Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

A gluténérzékenység okai

gluténérzékenység, cöliákia

A gluténérzékenység – gluténszenzitív enteropathia – cöliakia

Már évszázadok óta ismert betegségről van szó, bár sokáig úgy gondolták, hogy csak a csecsemők, kisgyermekek kinőhető betegsége.
Mára már bebizonyosodott, hogy a gluténérzékenység – cöliákia végleges, életre szóló betegség – állapot.
Lényegében a vékonybél nyálkahártya súlyos elváltozásával jár, mely egész életre szóló, végleges gluténintoleranciát, gluténérzékenységet okoz.

A gluténérzékenység okai, kialakulása:

A leggyakrabban fogyasztott három gabonafajta (búza, rozs, árpa) glutén nevű fehérjéje tartalmazza a cöliákiás szervezet számára a toxikus alkotórészt, a gliadint.
A zab is okozhat tüneteket. Azonban a zab nem tartalmaz glutént, de a termesztés, betakarítás és feldolgozás során szennyeződhet gluténtartalmú gabonával ezért csak a kizárólag a garantáltan gluténmentes zab fogyasztható a gluténmentes étrendben!

A cöliakia a gliadin által kiváltott intolerancia.
A gliadint, a beteg szervezete nem tudja megfelelően feldolgozni, ezért vele szemben az immunrendszer ellenanyagokat termel, ami a szervezetben autoimmun folyamatot indít el.

A gluténérzékenység genetikai háttere

A gluténérzékenység azaz cöliakia örökletes, genetikailag meghatározott betegség. Előre is ki lehet mutatni a betegségre való genetikai hajlamot, de az nem mutatható ki hogy a vizsgálat időpontjában már fennáll-e a gluténérzékenység.

A genetikai vizsgálatok által kimutatható, a gluténérzékenységi hajlamot igazoló antigének:

  • HLA B8, DR3 és DR7 antigén
  • HLA DR5 és DR7 antigén a betegek kisebb részénél
  • HLA-DQ2 és/vagy a HLA-DQ8 sejtfelszíni szöveti antigént hordozó minden cöliákiás beteg

A táplálkozáskor a szervezetbe bejutó glutén a HLA-DQ2 vagy DQ8 molekulához képes kötődni, az immunrendszer aktivizálódik, a transzglutamináz enzim felszaporodik. Ezt használják a biztonságos diagnózis felállításához is.
Az aktiválás következtében az immunrendszer sejtjei és ellenanyag-termelése a szervezet saját fehérjéi ellen, főként a transzglutamináz enzim ellen kezd dolgozni, majd beindul az autoimmun folyamat.

A gluténérzékenység öröklődő.

Ha a családban már van gluténintoleranciás beteg, nagy a valószínűsége hogy a gluténérzékenység további családtagoknál is megjelenhet.
Ha az anya vagy apa gluténérzékeny, a gyermekeiknél lappangó formában 10%-ban, aktívan 2-3%-ban fordulhat elő.
Sajnos egypetéjű ikrek között az előfordulás gyakorisága 75%-os is lehet mindkét gyermeknél.

lisztérzékenység, cöliákia, marsch féle besorolásokA gluténérzékenység esetében elsősorban a gliadin okozta elváltozások középpontja a vékonybél felső szakasza (patkóbél, duodénum), illetve a vékonybél bolyhainak teljes pusztulása. Ennek következménye súlyos tápanyag felszívódási zavar és a gluténintolerancia tüneteinek kialakulása.

Miért probléma ez – felszívódási zavarok

Az autoimmun folyamat elsősorban a vékonybél kezdeti szakaszán zajlik. Az itt található, a tápanyagok felszívódásához szükséges bélbolyhok mérete ennek eredményeképp csökken, végül pedig teljesen ellaposodnak, elsorvadnak, így már nem tudják rendesen ellátni a funkciójukat.
Ezért akár súlyos felszívódási zavar, idegen szóval malabszorpció is kialakulhat, mert az úgynevezett tápanyag felszívódási zavar miatt a szervezet tápanyag ellátottsága károsodik, ezáltal maga a szervezeti működés is zavart szenved.

A gluténérzékenység vagy cöliákia egész életen át tartó megbetegedés, aminek megszüntetése jelenleg nem lehetséges, de gluténmentes étrenddel tünetmentesség és egészséges teljes élet érhető el.

Hogy állapítható meg a gluténérzékenység, és hova fordulhatok?

Akár erőteljesen jelentkeznek jellemző tünetei, akár nem, a cöliákia veszélyes betegség, amely kezeletlenül komoly problémákat okoz.
Mivel egyes tünetek, más betegségekre is jellemzők lehetnek, pl.: tejallergia, laktózintolerancia, IBS, stb. …), nem javasolt az öndiagnózis, és a diéta kísérletezgetés önállóan, nehogy nagyobb bajt okozzunk!

Amennyiben Ön is felfedezte magán a gluténérzékenység tüneteit, mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni, hogy laborvizsgálattal, bélbiposziás vizsgálattal diagnosztizálják a gluténérzékenységét!

Forduljon háziorvosához aki a megfelelő vizsgálatra beutalja, vagy magán úton beutaló és sorban állás nélkül -térítés ellenében – magánszakrendelésekhez is fordulhat.
Weboldalunk folyamatosan gyűjti azoknak a szakorvosok és diagnosztikai helyek az eltelhetőségét, akikhez bizalommal fordulhat.

Nem szabad azonban megijedni, ha gluténérzékeny, akkor is élhet teljes életet! Weboldalunk ehhez nyújt Önnek segítséget!

Lektorálta: Nógrádi Katalin dietetikus
Utolsó frissítés: 2020.október 22.

Mivel mutatható ki a cöliákia? Melyik gluténérzékenység vizsgálat mikor alkalmazható?

Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.