Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Nem cöliákiás glutén szenzitivitás azaz NCGS

Cikkünkben a cöliákiához tüneteiben kapcsolódó új betegségcsoport az NCGS publikációjáról, megjelenéséről, diagnózisáról számolunk be.

A glutént tartalmazó ételek, élelmiszerek kihagyása az étrendből (gluténmentes étrend) napjainkban egyre divatosabb étkezési forma, még azoknál is, akiknek erre nincs szükségük, nem történt meg az alapos orvosi kivizsgálásuk.

Magyarországon az utóbbi időben az új betegségcsoporttal kapcsolatban a legtöbb ismeretet dr. Juhász Márk, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Belgyógyászati Klinika osztályvezetőjétől olvashatunk, láthatunk (videó interjú: híradó/m1)

Nem Cöliákiás Glutén Érzékenység

A betegségnek pontos magyar megnevezése még nincs, az angol elnevezést használjuk. Az NCGS, angol mozaikszó (Non-Celiac Gluten Sensitivity) azaz magyarul Nem Cöliákiás Glutén Érzékenység.

Összehasonlításként előzetesen pár mondat a cöliákiáról (más nevén gluténszenzitív enteropátia, gluténintolerancia), melyről több hasznos cikket is olvashatnak oldalunkon.

Az eddig ismert cöliákia nem allergia, hanem immunfolyamat, amelyben a kiváltó ok (a glutén) és az autoantigén (transzglutamináz) is ismert.

A gluténintolerancia (cöliákia) vérvétellel és szövettani vizsgálattal is kimutatható.

 • vérvizsgálat
  A legjobb vérvételi tesztek a vérszérumban lévő gliadin-ellenes, endomysium-ellenes (EMA=endomysial antibody) és a transzglutamináz-ellenes, IgA vagy IgG típusú antitesteket (tTG) kimutatók. Ha a labor eredmények pozitivitást mutatnak, fennáll a cöliákia. Az antitestek mennyisége függ a betegség súlyosságától.
  Fontos tényező az is, hogy a vizsgálat előtt mennyi glutén tartalmú ételt, élelmiszert fogyasztott a vizsgált személy.
  Tehát fontos, hogy nem szabad kihagyni a glutént az étrendből azaz nem szabad diétázni, gluténmentes étrendet elkezdeni a vizsgálatot megelőzően!
 • szövettani vizsgálat – vékonybél-biopszia a vérvételi pozitív vizsgálat esetén következik.
  Az egészséges és cöliákis bélszövet összehasonlítása

  Az egészséges és cöliákis bélszövet összehasonlítása

  A betegség súlyosságától és a tünetek erősségétől, megjelenésének idejétől erősen függ, hogy a vékonybél bolyhok milyen mértékben károsodtak, mennyire lelapultak, rövidek, a normálisnál szélesebbek, illetve hiányoznak.

A pontos diagnózis felállítását követően a betegeknek el kell kezdeniük a szigorú, gluténmentes diétát, amelyben a „bűnözés” nem megengedett.
A cöliákia ma ismert egyetlen kezelési módszere ugyanis az egész élten át tartó szigorú gluténmentes diéta!

Amennyiben a beteg nem kezdi meg a diagnózist követően a gluténmentes diétát,  a kezeletlen cöliákia következményeként tápanyaghiányos állapotok alakulnak ki (pl. vashiányos anémia, B12-, K-vitamin-, cink-, kalcium-, magnéziumhiány, fehérje felszívódási zavar, stb.) melyek erősen veszélyeztetik a szervezet optimális működését, a tápanyag felszívódás elégtelensége, illetve hiánya miatt.

A következő oldalon a nem cöliákiás gluténérzékenységet (NCGS) mutatjuk be.Kapcsolódó bejegyzések:

Az NCGS-es betegeknek csak a harmada a gluténra érzékeny valójában?
Az NCGS-es betegeknek csak a harmada a gluténra érzékeny valójában?

Randomizált klinikai tanulmány: glutén által ismételten előidézett tünetek a nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) klinikai kritériumaiba beleillő betegek csupán egy kis...

Prága ICDS-2015 - International Coeliac Disease Symposium
Prága ICDS-2015 – International Coeliac Disease Symposium

A 2015-ös Prágában megrendezett ICDS (International Coeliac Disease Symposium) egyik témája is az NCGS (nem-coeliakiás gluténszenzitivitás) volt.

3 könyv, ami nem hiányozhat a gluténérzékenyek könyvespolcáról
3 könyv, ami nem hiányozhat a gluténérzékenyek könyvespolcáról

Gluténérzékenység esetén egyetlen hatékony gyógymód a gluténmentes diéta. Hogy kezdjük el? Három könyv gluténérzékenyeknek ami nem hiányozhat a könyvtárukból. Ön...

FELHÍVÁS Nem-cöliákiás gluténszenzitivitás (NCGS) kérdőíves vizsgálata
FELHÍVÁS Nem-cöliákiás gluténszenzitivitás (NCGS) kérdőíves vizsgálata

Semmelweis Egyetem II.sz. Belgyógyászati Klinikájának Endoszkópos laborjában és a járóbeteg gasztroenterológiai szakrendelésén kérdőíves vizsgálatot kezdtek. Vegyen részt Ön is az...

Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.

Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...

Paleolit táplálkozás és a gluténérzékenység
Paleolit táplálkozás és a gluténérzékenység

Milyen különbségek vannak a paleolit táplálkozás és a cöliákiások gluténmentes étrendje között? Mik a paleo étrend veszélyei a gluténérzékenyeknek számára?...

Cöliákia protokoll javaslat Németországban
Cöliákia protokoll javaslat Németországban

Több szakértő közreműködésével készült el Németországban egy útmutató a cöliákiáról, tüneteiről, diagnosztizálásáról, kezeléséről. A cöliákia protokoll felállítása más országok számára...

Cöliákia, mint gluténérzékenység típusai
Cöliákia, mint gluténérzékenység típusai

A világ népességének körülbelül 1%-át érintő betegség a cöliákia. Tudta, hogy a cöliákiának többféle típusa is létezik? Nézzük mit jelentenek...

Lisztérzékenység? Felejtse el! Gluténérzékenység vagy gabonaallergia a helyes kifejezés
Lisztérzékenység? Felejtse el! Gluténérzékenység vagy gabonaallergia a helyes kifejezés

Cöliákia, gluténérzékenység, glutén-intolerancia, gabona allergia, Duhring-betegség. Hasonlítsuk össze őket. Sokféle betegséget okozhat a búza vagy más glutén tartalmú gabonaféle.

, , ,