Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

A gluténérzékenység vizsgálat – minden amit tudni érdemes.

A gluténérzékenységet több elnevezéssel is illetik, leggyakoribbak a cöliákia (vagy coeliakia) és a lisztérzékenység, ami egy autoimmun betegség, egyesek örökletesen hajlamosak rá, azonban nem teljesen tisztázott, hogy kinél, mikor és miért alakul ki.

A gluténérzékenység vizsgálat módszereit szedtük össze orvosszakértőnk segítségével.

Fontos hangsúlyozni, hogy a gluténérzékenység vizsgálat eredménye csak akkor értelmezhető, ha a páciens még nem tért rá a gluténmentes diétára!

A klasszikus tünetek (hasmenés, puffadás, testsúly-vesztés) nem mindenkinél egyértelműek, így a legtöbb gluténérzékeny nem is tudja, hogy beteg.
Magyarországon minden 1.000 emberből kb. 10 gluténérzékeny, de csak 2 tud róla. A felderítetlen gluténérzékenység („csendes cöliákia”) azonban ugyanolyan veszélyes, mint az egyértelmű tüneteket produkáló forma. Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy a gluténzékenység egy alattomos betegség, amely kezeletlenül súlyos szövődményeket okoz.

gluténérzékenység megállapítása vérvizsgálattal

gluténérzékenység megállapítása vérvizsgálattal

A gluténérzékenység megállapítására a legelterjedtebb és legpontosabb vizsgálati módszer a vérvizsgálat.

ételintolerancia-teszt

A gluténérzékenységet ételintolerancia-teszttel mutatják ki, általában vérből végzett laborvizsgálattal. A vérből végzett vizsgálat bármikor elvégezhető, és mindössze egy tűszúrásnyi kellemetlenséggel jár.

A vizsgálathoz kis mennyiségű vér szükséges. Gluténérzékenység (de laktózérzékenység, vagy bármilyen más ételallergia-, intolerancia gyanú esetén) nem szabad a feltételezett problémát okozó ételt elhagyni, azaz nem szabad diétázni, mert nem fog az orvos a korrekt diagnózist felállítására megfelelő információt kapni. Azaz, ha előre diétázunk, akkor a várt értékek nem biztos, hogy megjelenek a kiértékelésben!

A specifikus IgE antitestek jelenlétének meghatározása, immunoblot eljárással történik. A nutritív panel elvégzése mellett szakorvos tanácsolhatja az úgynevezett keresztreakciós panel elvégzését is.

Vannak vizsgálati központok, ahol gyorstesztet (helyenként úgynevezett expressz vizsgálatot) is végeznek, ennek eredményeit akár egy órán belül megkapjuk, a teljes laboratóriumi diagnosztika azonban megéri, hogy néhány napot várjunk a részletes eredményre. Utóbbi esetben a levett vért speciális laboratóriumban vizsgálják, az eredményt rendszerint 3 nap és 3 hét között kapjuk kézhez.

Érdemes olyan helyen végeztetnünk a vizsgálatot, ahol szakképzett egészségügyi tanácsadó és szakorvos segít az eredmények értelmezésében, illetve akivel meg tudjuk beszélni az eredményt és a személyre szabott kezelési lépéseket.

Másik diagnosztikai módszer a Prick teszt, az allergiavizsgálatok alapmódszere.

Lényege, hogy az allergént az alkar bőrére csepegtetve figyelik meg a bőr reakcióját. Egyes kutatások azt igazolják, a Prick teszt pontosabb eredményt ad a vérből való meghatározásnál, elvégzése azonban bonyolultabb, és nem minden esetben lehetséges.

A gluténérzékenység alátámasztása szövettani vizsgálattal.

Ha a vérvizsgálatok a gluténintoleranciára utalnak, a vékonybél szövettani vizsgálatát is el kell végezni. Mivel ez a vizsgálati módszer a bélbolyhok károsodását kimutató egyetlen lehetséges módszer, ráadásul a diagnózis felállítása az életünk végéig szól, feltétlenül szükség van az alátámasztása.
Sajnos kellemetlen belgyógyászati eljárást igényel, de ezt ma már altatásban is elvégzik. A vékonybél mintát a szövettani vizsgálathoz úgy nevezett biopsziával, gyomortükrözési vizsgálat során veszik.

A glutén-intolerancia kimutatható továbbá gasztroenterológiai vizsgálattal is, nyálkahártya-törletből.

Gyógyszertárakban ma már kaphatók olyan tesztek, amelyekkel magunk is vizsgálhatjuk esetleges gluténintoleranciánkat. Fontos azonban tudnunk, a tesztekből nem derül ki, ha negatív eredmény mellett esetleg allergia áll fenn, szintén nem derül ki, ha esetleges keresztallergia vagy intolerancia áll fenn, és bármi lenne az öndiagnosztika eredmény, szakorvoshoz kell fordulnunk.

A gluténérzékenység egyedüli terápiája a gluténmentes diéta.

Számos kellemetlensége dacára némiképp a „legszerencsésebb” autoimmun betegség, mert ismerjük azt az anyagot (a glutént), ami az autoimmun folyamatot fenntartja. Ha glutén egyáltalán nincs az étrendünkben, megszűnik az autoimmun reakció is.

A gluténérzékenység időben történő felderítése és a diéta betartása esetén, minden szempontból egészséges életet élhetünk.
A gluténérzékeny.hu weboldal pedig segít ebben, többek között hetente bővítjük gluténmentes receptgyűjteményünket.

Hol végeznek glutén-érzékenység vizsgálatot?

Keresse meg térképen az Önhöz legközelebbi vizsgálóközpontot, ahol végeznek lisztérzékenység vizsgálatot!
Weboldalunk folyamatosan bővíti a vizsgálóhelyek listáját.

 

 Kapcsolódó bejegyzések:

Bélbiopszia, hogy zajlik a gyomortükrözéses vizsgálat? – Nincs ok a félelemre!
Bélbiopszia, hogy zajlik a gyomortükrözéses vizsgálat? – Nincs ok a félelemre!

Sokak inkább nem mennek el cöliákia vizsgálatra a gyomortükrözés, bélbiopszia miatt. Félelmük alaptalan. Videóval és képekkel illusztrálva részletesen bemutatjuk a...

Eszik a gyerek, még sem növekszik, miért?
Eszik a gyerek, még sem növekszik, miért?

Dániában a cöliákia hatékonyabb szűrés érdekében egy kérdőíves cöliákia teszt készült, amellyel előszűrést lehet végezni. Ez persze önmagában nem jelent...

, , , ,