cím:
4025 Debrecen, Miklós u. 5-13.