Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Orvos válaszol rovatot indítottunk. Cöliákiával kapcsolatos kérdéseket tehetnek fel.

Az orvos válaszol cöliákiával kapcsolatos kérdésekre.

Az orvos válaszol.

Elindult az orvos válaszol rovatunk.

Örömmel tájékoztatjuk olvasóközönségünket, hogy a mai naptól a cöliákiával (gluténérzékenységgel) kapcsolatos kérdéseiket feltehetik a weboldalunkon keresztül.

A kérdéseket a kérdés jellegéből adódóan vagy dietetikus szakértőnk vagy gasztroenterológus szakorvosunk válaszolja meg néhány napon belül.
A kérdést e-mailben Ön megkapja, de a kérdés-választ név nélkül tudásbázisunkban is megjelenítjük.

A korábban feltett kérdéseket egy adatbázisban gyűjtjük (természetesen anonim módon), amely mindenki számára érdekes támpontot jelenthet. A megválaszolt kérdéseket itt találják meg.

Természetesen a weboldalunkon feltett kérdések és az arra adott válaszok nem helyettesíthetik a személyes orvosi konzultációt és a szükséges laborvizsgálatokat.

Mindenkit óvunk az öndiagnózistól, hiszen a gluténérzékenység tünetei más betegségek tüneteihez hasonlóak is lehetnek.

Továbbá felhívjuk a figyelmüket, hogy amennyiben gluténérzékenység gyanúja merül fel, a kivizsgálás előtt tilos gluténmentes diétába kezdeni, mert a gluténmentes étrend ideje alatt (annak hosszúságától függően) regenerálódhatnak a károsodott bélbolyhok, és ez téves diagnózist adhat!

A háziorvosa be tudja utalni szakrendelésekre, ahol a gluténérzékenység vizsgálatot elvégzik, de magánúton – térítés ellenében – fordulhat magán diagnosztikai központokhoz is, ahol sorban állás nélkül is elvégeztetheti a vizsgálatokat.

Gluténérzékenység vizsgálatot végző szakrendelések a térképen:

törlés

 

Gluténérzékenység gyanúja esetén több ok miatt is érdemes mielőbb kivizsgálni a betegséget:

  1. A fel nem ismert cöliákia, kezeletlen glutén-intolerancia súlyos hiányállapotokhoz és maradandó egészségkárosodáshoz vezet.
  2. Minél korábban ismerik fel a cöliákiát, annál kevésbé alakulnak ki szövődmények.
  3. A gluténérzékenység kezelése csak szigorú, gluténmentes étrenddel lehetséges, ami életmódváltást igényel. Ha nincs tisztában a betegségével ez kivitelezhetetlen
  4. Végül, de nem utolsó sorban a gluténérzékenyek személyi adókedvezményre és a cöliákiás gyermekük után emelt összegű családi pótlékra jogosultak!

 Kapcsolódó bejegyzések:

Emelt összegű családi pótlék jár a gluténérzékenyeknek!
Emelt összegű családi pótlék jár a gluténérzékenyeknek!

Korábbi személyi adókedvezményről szóló cikkünk kapcsán sokan érdeklődtek a gyermekek után igényelhető támogatásokról. Adószakértőnk utána járt a lehetőségeknek.

Gluténérzékenyeknek kötelező az életmódváltás!
Gluténérzékenyeknek kötelező az életmódváltás!

A gluténérzékenység nem gyógyítható. Egyetlen kezelési mód az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta, amit a betegnek be kell tartania a...

Ön igénybe veszi a gluténérzékenyeknek járó személyi adókedvezményt?
Ön igénybe veszi a gluténérzékenyeknek járó személyi adókedvezményt?

Amennyiben Ön is intolerancia miatti felszívódási zavar diagnosztizált, például gluténérzékeny, Önnek alanyi jogon jár a személyi adókedvezmény! Kérje háziorvosa igazolását...

, ,