Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

A gluténérzékenység diagnosztizálása

gluténérzékenység megállapítása

gluténérzékenység megállapítása

Sokan pontatlanul a lisztérzékenység szót használják a gluténérzékenységre, cöliákiára gabonaallergiára, pedig ezek eltérő betegségeket takarnak. A közös bennük, hogy a betegek a búzatartalmú élelmiszerekre érzékenyek vagy allergiásak.

Gluténintolerancia, cöliákia megállapítása

Ha tünetek alapján gluténérzékenység gyanúja lép fel, azonnal forduljunk szakorvoshoz!

A diagnosztizáláshoz a szakorvos először is alaposan kikérdezi a pácienst a arról, előfordult-e a családban másnál ez a betegség, vagy van e más családtagoknak is hasonló tünete, vagy milyen hasonló tünetekkel járó már diagnosztizált, vagy még nem diagnosztizált betegségek, problémák vannak.
Panaszainkat részletesen kell elsorolnunk, a fejfájástól, a rossz közérzeten keresztül a hasmenésről, hányingerről, puffadásról, és mindent, számunkra kellemetlen tünetről nem csak az emésztőrendszeriekről kell beszámolnunk, nem kell szégyenlősködni, mert a szakorvos számára minden apró jel nagy segítség!

Gluténérzékenység, cöliákia diagnosztizálása vérvizsgálattal.

Alap, hogy a gluténtartalmú ételeket tilos elhagyni, majd csak bélbiopsziával megerősített cöliakia diagnózis esetében szabad bevezetni a gluténmentes étrendet! De akkor viszont azt nagyon szigorúan be is kell tartani!

A gyanú igazolására az orvos vérvizsgálatot végez: a levett vérben a laboratóriumi vizsgálatok során a vérplazmában gliadin elleni antitesteket (AGA) keresnek, illetve meghatározzák a szöveti transzglutamináz elleni antitestek szintjét. Két éven aluli kisgyermekek esetén azonban ez utóbbi nem ad megbízható eredményt.

Viszont ez a vizsgálat, és gyors tesztek arra is alkalmasak, hogy ellenőrizhető legyen, megfelelő-e a beteg diétája: a glutén az étrendből való kizárásával ugyanis az antitestek száma csökken.

A cöliakia vizsgálatára szolgáló diagnosztikus tesztek:

  • IgA anti-endomysium antitest (EMA)
  • szöveti transzglutamináz IgA (tTG) antitest
  • IgG anti-endomysium antitest IgA hiány esetén
  • IgG szöveti transzglutamináz antitest IgA hiány esetén

Gluténérzékenység diagnosztizálása szövetvizsgálattal – biopsziával

Még mindig tilos a gluténtartalmú ételek elhagyása, mert a glutén elhagyása után a bélbolyhok regenerálódnak és a diagnózis lehetetlenné válik vagy nem korrekt eredményt ad!

Ha a vérvizsgálat eredményei szerint a gluténérzékenység valószínűsíthető, a szakorvos szövettani vizsgálatot (bélbiopsziát) is elrendel. A felszívódási zavart kiváltó ok, a vékonybél bolyhainak elsorvadása ezzel kimutatható.

A vékony bélbiopsziát gyomortükrözéssel végzik, azt követően pedig laboratóriumban, mikroszkóp alatt megvizsgálják a mintát. Az eredmények értékelésekor az 1990-ben megújított, úgynevezett Marsh-kritériumokat ellenőrzik, ezek pedig: a gyulladásos sejtek aránya, a fedőrétegben megtalálható limfociták száma, a nyálkahártya képe speciális festésben, a bélbolyhok hossza, illetve az egyes sejttípusok aránya.

Mivel a jellemző tüntetek nagy részét más betegségek (például egyéb ételallergia, bélfertőzések, egyes hasnyálmirigy megbetegedések, egyes enzimek hiánya, Crohn-betegség, Whipple-kór, stb. …) is okozhatják, az öndiagnózis megengedhetetlen.

Különösen fontos különbséget tenni a gabona vagy gluténallergia (régebben ebből indult ki a lisztérzékenység szó, melyet ma sajnos még mindig használnak a gluténérzékenység, gluténintolerancia, cöliákia, és Duhring – betegség megnevezéseire) és a gluténérzékenység vagy cöliákia között.

Hova fordulhatok panaszaimmal?

Fontos a gluténérzékenység minél hamarabbi biztonságos diagnosztizálása, hogy ne alakuljanak ki tápanyag felszívódási zavarok, és az ezekből adódó hiánybetegsége, gyermekeknél a fejlődés elmaradása. Első körben javasolt a háziorvoshoz fordulni aki be tudja utalni a megfelelő kivizsgálásokra.

Ha azonban nem szeretne beutalóért sorba állni és minél előbb szeretne korrekt diagnózist kapni, fordulhat magán szakrendelőhöz is, ahol igaz térítés ellenében a gluténérzékenységi vizsgálatokat el tudja végeztetni. Folyamatosan gyűjtjük azoknak az allergiaközpontoknak az elérhetőségét, akik gluténérzékenység  kivizsgálását végzik.

A gluténintolerancia kizárólag gluténmentes diétával kezelhető, kiegészítve a már kialakult tápanyaghiányos állapotokat dietetikussal személyes konzultáción, egyéni étrend kialakításával szükséges korrigálni.