Glutén bevezetése – amit eddig nem mondtak – szemléltetéssel
Amit eddig nem mondtak a glutén bevezetéséről + demonstráció
A csecsemőnk táplálása kezdetben igen egyszerűnek tűnik, hiszen az anyatejes táplálással, a kizárólagos szoptatással sok mindent kipipálhatunk. Kényelmes, mindig kéznél van és annyi, amennyire a babáknak szüksége van. Aztán elérkezünk ahhoz az időszakhoz, amikor megkezdhetjük a hozzátáplálást és számtalan új kérdés vetődik fel bennünk. Az egyik legkardinálisabb kérdéskör a glutén bevezetése, mellyel kapcsolatos ajánlások az elmúlt 5-10 évben nagyon sokat változtak. Nézzük meg, mi az, amit eddig nem olvashattunk a médiában, ebben a témában.
Ahogy azt a szakemberek – védőnők, gyermekorvosok, dietetikusok – tudják a legjobban, a táplálás tudománya nem egy egzakt tudomány, ezért nehéz sokszor egyértelmű választ adni.
Azért, hogy hitelesen és szakszerűen adhassak választ, a kérdéseimet feltettem egy a gyermekkel foglalkozó allergológus-immunológus szakorvosnak, a védőnői egyesületnek és a dietetikusok kamarai kollégiumának; valamint sokat beszélgettem e szakmai szervezetek vezetőségi tagjaival a hazai álláspontról. Egybehangzóan úgy fogalmaztak, hogy jelenleg a hazai érvényben lévő ajánlások (melyek a WHO javaslatait követik), azaz a védőnői és gyermekorvosi protokoll, valamint az ESPGHAN glutén bevetetéséről szóló ajánlás is elmaradnak a legújabb kutatásokhoz képest. Ez nem jelenti azt, hogy a hazai szakemberek ne ismernék, vagy ne követnék az éppen aktuális kutatási eredményeket. Ahhoz, hogy ezek a kutatási eredmények hazai ajánlássá váljanak még sok szakmai egyeztetésnek kell lezajlania ezt követően válhat hivatalosan ajánlássá, amit ma a média kommunikál az új ESPGHAN állásfoglalás kapcsán. Azonban amíg nincs új hivatalos ajánlás, mely magába foglalja ezeket az újabb kutatási eredményeket addig a témával foglakozó szakemberek – védőnők, gyerekorvosok, dietetikusok, szakorvosok stb. – saját és a gyermekek érdekében nem mondhatnak mást, mint a hivatalos ajánlás. (Az újabb ESPGHAN állásfoglalás nem hivatalos ajánlás (nem érvényben lévő friss protokoll), ezért szakmailag nem helyes másképp tálalni azt anyukáknak, mint ami valójában.) Ismerve az eredményeket kötelesek tájékoztatni ezekről a szülőket és rájuk bízzák a döntést.
Mik a jelenleg érvényben lévő ajánlások a glutén bevezetéséről?
A jelenleg érvényben levő hazai ajánlások szerint a glutén tartalmú élelmiszerek adása 4-12 hónapos kor között történjen 200 mg glutént tartalmazó gabonaféle adásával folyamatosan 6-8 hétig, terhelve ezzel a mennyiséggel a csecsemő szervezetét. A glutén bevezetésének megkezdése a csecsemők étrendjébe a hozzátáplálás megkezdését követően 2-3 héten belül történhet. Pontos időpontot mondani nagyon nehéz, mert a hozzátáplálás megkezdésének dátuma függ a baba életkorától és a hozzátalálásra való érettségtől.
Anyatejes babák esetén mivel a WHO 6 hónapos korig javasolja a kizárólagos anyatejes táplálást – ez a szoptatás fenntartása mellett fog valószínűleg történni. Az ESPGHAN által végzett az újabb úgynevezett után követéses kutatások (melyeknél az után követés idejéről nincs információnk) azt mutatták ki, hogy nincs jelentős védő szerepe a szoptatásnak sem a cöliákia, sem a diabetes kialakulása tekintetében.
