Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Segítség! Gluténérzékeny lettem! 5 +1 tipp az első időszakhoz!

Mik a teendők a friss cöliákia diagnózissal a kezünkben?

Első lépése friss cöliákia diagnózis után, amikor kiderült a gluténérzékenység, lisztérzékenység

Első lépések friss cöliákia diagnózis után

Hova induljunk el először? Mivel kezdjük a gluténmentes életünket? Számtalan kérdés mocorog a fejünkben, amikor kisétálunk az orvosi rendelőből, kezünkben a frissen kinyomtatott diagnózissal. Egyszerre mosolygunk, mert végre meglett az oka az elmúlt kellemetlen időszaknak, másrészt gondterheltek vagyunk, mert nagy megoldandó feladat elé nézünk. És ez még mind semmi, az érzelmeken kívül számtalan kérdés kavarog még a fejünkben, amelyeken megpróbálunk segíteni legújabb cikkünkben. Egy biztos, a cöliákia egyetlen ma ismert kezelési módja az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta, ami bizony életmódváltást igényel. Hogyan vágjunk bele?

 1. Kezdjük egy jó hírrel!

  Öröm az ürömben, hogy annak,

  • aki cöliákiás alanyi jogon jár személyi adókedvezmény – ha önálló keresettel rendelkezik. Ez 2023 december 1-től 13.335 Ft-ot jelent havonta. Az igazolást szakorvosi vizsgálat alapján a háziorvos állítja ki. Amennyiben a betegség már régóta fennáll, az igazolás kiadható úgy is, hogy a a betegség fennállásának a kezdete: … korábbi időpont …, ekkor 5 évre visszamenőleg (elévülési időn belül) ez több százezres tétel is lehet.
  • aki cöliákiás gyermeket nevel lehetősége van emelt összegű családi pótlék igénylésére

  Érdemes tehát első utunkon a háziorvost felkeresni, hogy kiállítsa az igazolásokat, hogy minél előbb érvényesíteni lehessen az állam által biztosított kedvezményeket. A hivatkozott cikkeinkben nagyon részletesen minden le van írva és a szükséges nyomtatványok is megtalálhatóak.

 1. Keressünk fel a témában jártas dietetikust!

  A diagnózis felállítása után első utunk egy dietetikushoz vezessen! A helyes, minden tápanyagot magába foglaló gluténmentes diéta megvalósításához kérjük dietetikus segítségét, aki személyre szólóan segít kialakítani a gluténmentes diétát és megbízható információkkal lát el bennünket! A gluténmentes diéta során nem elegendő csupán a glutént elhagyni az étrendből, számtalan egyéb tényezőt is figyelembe kell vennünk, hogy étrendünk ne legyen tápanyaghiányos.Diétával kapcsolatos kérdéseiket feltehetik weboldalunkon is! Dietetikus szakértőnk néhány munkanapon belül megválaszolja kérdéseket.

 1. Végezzünk nagytakarítást otthon!

  Bízunk benne, hogy ha kilépnek a dietetikustól, már csak egy megoldandó feladatot látnak maguk előtt, nem pedig a világ legrosszabb diagnózisát! Hazaérve kezdjük is el a “konyha átalakítását”, vagyis rendszerezzük az élelmiszereket, alapanyagokat aszerint, hogy a diétában alkalmazható, vagy éppen tiltottak-e. Azért, mert mi gluténérzékenyek vagyunk, nem muszáj az egész családnak így étkeznie, ezért javasoljuk, nevezzünk ki egy szekrényt, amely kizárólag gluténmentes alapanyagokat tartalmaz! Ha ez nem megoldható, törekedjünk arra, hogy a különböző lisztek, lisztkeverékek, alapanyagok jól záródó dobozban/ üvegben legyenek, és lehetőleg a gluténmentes változatok legyenek a magasabb polcokon, ezzel is elkerülve az alapanyagok keresztszennyeződését! Korábbi cikkünkben a gluténmentes konyha kialakításáról írtunk, érdemes azt is átolvasni kezdő cöliákiásoknak. További trükkök olvashatóak az otthoni gluténszennyezés kivédésére ITT.

 1. Keressük fel a legközelebbi gluténmentes boltokat!

  Miután a konyhánk is felkészült a gluténmentes életre, induljunk el első bevásárló-túránkra. Keressünk fel a környékünkön található gluténmentes termékeket árusító üzleteket!

  törlés

A cikk a következő oldalon folytatódik: gluténmentes alapanyagok, és gyakorlatias tippek gluténmentes sütéshez, főzéshez! Lapozzon!Kapcsolódó bejegyzések:

Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.

Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...

Mit jelent az hogy gluténmentes?
Mit jelent az hogy gluténmentes?

A gluténmentesség fogalma sokat változott az elmúlt 30 évben. Milyen jogszabályok szabályozzák a gluténmentesség fogalmát, jelölését.

Ismerkedünk a sikérhelyettesítőkkel - gluténmentes tésztagyúrás a gyakorlatban
Ismerkedünk a sikérhelyettesítőkkel – gluténmentes tésztagyúrás a gyakorlatban

Kipróbáltuk a gyakorlatban is a sikérhelyettesítőket. Vajon az almarost, guarliszt, lupinrost, psyllium, xantán közül vajon melyik válik be a...

Mikor kihez fordulhat a beteg? A dietetikus.
Mikor kihez fordulhat a beteg? A dietetikus.

Cikksorozatunk mai fejezetében a dietetikus tevékenységét mutatjuk be.

Mi az a glutén?
Mi az a glutén?

A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke, amely gliadin tartalma a kiváltó oka, a cöliákia – gluténérzékenység...

Mit ehet egy gluténérzékeny - cöliákiás beteg? 1.
Mit ehet egy gluténérzékeny – cöliákiás beteg? 1.

A lisztérzékenység legfőbb kezelési módja a gluténmentes diéta. Ha valaki lisztérzékeny, akkor kénytelen gluténmentes étrendet kialakítani - kerülnie kell a...

Mit nem ehet az, aki gluténérzékeny?
Mit nem ehet az, aki gluténérzékeny?

A gluténérzékenység (korábban lisztérzékenység) nem gyógyítható, de megfelelő diétával tünetei megszüntethetők, teljes élet élhető. A gluténmentes diéta azonban nem csak annyit jelent,...

,