Ételintolerancia vizsgálat
Kelt:2015.08.16 / Utolsó módosítás: 2015.08.21Üdvözlöm Önöket!
Vérvizsgálattal történt ételintolerancia vizsgálat eredményét megkapva kicsit elkeseredtem.
Próbálom bemásolni az eredményeket, remélem, olvasható. Az allergén utáni szám “µg/dl”, a második szám pedig az “osztály”-t (amiről fogalmam sincs, hogy mi lehet) jelöli.
Pozitív kontroll [Ctrl] >300 6.0
- Tej [F2] 39.7 3.5
- Tojásfehérje [F1] 6.7 2.0
- Tojássárgája [F75] 1.7 0.5
- Zab [F7] 6.2 2.0
- Rizs [F9] 0.48 0.1
- Glutén [F79] 0.00 0.0
- Kukorica [F8] 1.0 0.3
- Roszliszt [F5] 4.7 1.5
- Búzaliszt [F4] 4.0 1.3
- Szójabab [F14] 9.3 2.3
- Élesztő [F45] 0.00 0.0
- Dió [F256] 0.00 0.0
- Mogyoró [F17] 3.9 1.3
- Mandula [F20] 0.00 0.0
- Földimogyoró [F13] 0.00 0.0
- Csirkehús [F83] 0.00 0.0
- Pulykahús [F284] 0.00 0.0
- Sertéshús [F502] 0.00 0.0
- Borjúhús [F474] 0.00 0.0
- Tonhal [F40] 0.00 0.0
- Borsó [F12] 2.8 0.9
- Bab [F287] 1.4 0.4
- Zeller [F85] 0.38 0.1
- Sárgarépa [F31] 0.00 0.0
- Vöröshagyma [F48] 0.00 0.0
- Paradicsom [f25] 0.00 0.0
- Paprika [f513] 0.48 0.1
- Alma [F49] 0.00 0.0
- Narancs [F33] 0.00 0.0
- Banán [F92] 2.8 0.9
Osztály
- 0: nincs, vagy alig található [0.00-2.9 µg/dl]
- 1: alacsony [3.0-5.9 µg/dl]
- 2: emelkedett [6.0-14.9 µg/dl]
- 3: jelentősen emelkedett [15.0-59.9 µg/dl]
- 4: magas [60.0-179.9 µg/dl]
- 5: nagyon magas [180.0-300 µg/dl]
Jól értelmezem, hogy tej, tojás, szója, zab, rozsliszt és búzaliszt érzékenységem van?
Segítsen nekem értelmezni az eredményeket!
Ön szerint ezeknél az eredményeknél el kell hagynom ezeket a táplálékokat teljesen az étrendemből?Gluténra abszolút nem vagyok érzékeny az eredmény szerint, tehát a liszt más összetevője váltja ki ezeket az értékeket? Teljesen mellőznöm kell az étrendből a lisztféléket akkor is ha a vérvizsgálat a gluténra 0.00 az eredmény?
A tej eredménynél (39.7) lehetséges laktózérzékenység vagy konkrét tejallergiám van? Teljesen kerülnöm kell a tejet vagy pedig esetleges további vizsgálatok szükségesek?
Elnézést a sok kérdésért, nagyon szívesen fogadom a tanácsait!
Köszönettel és tisztelettel:
Kedves Anita!
Az eredmények nehezen értelmezhetőek ebben a formában, ezért azt javaslom, hogy a kiértékelést a teszt elvégzőivel végeztesse el.
A tejfehérje allergia és a tejcukorérzékenység két teljesen különböző betegség, melyekről bővebben itt olvashat bővebben
Amennyiben a tejtermékek, gluténtartalmú élelmiszerek panaszt okoznak, azt javaslom, menjen el gasztroenterológus szakorvoshoz és végeztesse el a speciális vizsgálatokat, hogy konkrét orvosi diagnózissal a kezében kezdhessen neki a szükséges diétának.
Üdvözlettel,
Dékei Zóra, dietetikus