Hetente frissülő Gluténmentes Recepttár – Gyógyhír Patika (x)
Annak sem könnyű naponta változatos, finom, egészséges és olcsó ételeket tenni az asztalra, akinek a családjában semmiféle ételallergia nem fordul elő, a gluténérzékenyeknek pedig még nehezebb a dolguk. Nekik próbál segíteni a Gyógyhír Patika, amikor hetente egy gluténmentes receptet feltesz a Gyógyhír Patika weblapjára.
Válogassanak a folyamatosan bővülő Gluténmentes Recepttárból!
A Gyógyhír Patikában gluténmentes termékek nagy választéka kapható, amelyek – sok egyéb mellett – megrendelhetőek webshopjukból, a www.gyogyline.hu-ból is.
Érdemes kihasználni a lehetőséget, mert 2014-ben minden gluténmentes termék árából 10% kedvezményt adnak!
Quionás brownie reggelire édesszájúaknak
Hozzávalók (15-18 darabhoz):
Keverje össze keverőtálban a száraz hozzávalókat:
- 1 bögre cirokliszt
- fél bögre quinoaliszt
- fél bögre burgonyakeményítő
- 1 bögre quinoapehely
- 1 teáskanál xantángumi
- 3/4 teáskanál tengeri só
- másfél teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál fahéj
- 1 és 2/3 bögre barna cukor
Keverje össze egy nagy mérőedényben a következőket:
- 2/3 bögre olívaolaj
- 3 evőkanál juharszirup
- 1/2 teáskanál valódi vaníliapor (vagy vaníliakivonat)
Keverje össze a száraz és nedves hozzávalókat egy erős fakanállal, míg végül egy ragadós masszát kap!
Tojás helyettesítése: 1 evőkanál tojáspor, 4 evőkanál meleg víz
Verje a tojásport a vízzel addig, amíg a keverék habos nem lesz. (Ha tojást használ, verjen habosra két tojást.)
Adja hozzá az előbb említett masszához. Sűrűnek és ragadósnak kell lennie. Ha szükséges, adjon hozzá még 2-4 evőkanál meleg vizet, hogy a tészta elérje a megfelelő állagot.
Ha szereti őket, adja hozzá a következő hozzávalókat:
- 1/2 bögre mazsola vagy szeletelt szárított gyümölcs,
- 2/3 bögre tejmentes csokoládé vagy darabolt olajos mag (dió, mogyoró, mandula, pekándió stb.)
Elkészítés:
Melegítse elő a sütőt kb. 110 ºC fokra.
Egy kb. 28×23 cm-es tepsit béleljen ki sütőpapírral. Nedves kézzel tegye bele a masszát, és egyengesse el a felszínét.
Süsse 22-30 percig, amíg a teteje aranybarna lesz, és a belseje megszilárdul. (Ha nem biztos benne, végezzen tűpróbát.)
Rácson hűtse le, majd éles késsel szeletelje. Fóliába csomagolva, hűtőszekrényben tárolja.