Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Lisztérzékenység vagy más betegség?

Kedves Hölgyem/Uram.

Panaszaim a következőkkel indultak. Körülbelül öt hónapig igen kemény diétát folytattam zsírvesztés és izomgyarapodás céljából.
Mellette edzettem heti 3-5 alkalommal. Ételeim a következő alapanyagokat tartalmazták: sovány túró, sovány joghurt, csirkemell, hal barna rizs, rengeteg zöldség, paradicsom püré, kókuszolaj, szójafehérje izolátum, tojás, banán.

A gondjaim akkor kezdődtek, amikor beiktattam a gerslit és a teljes kiőrlésű tésztát az étrendembe. Rettentően felpuffadtam tőle, dübörgött a hasam, de hasmenésem nem volt.
Nagyon kellemetlen volt. Az utóbbi hetekben előtérbe helyeztem a zöldségeket és a gyümölcsöket, a húst visszább szorítottam.
Rizslisztet, kukorica lisztet használok és oda figyelek, hogy ne egyek glutént tartalmazó ételt, mert ahogy tapasztaltam azoktól szinte rögtön felpuffadok.

Viszont nem vagyok biztos benne hogy ez valóban lisztérzékenység lenne.

Várom véleményüket.
Üdvözlettel

Kedves Kérdező!

Köszönjük, hogy hozzánk fordult kérdésével!

A leírt tünetek alapján elképzelhető, hogy gluténérzékenysége van, azonban ennek megállapítását csak úgy lehet elvégezni, ha gluténtartalmú élelmiszereket fogyaszt, mivel ilyenkor (cöliákia esetében) a bélbolyhok károsodnak, a vérben pedig antitestek jelennek meg.

Ezért tehát a cöliákia diagnózisa úgy ad pontos eredményt, ha még nem kezdte el a gluténmentes diétát.

Javaslom, hogy forduljon háziorvosához beutalóért és végeztesse el szakorvossal a cöliákia vizsgálatot, de úgy menjen el, hogy nem tartja a gluténmentes diétát.

A vizsgálattal magyarázatot kaphat puffadására, amelyet ha nem a gluténtartalmú gabonafélék okoznak, a gluténmentes diéta nem válik indokolttá.
Amennyiben a cöliákia kizárható érdemes tovább vizsgálni gasztroenterológián, hogy további betegségek is kizárhatóak legyenek (pl: IBS, Crohn-betegség).

Remélem minél hamarabb választ kap felmerülő kérdéseire szakorvos által!

Üdvözlettel,
Dékei Zóra, dietetikus

,