Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Bélbiopszia, hogy zajlik a gyomortükrözéses vizsgálat? – Nincs ok a félelemre!

A cöliákia (közismertebb néven lisztérzékenység) diagnosztizálásának két alappillére a vékonybél felső szakaszából (nyombél, latinul: duodenum) vett szövettani minta (biopszia) és az ún. szerológiai vizsgálat (cöliákiára jellemző ellenanyagok vérből történő kimutatása). Ezen két vizsgálat nélkülözhetetlen a cöliákia diagnózisának egyértelmű felállításához, vagy kizárásához.

Fontos hangsúlyozni, hogy a két vizsgálat eredménye csak akkor értelmezhető, ha a páciens még nem tért rá a gluténmentes diétára.

A gasztroenterológiai szakrendelés során gyakran szembesülünk a betegek gyomortükrözéssel szemben tanúsított félelmével, és ebből adódóan a vizsgálat elutasításával.

A biopsziás cöliákia vizsgálat részletes leírásával szeretnénk eloszlatni ezeket a félelmeket.

A gyomortükrözés vagy más néven gastroscopia, a nyelőcső, a gyomor valamint a vékonybél kezdeti szakaszának, a nyombélnek legelterjedtebb, legkorszerűbb vizsgálóeljárása.

cöliákia vizsgálat endoszkópos torony

cöliákia vizsgálat, endoszkópos torony biopsziához

A gyomortükrözést gasztroszkóppal végzik.

Ez egy vékony, és kifejezetten hajlékony, több mint 100 cm hosszú, 8-9 mm átmérőjű száloptikás, a képet egy chip-pel (egy apró kamera) elektromos jellé alakító eszköz. A gasztroszkóp részét képezi a száloptika mellett a fényforrás, egy a levegő vagy víz befújására, gyomornedv vagy egyéb váladék leszívására alkalmas, illetve egy szövettani mintavételre szolgáló munkacsatorna is. Az orvos a képet egy monitoron keresztül látja. A vizsgálat ezáltal rögzíthető, dokumentálható.

A gyomortükrözés éhgyomorra történik, általában a reggeli, vagy kora délelőtti órákban.

A beteg a gyomortükrözés előtt legalább 6 órával már sem ételt, sem folyadékot nem fogyaszthat. Gyógyszereit a vizsgálatot követően veheti be. Ha a beteg vérzékenységben szenved, vagy véralvadásgátló gyógyszert szed, a vizsgálat előtt, annak tervezése során ezt feltétlenül közölnie kell az orvosával.

A gyomortükrözés helyi érzéstelenítéssel kezdik.

A vizsgálat előtt pár perccel helyi érzéstelenítést végeznek: lidocain tartalmú spay-t fecskendeznek a szájüregbe és garatba, ami a garatreflex részleges kiiktatásával segíti az eszköz könnyebb levezetését. Vizsgálat előtt kivehető fogsort, nyelvpiercinget el kell távoltani a szájüregből.

A bélbiopsziát oldalt fekvő testhelyzetben végzik

A vizsgálat során a beteg a bal oldalán fekszik, felhúzott térdekkel. Az eszközt a fogai közé helyezett csutorán keresztül vezetik egészen a garatig. A beteg az orvos felszólítására nyelő mozdulatot téve segíti az eszköz levezetését a nyelőcsőbe. Vizsgálat közben a gasztroszkópon keresztül levegőt fújnak a gyomorba, ezáltal a gyomor feltágul, és megtekinthetővé válik.

Honnan kell szövetmintát venni a bélbiopszia során?

