Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Örök kérdőjel, a zab – szabad-e fogyasztania a gluténérzékenyeknek?

A zab beilleszthető a gluténmentes étrendbe, ha garantáltan gluténmentes.

Ha garantáltan nem gluténszennyezett a zab akkor beilleszthető a diétába.

A garantáltan gluténmentes zab igen. De csak az.

Talán most már egyre több cöliákiás – gluténintoleranciás tudja, hogy a garantáltan gluténmentes zab fogyasztható a gluténérzékenyek diétájában, de még mindig sokak megkérdőjelezik ezt a kijelentést. Nézzük meg mit érdemes tudni a zabról és alkalmazásáról a gluténmentes diétában.

A zab termesztéséről már az időszámításunk előtti 900 évtől vannak bizonyítékok, így kijelenthetjük, hogy eredete igen régi időkre vezethető vissza.
Fajtái közül megkülönböztetünk fehér, sárga, vörös, szürke, fekete zabot is, de érésüktől függően korai, középérésű és késői fajtákat is termesztenek.

Elsőként a zab hazánkban, mint takarmánynövény terjedt el, napjainkban azonban már kiemelkedő helyen szerepel a legtöbb háztartásban is, mint tápláló étel, mivel igen sokféleképpen fogyasztható, kedvező tápanyagtartalmú gabonaféle.

Zab a gluténmentes diétában

  • 41/2009 EK rendelet a  “gluténérzékenyeknek szánt élelmiszerek összetételéről és címkézéséről” szerint glutént tartalmaz a búza, árpa és a rozs, ezért gluténérzékenyek nem fogyaszthatják. A rendelet szerint azonban a zab káros hatása nem minden cöliákiásnál igazolható, ezért a termékek címkézése során a zabot tartalmazó termékek gluténszennyezettségének kockázatát kell figyelembe venni.
  • Ma már elfogadott, hogy a zab fogyasztható cöliákiában anélkül, hogy a vékonybél károsodását okozná.
    A problémát a kereskedelmi zabkészítmények búzával való szennyezettsége okozza, amely a gabona betakarítása, szállítása, tárolása, feldolgozása során adódik, ezért a gluténérzékenyek diétájában kizárólag a garantáltan gluténmentes zab fogyasztható.

A zab, táplálkozás élettani jelentősége:

  • Gluténtartalmú prolaminokat nem tartalmaz, ezért garantáltan gluténmentes formában beépíthető a cöliákia diétájába.
  • Fehérjetartalma a többi gabonaféléhez képest magasabb.
  • Kiemelkedően magas rosttartalmából adódóan rendszeresen fogyasztva hozzájárulhat az egyébként sokszor helytelenül összeállított rostszegény gluténmentes diétához.
zab növény

Zab növény

100g zab tápanyagtartalma
Energia 1634 kJ/ 389 kcal
Fehérje 17g
Zsír 7g
Szénhidrát 66g
Élelmi rost 10,6g
USDA, 2014

Fogyasztása:

  • A zab jelenleg számtalan formában beépíthető a hagyományos táplálkozásba, a gluténmentes diétába azonban még csak szűk választékban érhető el.
  • Mivel a gluténérzékenyek diétájába kizárólag csak a garantáltan gluténmentes zab építhető be, beszerzése sokszor nehézségbe ütközhet, mivel hazánkban jelenleg csak speciális élelmiszer-allergia / ételintolerancia boltokban vagy bioboltokban kapható sajnos igen magas áron.
  • Aki a hagyományos táplálkozásban zabot szeretne fogyasztani, termékek széles választékával találja szemben magát.
    Kapható zabkása, zabpehely, zabliszt formájában is, valamint az ezek felhasználásával készített termékekben, mint a müzli, sör, keksz, pékáru és más hasonló késztermékekben.
  • Gluténmentes formában ezzel szemben egyelőre zabpehely és zabliszt formában érhető el, de ezek felhasználása már a többi szintén gluténmentes termékhez hasonló.

