Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

A probiotikum jelentősége cöliákiában, gluténszenzitív enteropathia betegségben (x)

Az egészséges szervezet számára a glutén, bizonyos gabonafélék fehérje alkotórésze teljesen emészthető tápanyag. A cöliákia – gluténérzékenység- úgynevezett autoimmun megbetegedés, mely egész életen át tartó problémát okoz.

[ad 26]A cöliákia betegségben, 3 gabonaféle: búza, rozs, árpa glutén elnevezésű fehérjéje tartalmazza a cöliákiás szervezet számára a toxikus alkotórészt, a gliadint, de már kutatják a glutén másik alkotórészének a glutenin-nek a cöliákiára gyakorolt hatását is. A gliadint a beteg szervezete nem tudja megfelelően feldolgozni, vele szemben az immunrendszer ellenanyagokat termel, ami a szervezetben autoimmun – önmaga elleni támadást jelentő folyamatot indít el, mely főként a vékonybél funkcióját érinti. A vékonybél egyik fő feladata a megemésztett tápanyagok felszívása. A vékonybél nyálkahártyájának igen nagy felszínnel kell rendelkeznie, ahhoz hogy a tápanyagok hatékonyan legyenek képesek felszívódni. A felszín növelésére a Kerkring-redők és az ún. bélbolyhok alakultak ki. A bélbolyhok a vékonybél nyálkahártya kisméretű kitüremkedései, melyek tengelyében vérerek, nyirokerek és idegek futnak. Ezek felszínét mikro-bolyhok növelik tovább. Lényegében a károsodás központja a vékonybél kezdeti szakaszában van, erre jellemző a vékonybél bélbolyhainak részleges, vagy nagyfokú, vagy teljes sorvadása, pusztulása. Súlyos következménye a bélbolyhok működésének a jelentős visszaesése, így különféle makro-, és mikro tápanyagok súlyos felszívódási zavara. A laktáz enzim termelése is leállhat, aminek eredménye a laktóz intolerancia, mint szövődmény. A vékonybél jelentős szerepet játszik immunrendszer működésében is, szervezetünkkel egységben a vékonybélben is élő, kornak megfelelő összetételű jótékony hatású mikroflóra – bélflóra segítségével, amely megakadályozza a különböző kórokozók megtelepedését, és vér- vagy nyirokáramba való bejutását, ugyanakkor működése kiemelkedően fontos a szervezet számára idegen anyagok ellen létrejövő túlzott mértékű immunválasz kialakulásának megelőzésében is.

Amíg a cöliákiát -gluténérzékenységet nem diagnosztizálják, addig az egész szervezetünk minőségileg éhezik, hiszen a táplálkozással elfogyasztott fehérjék, zsírok, szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok nem szívódnak fel teljes mértékben. Szerveink nem jutnak a megfelelő táplálékhoz, nem tudják tökéletesen ellátni a feladataikat. Megjelennek a betegség tünetei: a hasmenés, puffadás, vérszegénység, fáradékonyság, figyelmetlenség, koncentráció zavar, fogyás, fejfájás, stb… Ha már meg van a biztos diagnózis, akkor az orvosnak, dietetikusnak 2 fő feladata van:

  • megtanítani a beteget az egyetlen terápiás lehetőségre a gluténmentes étrendre,
  • valamint helyre kell állítani a szervezet károsodott funkcióit.

[ad 27]A tápanyaghiány miatt kialakuló szövődmények, tünetek szerencsére jól korrigálhatók, főként, ha a betegség által érintett vékonybél szakaszt is támogatjuk. Legfontosabbak, hogy a glutén mentes diéta segítségével a bélbolyhok regenerálódjanak, és ezzel egy időben a hasmenés miatt is károsodott bélflórát is visszatelepítsük.

Mivel a betegség bármely korosztálynál kialakulhat, így a korosztálynak megfelelő összetételű, úgynevezett korspecikfikus bélflóra helyreállító készítményeket kell bevetnünk. Ez a közel 400- 500 féle baktérium és gombafajból összeálló mikroflóra is táplálkozik, mégpedig olyan számunkra emészthetetlen, de a bélben élő jótékony mikroorganizmusok számára táplálékul szolgáló rostokkal – leegyszerűsítve: prebiotikumokkal is. Ezért gondolnunk kell arra is, hogy a kezdeti glutén mentes étrend még rostban szegény lehet, így érdemes olyan bélflóra helyreállító készítményeket választani, melyekben a szükséges baktériumtörzsek mellé csomagolták a táplálékukat is, a prebiotikumokat, a megfelelő hatás elérése érdekében.

Fokozottan figyeljünk a bélflóra egészségére, ha a cöliákiás beteg számára nem megfelelő étrendet kínálnak, pl.: nyaralás alatt, vagy ismeretlen, glutént is tartalmazható élelmiszert fogyaszt a beteg. Ha a vékonybél bélbolyhai, és a benne kedvező hatású élő mikroflóra is regenerálódott, elkerülhető az újabb szövődmények megjelenése. Ha véletlenül mégis glutén tartalmú ételt – italt fogyasztott a cöliákiás beteg, a megjelenő tünetek sokkal rövidebb ideig tarthatnak, és kevésbé kellemetlenek lehetnek, ha bélflórája egészséges. Ha a cöliákiás beteg az előírt glutén mentes étrendet betartja, ha a bélflóráját is karban tartja, akkor az egészséges emberekéhez hasonló jó minőségű életet élhet. Probiotikumokkal tudjuk biztosítani a jótékony baktériumok elszaporodását, mellyel optimalizáljuk a bélmikroflórájának összetételét.

  • A Protexin Restore szakirodalmi adatokkal igazolt gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású probiotikum, csecsemők és kisgyermekek bélflóra helyreállító készítménye.
  • A Protexin Balance gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású probiotikum 12 év feletti gyermekek és felnőttek részére.

Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény. Kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 , , ,