A gyomorból a gyomorkapun (latinul: pylorus) keresztül a vékonybél kezdeti szakaszába, a nyombélbe jut az eszköz. A cöliákia súlyos bélboholy-károsodással járó eseteiben a bél ezen szakaszán jellegzetes endoszkópos eltéréseket láthat a vizsgáló orvos (a vékonybél redőzet ellapulása, amitől a bélszakasz „belülről” sima csőszerűvé válik, a nyálkahártya fellazult, vizenyős, a meglévő redők élei „kirágottak”, csipkézettek), azonban ezek az elváltozásokat más betegségek is kiválthatják. Azon cöliákiás (lisztérzékeny) betegekben, akiknél a szövettani károsodás enyhe, a tükrözés során a nyombélben sokszor semmilyen gyanús eltérés nem látható.
Ezért alapszabály, hogy a gyomortükrözés során a vékonybél kezdeti szakaszán látott kép alapján a cöliákia gyanúját sem felállítani, sem elvetni nem szabad.

A biztos diagnózishoz a gyomortükrözéssel nyert szövetminta (biopszia) elengedhetetlen.

A mintavétel a gasztroszkóp munkacsatornáján keresztül, speciális fogóval történik, amivel a nyombél falából apró (pár mm-es) szövetmintát lehet venni. Cöliákia gyanúja esetén a pontos diagnózis érdekében a nyombél gyomorkaputól távolabbi leszálló ágából 4 db, a gyomorkapuhoz közelebbi, bulbusnak nevezett szakaszból 2db minta vétele ajánlott.

A kivett szövetminta patológus szakorvos által mikroszkóp alatt vizsgálható.

A szövetminta vétel folyamata

A felvételen jól látszik a mintavétel. A mintavétel során keletkezett minimális vérzés magától megszűnik.

A videofelvétel felvétel mobiltelefonnal készült.

Cöliákiában a legjellegzetesebb eltérések:

  • a bélbolyhok sorvadása (boholyatrófia),
  • az ún. kripták (mirigy-szerű képződmények) megnagyobbodása,
  • a boholy-kripta arány csökkenése,
  •  és egy a nyálkahártya legfelsőbb rétegében elhelyezkedő speciális fehérvérsejt típus (latinul:intraepithelialis lymphocyták IEL ) számának felszaporodása.

A gasztroszkópos vizsgálatot követően a garat a befecskendezett lidocain spray-től még 1 óráig zsibbadt maradhat, ezért a vizsgálat után leghamarabb 1 órával szabad először enni, illetve inni a félrenyelés veszélye miatt.

Nem kell félni a gyomortükrözéstől! Lapozzon!

A következő oldalon megpróbáljuk eloszlatni a félelmeket azzal, hogy a leggyakoribb kérdésekre megadjuk a választ!Kapcsolódó bejegyzések:

Gluténérzékenység diagnózis biopszia nélkül? - Vannak esetek amikor lehetséges.
Gluténérzékenység diagnózis biopszia nélkül? – Vannak esetek amikor lehetséges.

A gyermekek esetében a gluténérzékenységre vonatkozó diagnózis nagy pontossággal felállítható biopszia-vizsgálat nélkül bizonyos feltételek esetén. Milyen feltételek esetén?

Vékonybél-biopszia és Marsh-féle szövettani vizsgálat
Vékonybél-biopszia és Marsh-féle szövettani vizsgálat

Marsh-féle szövettani vizsgálat eredményeinek értelmezése. Bélbiopszia eredmény kiértékelése Marsh besorolás szerint

FELHÍVÁS Nem-cöliákiás gluténszenzitivitás (NCGS) kérdőíves vizsgálata
FELHÍVÁS Nem-cöliákiás gluténszenzitivitás (NCGS) kérdőíves vizsgálata

Semmelweis Egyetem II.sz. Belgyógyászati Klinikájának Endoszkópos laborjában és a járóbeteg gasztroenterológiai szakrendelésén kérdőíves vizsgálatot kezdtek. Vegyen részt Ön is az...

A gluténérzékenység vizsgálat - minden amit tudni érdemes.
A gluténérzékenység vizsgálat – minden amit tudni érdemes.

Azt már tudjuk, hogy gluténérzékenységet több elnevezéssel is illetik (cöliákia, lisztérzékenység), hogy egy autoimmun betegség. De milyen diagnosztikai módszereket alkalmaznak...

, , ,