Tippek, ötletek a gluténmentes zab felhasználására

  • A gluténmentes zabpehely felhasználásával tápláló reggeli étel készíthető, ha joghurttal vagy tejjel kikeverjük (társuló laktózintolerancia esetén laktózmentes tejjel vagy joghurttal készítsük vagy vegyünk be laktáz-enzimet!), gyümölccsel gazdagítjuk, esetleg kakaóporral, fahéjjal vagy vaníliás cukorral ízesítjük.
  • A főételek, édességek rosttartalma is növelhető a gluténmentes zabpehely felhasználásával. Belekeverhető például a rántott hús/sajt panírjába vagy akár a túrógombóc (szükség esetén készítsük laktózmentes túróval) tésztájába, de sütemények alapját is adhatja.
  • A gluténmentes zabpehely felhasználásával továbbá müzli szeletek, kekszek készíthetőek, melyek kiválóak egy-egy kisétkezéshez önmagukban, vagy gyümölccsel, joghurtos itallal fogyasztva egyaránt.
  • A gluténmentes zabliszt levesek, főzelékek sűrítésére is felhasználható.

Fontos!

Gluténérzékenyként mindig győződjünk meg róla, hogy vásárláskor garantáltan gluténmentes zabot tettünk-e kosarunkba, azaz a termék nyomokban sem tartalmaz glutént, gluténtartalmú gabonafélével nem szennyeződhetett (csomagolása sértetlen)!



Kapcsolódó receptek:

Zabpelyhes tojáslepény - alaprecept – gyors reggeliötlet
Zabpelyhes tojáslepény – alaprecept – gyors reggeliötlet

Elfogyott a kenyér otthon de nincs időnk már sütni? Készítsünk villámgyors lepényeket! Tálaljunk mellé friss zöldségeket és kész is a...

Sokmagvas lapkenyér – korpás keksz gluténmentes alternatívája
Sokmagvas lapkenyér – korpás keksz gluténmentes alternatívája

Pillanatok alatt összeállítható és garantáltan finomabb mint a bolti változatok! Nem lehet abbahagyni! Csomagoljuk tízórai - uzsonna csomagba. Gluténmentes lapkenyér...

Zabpelyhes gluténmentes muffin édesítőszerrel
Zabpelyhes gluténmentes muffin édesítőszerrel

Legújabb gluténmentes muffinjaink nem csak reggelire, hanem akár tízóraira is csomagolhatjuk gyerekeinknek! Zabpelyhes gluténmentes muffin édesítőszerrel.

Diós zabkeksz – tökéletes gluténmentes tízórai
Diós zabkeksz – tökéletes gluténmentes tízórai

Alacsony szénhidráttartalmú ízletes keksz, mely finomított cukor nélkül készült. Kiváló a gluténmentes tízórai csomagba egy natúr joghurt mellé!

Ovovega répatorta - kókuszos öntettel, rizsfehérjével
Ovovega répatorta – kókuszos öntettel, rizsfehérjével

Különleges gluténmentes répatorta recept, amely összetevői között növényi (rizs) fehérjeport is használtunk a mandulaliszt mellett.



Kapcsolódó bejegyzések:

Kanada beengedi a zabfeldolgozókat a gluténmentes piacra
Kanada beengedi a zabfeldolgozókat a gluténmentes piacra

A zab, ha garantáltan gluténmentes és a feldolgozás során sem szennyeződik gluténnal, akkor beépíthető a gluténmentes étrendbe. Kanadában már elismerték...

Paleolit táplálkozás és a gluténérzékenység
Paleolit táplálkozás és a gluténérzékenység

Milyen különbségek vannak a paleolit táplálkozás és a cöliákiások gluténmentes étrendje között? Mik a paleo étrend veszélyei a gluténérzékenyeknek számára?...

Zaballergia, zabintolerancia és a cöliákia
Zaballergia, zabintolerancia és a cöliákia

Ha a zab garantáltan nem szennyezett gluténnal, a cöliákiásoknak nem tilos. De mi van akkor ha maga a zab okoz...

Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 1. A köles.
Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 1. A köles.

A középkor híres gabonája, a köles. Gluténmentes. Az eredetileg Kínából származó köles egészen a 18. századig rendkívül kedvelt gabonaféle volt...

Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 1. Quinoa
Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 1. Quinoa

Az álgabonák növényrendszertanilag nem tartoznak a gabonafélékhez. A quinoa is egy pszeudocereália, egy lehetséges gabona pótlás, amely az étrend...

Mit nem ehet az, aki gluténérzékeny?
Mit nem ehet az, aki gluténérzékeny?

A gluténérzékenység (korábban lisztérzékenység) nem gyógyítható, de megfelelő diétával tünetei megszüntethetők, teljes élet élhető. A gluténmentes diéta azonban nem csak annyit jelent,...

, , ,