Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

A gluténérzékenység, cöliákia kezelése

Búza számtalan módon helyettesíthető a gluténmentes étrend érdekében.

búza helyett köles

Sokan pontatlanul használják a lisztérzékenység szót a gluténérzékenység vagy cöliákia helyett. Ezt felejtse el!

Gyógyítható-e a gluténérzékenység?

A gluténérzékenység sajnos a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, azonban diétával sikeresen kezelhető, illetve a tünetek, a hiányállapotok a javulásig gyógyszerekkel, dietetikussal egyeztetve étrend kiegészítőkkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal javíthatók!

A gluténmentes diétával, és a hiányzó tápanyagok pótlásával regenerálódnak a bélbolyhok is, így a tápanyagok újra fel tudnak szívódni; a hiánybetegségek megszűnnek, megáll és visszafordul a fogyás, a gyermekek normális növekedése megindul.

Szigorú gluténmentes, élethosszig tartó diétára való szükségesség jellemző az esetek igen nagy százalékára.

Viszont a táplálkozástudomány fejlődésével a kezelőorvos és dietetikus javaslatára egyes esetekben bevezethető a határértéken belüli gluténtartalommal rendelkező diétás élelmiszer 20 mg glutén/ kg alatt.

Mivel a gluténérzékenység  kiváltó okát ismerjük, a glutén étrendből való kiiktatásával a tünetek teljesen megszűnhetnek.

A diétát azonban a tünetek elmúlásával sem szabad abbahagyni, hiszen azok ismét jelentkezhetnek, amint újabb adag glutén jut a szervezetbe – vagy pedig nem jelentkeznek, de a betegség tünetek nélkül is tovább pusztít. Ezt nevezik csöndes cöliákiának.

Gluténmentes étrendben TILOS ételek, összetevők, termékek:

A gluténmentes kifejezés azt jelenti, hogy a termék gyártása során a felsorolt anyagok egyike sem került a termékbe és a gyártás és a csomagolás során a terméknek a fenti anyagokkal való szennyeződése is kizárható:

  • Búza és búzaeredetű termékek
  • Rozs és rozseredetű termékek
  • Árpa és árpaeredetű termékek
  • Egyes esetekben a  zab és zaberedetű termékek
  • Tönköly (tönkölybúza) és őrleménye
  • Kamut-búza és őrleménye
  • Fenti gabonafélék keresztezésével előállított bármely mag és abból készült termékek
  • A fenti magok pelyhesített változata
  • Gluténliszt, maláta, malátakivonat

A „búza és búzaeredetű termékek” a következők:

  • Búzaliszt,
  • Búzakorpa,
  • Búzatöret,
  • Búzadara,
  • Búzacsíra, búzacsíraolaj,
  • Búzakeményítő, módosított búzakeményítőfélék (kivéve a jelölten gluténmentesített változatok),
  • Hidrolizált búzafehérje, búzafehérje alapú sütőipari térfogatnövelő szer

Glutént tartalmaznak fentiek közül bármelyikkel készült termékekkel analóg termékek.

Gluténmentesnek minősülnek továbbá mindazok az élelmiszerek,

amelyeket a KÉKI Biológiai Osztály Laboratóriumában végzett vizsgálat szakértői véleménye gluténmentesnek nyilvánít.
Ha a termékhez állományjavító adalékként módosított keményítőt adtak és a keményítő eredete nem tisztázott, a termék nem tekinthető biztonsággal gluténmentesnek.

Gluténmentes étrendben adható ételek, összetevők, termékek:

  • Gabonapótlásra: rizs, burgonya, kukorica, szója, babliszt, szezámmag, guar, lupin, teff, sárgaborsó, manióka, agar-agar, csillagfürt, tápióka stb.
  • Pszeudo cereáliák: cirok, köles, hajdina, quinoa, amarant
  • Feldolgozatlan élelmiszerek:
    • Natúr tej, író, tehéntúró, juhtúró, kemény sajtok
    • Tőkehúsok, halak
    • Tojás
    • Friss gyümölcsök, zöldségek, főzelékfélék, natúr gyorsfagyasztott és natúr konzervipari készítmények
    • Gluténmentes bébiételek
    • Zöld- és száraz fűszernövények
    • Víz, ásványvíz, szénsavas üdítők, teák, gyógyteák, babkávéból készült kávé, valódi kakaó
    • Bor, a kukoricából készített sör, a valódi gyümölcspálinka és az aromából és tiszta szeszből készített alkoholos italok
  • Feldolgozatlan élelmiszerek: bármi, amin a gluténmentesség szavatolva van!

Lásd továbbá az 5 részes cikksorozatunkat: “mit ehetnek a gluténérzékenyek” címmel és a dietetikusunk által elkészített  összefoglaló táblázatot:

Mit ehetnek a gluténérzékenyek? Mit nem ehetnek a lisztérzékenyek?

Átfogó táblázat az alapanyagokról.