Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Abonett gluténmentes termékei biztonságosak

A hétvégén az Interneten megjelent egy fotó, amelyen egy egyébként gluténmentes Abonett extrudált kenyéren csomagoláson egy “nem gluténmentes” felirat éktelenkedik.

Abonett extrudált kenyér

Egy széria valóban nem,  gluténmentes, ezért is került rá a figyelem felkeltő kiegészítő címke. Nem is kereskedelmi forgalomba szánta a gyártó.

Megkerestük a gyártó Abonett Kft-t, hogy mi ennek az oka. Az e-mailes megkeresésünkre, a hétvége ellenére, szinte azonnal megnyugtató választ kaptunk Forgács Imre Kereskedelmi igazgatótól:

A “nem gluténmentes” felirattal ellátott termékek nem kereskedelmi forgalom számára szánták. A Abonett saját belső minőség ellenőrzési tesztjén nem ment egy széria, amely nem felelt meg a gluténmentesség (20 mg / kg a gluténmentesség határértéke) szigorú előírásainak, de mivel a termék egyébként kifogástalan minőségű és azok akik nem gluténérzékenyek (lisztérzékenyek, cöliákiások) biztonsággal fogyaszthatják, a gyártó úgy döntött megsemmisítés helyett inkább rászorulók részére adományozzák.

A terméket az Élelmiszerbanknak ajánlottuk fel azzal a kikötéssel, hogy fel kell címkézni, hogy a termék nem gluténmentes. Nem akartuk a terméket kidobni, megsemmisíteni, így az Élelmiszerbankon keresztül tudtunk segíteni a nehéz anyagi helyzetben lévőkön.

A termék valahogy mégis megjelent a kereskedelemben (ezzel a kiegészítő címkével) ami miatt az Abonett Kft képviseletében Szebeni Ákos operatív vezető az fogyasztók korrekt tájékoztatása érdekében az alábbi sajtóközmenyt juttatta el szerkesztőségünk részére: (Abonett sajtóközlemény)

Tisztelt Abonett Fogyasztók!

A napokban a mi tudomásunkra is jutott, hogy „NEM GLUTÉNMENTES” feliratú címkékkel ellátott Abonett Gluténmentes Extrudált Kenyér 100g termékek kerültek ki bizonyos áruházak polcaira.

A szóban forgó csomagok egy decemberi adományozási akció keretében kerültek egy alapítványi szervezethez, mely ugyan kizárta a termékek kereskedelmi forgalomba történő további értékesítését, azonban ez a jelek szerint, a tudtunkon kívül mégis megtörtént.

Ezek a termékek tehát valóban tartalmaznak glutént, azonban a megsemmisítés helyett a fenti úton történő felhasználásuk mellett döntöttünk, jelenleg cégünk is vizsgálja, hogyan történhetett meg mindezek ellenére az áruházakban történő felbukkanásuk.

A gluténtartalom miatt nem javasoljuk ezen, külön matricával megjelölt termékek elfogyasztását arra érzékeny illetők számára!

Természetesen, az áruházak polcain mindenkor kapható gluténmentes jelöléssel ellátott termékeink teljes biztonsággal fogyaszthatók továbbra is.

Üdvözlettel:

Az Abonett csapata

gluténmentes logo

AOECS gluténmentességet igazoló logója

Az Abonett több ízben is gyárt biztonságos gluténmentes extrudált kenyeret!

Korábbi cikkünkben mutattuk be az új köleses gluténmentes extrudált kenyeret.

Az Abonett Kft egyébként rendelkezik a gluténmentes termék gyártói licenccel a Association of European Coeliac Societies (AOECS) szervezet engedélyével a gluténmentes termékeken szereplő logó használatára, amelynek igen komoly tárgyi, technikai személyi, feltételei vannak.  Az Abonett HU-009 regisztrációs számmal rendelkezik.

A tanúsított üzemekből kikerülő termékek biztonságosak, amelyet a mostani eset is bizonyít, a gyártó saját belső minőségbiztosítási rendszere működött, nem került hibás termék jelöletlenül cöliákiás fogyasztókhoz, így elkerülhető volt a véletlen diéta hiba.

 

A forgalomban megtalálható, kiegészítő címke nélküli megszokott csomagolásban kapható Abonett gluténmentes extrudált kenyerek garantáltan gluténmentesek. Nyugodtan fogyaszthatóak cöliákiások számára is.

Abonett extrudalt gluténmentes kenyér

Abonett extrudalt gluténmentes kenyér



Kapcsolódó bejegyzések:

Új extrudált gluténmentes kenyér - kölessel
Új extrudált gluténmentes kenyér – kölessel

Jó hír, hogy egy hónapja már gluténmentes a kölessel készülő Abonett extrudált kenyér is. Így már 4 féle gluténmentes extrudált...

,