Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gyakori kérdések

“Lisztérzékenységgel” kapcsolatban gyakran ismételt kérdések

Ön tudta, hogy a lisztérzékenység szó pontatlan? El kell felejteni. Gluténérzékenység, cöliákia, búzaallergia fogalmak mind beletartoznak.

Mi az a gluténérzékenység?
A gluténérzékenység az az a glutén-intolerancia  egy autoimmun betegség, azaz a számára veszélyes fehérje (glutén) elleni védekezés közben a szervezet saját maga ellen fordul
A kislányom mostanában állandóan a hasát fájlalja, lehet, hogy gluténérzékeny?
A hasfájás oka rengeteg más betegség is lehet, de érdemes kizárni a gluténérzékenységet vérvizsgálattal.
Amíg nincs megbízható diagnózis nem szabad a gluténtartalmú ételeket elhagyni!
Fél éve gluténmentes étrenden élek, és már teljesen megszűntek a panaszaim; abbahagyhatom a diétát?
A diéta abbahagyásával a tünetek ismét jelentkezhetnek, így ez nem javasolt. Ráadásul, ha a betegség tünet nélkül, csendben pusztíthat, és anélkül okozhat komolyabb problémákat, hogy ennek látható jele lenne.
Ha megeszem egy nagy adag gabonapelyhet vagy egy pizzát, puffadok és görcsöl a hasam, de egy szelet kenyértől nem; lehetek gluténérzékeny?
Lehet, de az öndiagnózis nem megengedett!
Gasztroenterológiai szakorvoshoz kell fordulni az alapos kivizsgálás érdekében. Egyébként egyéntől függ, mennyi glutén elfogyasztása után jelennek meg a tünetek; egyeseknél már a legkisebb mennyiség is kellemetlen panaszokat okoz, másoknál csak a nagyobb, ám ebben az esetben is fennállhat gluténérzékenység. El kell a vérvizsgálatot végeztetni.
Szüleim mindketten gluténérzékenyek, de magamon nem tapasztaltam a tüneteket; kialakulhat nálam is?
A gluténérzékenységre való hajlam örökölhető, de nem feltétlenül alakul ki belőle betegség. Viszont a gluténintoleranciának létezik durva tünetmentes típusa is. Ebben az esetben a tünetek nem feltétlenül érzékelhetők.
Korrekt vérvizsgálattal lehet kimutathatni a betegséget.
Gluténmentes diétát kell folytatnom, de nem bírom kenyér nélkül; süthetnék otthon valamiből?
Gluténmentes gabonákból (kukorica-, rizs- köles lisztekből, és más glutént nem tartalmazó lisztek (amaránt-, hajdinaliszt, stb. ..keverékéből) készült kenyereket, péksüteményeket lehet fogyasztani. Ki lehet próbálni más maglisztek (lenmag-, szezám-, tökmag- vagy mandulalisztből) hozzáadásával is sütött kenyeret is.
Kiderült, hogy laktózérzékeny vagyok, de hiába csak laktózmentes tejet iszom, így is fel vagyok puffadva, lehet, hogy gluténérzékeny is vagyok?
Sajnos előfordulhat. Ezt vérvétellel, és vékonybél biopsziával kell diagnosztizálni!
Mikor múlik el a gluténérzékenységem?
Sajnos a kialakult gluténintolerancia nem múlik el! Betartva a diéta szabályait, az orvossal és a dietetikussal együttműködve teljes élet élhető a cöliákia betegségben is.
Honnan tudom, hogy egy kenyér, vagy tészta tényleg gluténmentes-e?
A mai törvényi előírások alapján a terméken fel kell tüntetni, hogy gluténmentes, illetve karikában látható búzakalász áthúzva, a jelzése.