Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Glutén hozzátáplálása csecsemőknél – 2016

A cöliákia

glutén hozzátáplálása, glutén bevezetése babáknál

glutén hozzátáplálása

A cöliákia, azaz a lisztérzékenység genetikailag meghatározott autoimmun betegség. Glutén fogyasztás hatására a szervezetben kóros immunfolyamatok indulnak meg, károsítva a vékonybélbolyhok szerkezetét (elsorvadnak), illetve bármely szervet vagy szervrendszert. A betegség tünetei nagyon változatosak, jelentkezhet hasmenés vagy székrekedés, haspuffadás, csontritkulás, hajhullás, mozgásszervi panaszok, gyerekeknél a fejlődés lassulása, elmaradása, súlyleállás,  koncentrációzavar, fáradékonyság – ritkán előredomborodó „pókhas” – azonban a betegség sok esetben hosszú ideig tünetmentes maradhat.

Mitől alakul ki a cöliákia?

A betegség kialakulásához egy génkombináció szükséges, azonban ez a hazai lakosság 30%-ára jellemző, mégsem jelentkezik mindenkinél a cöliákia. A tudomány jelenlegi állása szerint az még nem tudjuk pontosan meghatározni, mi az a tényező, ami miatt a betegség kialakul.

Glutén hozzátáplálása csecsemőknél

Korábbi elméletek szerint a cöliákia kialakulása megelőzhető a hozzátáplálás során a glutén megfelelő időben történő bevezetésével. A glutén a búza, árpa és rozs kalászos gabonákban található fehérje (gliadin és a glutenin keveréke, amelyek közül a gliadin a kiváltó ok), mely a lisztérzékeny szervezetében a kóros immunfolyamatokat beindítja.

Sokáig állt fenn az a hozzátáplálási elv, mely szerint a glutén bevezetése a gyermek 1 éves kora előtt szigorúan tilos.

Ez az elmélet kutatások alapján néhány évvel ezelőtt megdőlt, ekkor került bevezetésre, hogy a glutén a gyermek 4-6 hónapos kora között, anyatejes táplálás mellett kerülhet az étrendbe.

Jelenleg is ez az irányelv van érvényben, némi módosítással: a glutén hozzátáplálását 4-12 hónap kor között érdemes elkezdeni, fokozatosan, kis mennyiségű glutén adásával. Kutatási eredmények alapján sem a szoptatás, sem a korábbi, sem a későbbi életkorban elkezdett glutén bevezetés nem befolyásolja a cöliákia kialakulásának esélyét.

Glutén bevezetése a gyakorlatban

A glutén bevezetése történhet glutén tartalmú babakeksszel, babapiskótával, búzadarával, gabonapehellyel, vagy búzalisztes sűrítéssel.

HA egy kisgyermeknél fiatal életkorban, a glutén bevezetését követően pár hónapon belül alakul ki a cöliákia, az általában nagyon erős, jellegzetes tünetekkel jelentkezik (hasmenés, puffadás, duzzadt has, súlyfejlődés megállása), ebben az esetben mindenképp keressék fel gyermekorvosukat, illetve egy gyermek gasztoenterológust, aki diagnosztizálni tudja a betegséget.

Gluténmentes diétát elkezdeni a diagnózis felállítása előtt szigorúan tilos!

Cöliákia a családban

A hozzátáplálási elv érvényes akkor is, ha a gyermek családjában jelen van a cöliákia, ebben az esetben sem szabad kihagyni megelőzés céljából a glutént a kicsi étrendjéből. A gyerekek családszűrése tünetek megjelenése nélkül is szükséges 3 és 6 éves korban, normál étrend mellett.

A cöliákia kialakulásának kockázatát feltehetően nem tudjuk csökkenteni a glutén változó időben történő bevezetésével.

Fontos azonban, hogy

  1. ne hagyjuk ki a kicsi étrendjéből a gluténtartalmú gabonákat
  2. viszont figyeljük az esetleg megjelenő tüneteket
  3. az esetleges cöliákia diagnózis felállítása után tökéletesen tartsuk be a gluténmentes diétát.

 

Vajda-Nagy Erika
dietetikus
Heim Pál Gyermekkórház – Coeliakia Centrum

2016. június 06.Kapcsolódó bejegyzések:

Glutén bevezetése - amit eddig nem mondtak - szemléltetéssel
Glutén bevezetése – amit eddig nem mondtak – szemléltetéssel

Tudj meg mindent a hozzátáplálásról! Tibay Rózsa dietetikus gyakorlati útmutatása és szemléltetése a glutén bevezetéséről.

Gluténmentes étkezések az iskolában is! Tippek és receptötletek az iskolakezdéshez.
Gluténmentes étkezések az iskolában is! Tippek és receptötletek az iskolakezdéshez.

Sokszor nagyon nehéz ízletes és tápláló ételeket kitalálni nap mint nap gyermekünk számára, mégis arra szeretnénk buzdítani minden szülőt, hogy...

Cöliákiás a gyermekem! - segítség a szülőknek a mindennapokhoz és a gluténmentes életre neveléshez!
Cöliákiás a gyermekem! – segítség a szülőknek a mindennapokhoz és a gluténmentes életre neveléshez!

Sok szülő először kétségbe esik a diagnózistól. Most mi lesz? Nem kell megijedni, nem tragédia a cöliákia, de fontos a...

Mit ehet és mit nem egy  gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.

Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...

Glutén korai bevezetése pro és kontra
Glutén korai bevezetése pro és kontra

Újabb kutatásokkal cáfolni próbálják az eddigi ajánlást ami a glutén bevezetését a szoptatás alatt javasolj a cöliákia megelőzése céljából.

A glutén bevezetés a babáknál
A glutén bevezetés a babáknál

A cöliákia - gluténérzékenység megelőzésében fontos szerepe van a 4 - 7 hónapos életkor között, de még a szoptatás alatt,...

, ,