A kezdő mennyiséggel való terhelés jó, ha megtörténik még 12 hónapos kor előtt. Ha ez megtörtént tekinthetjük az étrendbe bevezetettnek a glutént. Ezután már adható nagyobb mennyiség is, amit nem definiál az újabb ESPGHAN állásfoglalás. Az állásfoglalás azt is tartalmazza, hogy az első 2 évben adott nagyobb mennyiségű glutén növeli a cöliákia kockázatát (de nem definiálja mit ért ez alatt). Ha a csecsemő elsőfokú rokona cöliákiás, akkor genetikai vizsgálat javasolt a valódi kockázat megítélésére.
Mivel ne történjen a glutén bevezetése?
A glutén bevezetése NE háztartási keksszel, NE babakeksszel és lehetőleg nem több gabonás péppel történjen. Miért? A glutén-tartalmú élelmiszer nem tartalmazhat olyan összetevőt, amely adott életkorban a baba számára még nem kínálható. A kiválasztás fontos szempontja legyen, hogy a gluténtartalmú élelmiszer ne tartalmazzon tojást, tejet, cukrot, sót, ill. egyéb allergén anyagokat (pl. mogyoró-, diószármazékok), mert ezek adása nem javasolt még ebben az életkorban. A sokszor ajánlott több gabonás pépek esetében pedig, ha valamilyen nem kívánatos tünet jelentkezik nehéz kideríteni, hogy pontosan melyik gabona is volt a ludas.
Akkor mégis hogyan csináljam? Mennyi is ez a 200 mg/nap glutén, miben is van annyi?
A mennyiségek és az egyes gabonafélék pontos glutén tartalmának pontos meghatározásában a szegedi Gabona Kutató Intézet Lisztlaborjának munkatársai voltak segítségemre, rendelkezésemre bocsájtva azokat az információkat, adatokat, amelyek segítségével a saját konyhai mérlegemen mérni és számolni kezdtem fotókkal dokumentálva.
Tudni kell, hogy egy gabonaféle és az abból készült malomipari termékek (pl. liszt, dara, pehely) glutén tartalma számos tényezőtől függ. Ezért a lenti számításoknál szükséges egy +/- tévedési határral számolni és tekinthető ez átlag értéknek, semmint pontos bemért adatnak. De tájékoztató jelleggel pontosan megfelelőek és igazolt számok.
200 mg glutént tartalmaz:
- 3 g liszt
- 3,2 g búzadara
- 2,8 g teljes kiőrölésű liszt
- 2 g árpa liszt
Ez az érték változhat 0,1-0,2%-os pontossággal az adott malom feldolgozási technológiájának függvényében, de általánosságban érvényesek ezek az adatok.
Demonstráció
- 3 g liszt egy csapott mokkáskanálnyi mennyiség, kis zacskóban is kimérve:
- 3,2 g búzadara kb. egy csapott kávéskanálnyi mennyiség, kis zacskóban is kimérve:
Ebből a 3-3,2 g búzadarából nem lehet grízt készíteni, ezért ezt főzelékbe keverve érdemes adnod a babádnak.
- Bulátából kb. 3 db a 3 g-nyi, vagyis a 200 mg glutént tartalmazó mennyiség
Amennyiben BLW-ztek („baby-led weaning” – falatkázás ), és inkább babád kezébe adnál valami glutén tartalmút.
Forrás: anyakanyar.hu Tibay Rózsa dietetikus
Kelt:2017.06.23 / Utolsó módosítás: 2021.08.10Kapcsolódó bejegyzések:
Glutén hozzátáplálása csecsemőknél – 2016
Néhány hete volt egy konferencia, amelyen a glutén hozzátáplálása csecsemőknél, azaz a glutén bevezetése a kicsik étrendjébe volt a téma....