Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes konyha megvalósítása – glutén szennyezettség kivédése otthon

gluténmentes konyha kialakítása

Gluténmentes konyha kialakítása azaz a glutén szennyezettség kivédése otthon.

Amikor maga a gluténérzékenység biztonságosan diagnosztizálódik, meg van az első öröm, legalább ezt biztosan tudjuk.

Aztán jönnek az első kérdések, amelyekről már esett szó korábbi cikkeinkben.

Most jöjjön a glutén szennyezettség kivédése otthon.

Hiszen egy családban vannak gluténérzékenyek és nem gluténérzékenyek is, nagyon figyelni kell:

  • az étel tárolására
  • ételkészítésére
  • elfogyasztására

Az étel tárolása:

  • külön szekrényben
  • a hűtőben külön polcon, és/vagy külön dobozban
  • felcímkézve pontosan mi van benne, mikor tettük oda

A gluténmentes étel elkészítése:

bár az lenne az igazi megoldás, ha az egész család gluténmentesen étkezne, ez sokszor nem megvalósítható.

Alapszabály a gluténmentes konyhában: felcímkézett gluténmentes eszközöket kell, használnunk!

Mivel a fa munkaeszközöket, vágódeszkákat, főzőkanalakat, és tollas, szőrös sütőecseteket nem lehet tökéletesen megtisztítani, ezért külön tárolt, felcímkézett gluténmentes eszközöket kell, használnunk!

  • az ételkészítés (főzés – sütés) megkezdése előtt a munkafelületeket, a  a süteményszaggató formákat, a sütő felületeket, a vágó-, evőeszközöket gondosan meg kell tisztítani
  • ügyeljünk, hogy a konyharuhák is tiszták legyenek
  • időben mindenképpen el kell különülnie a gluténmentes étel elkészítésének:
    a hagyományos ételétől, inkább hamarabb készítsük el a gluténmentes ételt, és csak utána a glutén tartalmút
  • a gluténtartalmú lisztekkel készült sütemények, tészták esetében a felszálló liszt bizony szennyezheti a már gluténmentesen elkészített ételt
  • az ételkészítés során külön edényt, külön főzőeszközöket szükséges használni (fakanál, főző-, tálaló edény, tároló edények, fedők)
  • bő olajban való sütéshez használjunk külön olajsütőt vagy serpenyőt
  • a gluténmentes bő olajban sütés után, az olaj másik edényben felhasználható más, gluténtartalmú ételek kisütéséhez
  • az elkészített gluténmentes kenyeret szeleteljük fel, és úgy tegyük fagyasztóba, így bármikor elővehetjük, és nem kell kapkodnunk, hogy hol a gluténmentes szeleteléshez a kés
  • szendvicssütő és a gofrisütő recés felületei nagyon nehezen tisztíthatóak meg a gluténszennyezettségtől ezért célszerűbb külön-külön gépet használni a gluténmentes sütéshez
  • kenyérpirítóba már kapható, mosható zacskó, így nem szükséges külön kenyérpirítót vásárolni
  • figyeljünk arra, hogy sose nyúljunk gluténes kézzel, gluténes evő-, szedőeszközzel a gluténmentes ételhez, erre nagyon fegyelmezetten meg kell tanítani a családtagokat is
  • ha család, úgy nevezett egy alapanyag rendszert használ (egyfélét eszik szinte mindenből: a levesek, főzelékek, húsok, zöldséges ételek – ezeket lehet gluténmentes liszttel sűríteni), akkor csak a kenyérfélék, péksütemények, tésztafélék, édes – sós süteményeknek kell gluténmentesen készülniük, ez már nagy könnyebbség lehet!

Fentiek után érthető, hogy miért nem egyszerű olyan éttermet találni, ahol gluténmentes ételeket is kínálnak.
Az éttermek nagy része nem mer kockáztatni azzal, hogy, ha a bonyolult technológiába hiba csúszik, akkor a gluténérzékeny beteg esetleg rosszul legyen a gluténmentesnek hitt ételtől.

Weboldalunkon egy gluténmentes térképen gyűjtjük azokat a gluténmentes- cukrászdákat és éttermeket, ahol gluténmentes ételeket folyamatosan a választékban tartanak.

A konyha nélkülözhetetlen darabja a szakácskönyv is.

Ön is meri Kollár Anita Gluténmentes és finom című szakácskönyvét? A könyvből néhány receptet a mi gluténmentes receptjeink között is megtalálhat!

Tudta, hogy léteznek gluténmentes főzőtanfolyamok is?

A tanfolyamokon gyakorlatban is szemléltetik a gluténmentes konyha kialakításának praktikáit és hasznos napi trükköket lehet elsajátítani a GM sütés-főzés praktikái közül.



Kapcsolódó bejegyzések:

Mi az a sikér? Mire jó a sikér? Kinek nem jó?
Mi az a sikér? Mire jó a sikér? Kinek nem jó?

Mi az sikér? Miért nem fogyaszthatjuk gluténérzékenység esetén? Hogy válthatjuk ki, helyettesíthetjük a sikért a mindennapokban?

DonPepe pizzái nem garantáltan gluténmentesek!
DonPepe pizzái nem garantáltan gluténmentesek!

A DonPepe gluténmentes pizzalapokra készített feltétes pizzái NEM gluténmentesek, mert a konyha nem gluténmentes így nagy a kockázata a kersztszennyeződésnek....

Mit csináljunk a kenyérrel, ha megpenészedett?
Mit csináljunk a kenyérrel, ha megpenészedett?

A legjobb családban, a legpedánsabb háztartásban is előfordul néha megpenészedik az étel. Mi ilyenkor a teendő? Mit lehet megenni és...

3 könyv, ami nem hiányozhat a gluténérzékenyek könyvespolcáról
3 könyv, ami nem hiányozhat a gluténérzékenyek könyvespolcáról

Gluténérzékenység esetén egyetlen hatékony gyógymód a gluténmentes diéta. Hogy kezdjük el? Három könyv gluténérzékenyeknek ami nem hiányozhat a könyvtárukból. Ön...

Mit ehet és mit nem egy  gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.

Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...

Vendégség gluténérzékenyen
Vendégség gluténérzékenyen

"Ne most diétázz majd ráérsz a jövő héten!” A gluténmentes diéta az nem fogyókúra amit 1-2 alkalommal fel lehet függeszteni....

, , , ,