Synlab – gluténérzékenység vizsgálat Kecskeméten

Synlab – Minőség a labordiagnosztikában.

Synlab Kecskemét Magán Vérvételi hely – gluténérzékenység vizsgálat Kecskeméten

laboratórium Synlab Kecskeméti Magán Vérvételi hely
cím 6000 Kecskemét, Piaristák tere 7.
Időpontfoglalás: H–Cs: 7:30 – 16:00
telefonon +36 30 477 4661
Magán vérvétel: H–Cs: 7:00 – 11:00
Pénteken csak gyermek vérvétel 7:00 – 11:00, előre egyeztetett időpont alapján.
telefonszám: +36 30 477 4661
nyitva tartás H–P: 7:00 – 15:00, Szo: 8:00 – 11:00 (szombatra előzetes telefonos egyeztetés szükséges)
weboldal www.synlab.hu
www.laboratoriumkft.hu
www.genoid.hu

A gluténérzékenység vizsgálat menete

 • A szerológiai vizsgálathoz mindössze egy cső vérre van szükség.
 • A genetikai gluténérzékenység vizsgálat pedig szájnyálkahártya-törletből történik.

Vérvételi helyeinken a minták levételét kulturált, barátságos környezetben biztosítjuk a minket felkereső páciensek számára. Az elkészült vizsgálati eredmények visszajuttatása történhet e-mailben vagy postai úton, de lehetőség van személyes átvételre is.

Mikor javasolt a szerológiai gluténérzékenység vizsgálat?

A szerológiai vizsgálat során vérmintából a szérum szöveti transzglutamináz (tTG) elleni IgA és IgG típusú antitesteket vagy az endomysium-ellenes IgA antitestet (EMA) mutatjuk ki. (IgA hiányában az autoantitest IgG típusát) Javasolt a vizsgálat elvégzése, ha a klinikai tünetek alapján felmerül a cöliákia gyanúja, továbbá gyomor-bélrendszeri kórképek elkülönítő diagnosztikájában, cöliákiás betegek családtagjainál, genetikai vizsgálattal fogékony csoportba sorolt betegek szűrővizsgálatára, valamint a gluténmentes diéta sikerességének ellenőrzésére. (A diéta hatására a panaszok megszűnnek és az autoantitestek kb. 6 hónap alatt eltűnnek a vérből.) Ha a cöliakia specifikus antitestek negatívak és a panaszok glutén fogyasztással összefügghetnek, további laboratóriumi vizsgálatok javasoltak glutén szenzitivitás és búza allergia kizárására.

Mikor javasolt a genetikai cöliákia vizsgálat?

A genetikai vizsgálattal a HLA-géncsalád fogékonyságot jelentő fehérjemolekulákat kódoló genetikai változatainak kimutatását végezzük. A vizsgálatot feltétlenül érdemes elvégezni:

 • betegek első fokú rokonainál,
 • lisztérzékenységgel gyakran társuló állapotokban (pl. autoimmun betegségek, Down-kór, I. típusú cukorbetegség, alacsony termet),
 • tünetek fennállása esetén, ha a szerológia kétes vagy ellentmondás van közte és a biopszia eredménye között
 • tünetek fennállása esetén, a diagnózisnak a biopszia mellőzésével történő felállítása céljából, ha a beteg tTG-IgA és EMA antitestjének titere meghaladja a normál érték 10-szeresét
 • és minden más esetben, ha felmerül a lisztérzékenység gyanúja, annak kizárása céljából

Mit mutat meg a genetikai eredmény?

A fogékonyságot jelentő genetikai kombinációk valamelyike a betegek 98%-ánál, míg az általános népesség kb. 30%-ánál fordul elő. Ez azt jelenti, hogy ha ezek egyike sem mutatható ki valakiben, akkor nála gyakorlatilag kizárható a lisztérzékenység, illetve nem is fog megjelenni élete során. Ha eredménye a fogékonyságot jelentő típusba sorolható, további vizsgálatokra van szükség a lisztérzékenység megerősítésére vagy kizárására. A genetikai lelet közérthető értékelést tartalmaz.

Miért fontos a cöliákia diagnosztizálása?

A cöliákia a teljes szervezetet érintő, bármely életkorban megjelenő betegség. Habár klasszikusan a kórkép emésztőszervi panaszok képében jelentkezik, atípusos formái is ismertek, ahol nem a gasztrointesztinális tünetek dominálnak.

Számos egyéb tünet teheti változatossá a cöliákia (“lisztérzékenység”) megjelenését.

A cöliákia társulhat más autoimmun betegségekkel pl.pajzsmirigybetegséggel is.
A sokszínű tünetegyüttes megnehezíti a kórkép diagnosztikáját, terápiás kudarcok sorozatához vezethet – hacsak nem gondolnak rá.

A cöliákia azaz a gluténérzékenység a népesség mintegy 1%-át érinti.

Betegek első fokú rokonainál különösen fontos elvégezni a genetikai vizsgálatot, mivel nagyobb eséllyel léphet fel náluk ez a fajta felszívódási zavar. A gluténérzékenység is szerepel azon betegségek között, melyek után személyi adókedvezményt lehet igénybe venni, amennyiben rendelkezésre áll róla orvosi igazolás.

A cöliákia laboratóriumi kivizsgálás lépései:

A cöliákiát a genetikailag fogékony emberekben a táplálékban lévő glutén és néhány hasonló molekula váltja ki az immunrendszer kóros reakciója révén. Mivel a tünetek csökkentésének vagy kialakulásuk megelőzésének egyetlen hatásos módja a szigorú gluténmentes diéta, rendkívül fontos a minél korábbi felismerés.
Ehhez alapvetően háromféle diagnosztikai módszer áll ma rendelkezésre:

 • immunszerológiai vizsgálatok
 • genetikai gluténérzékenységi vizsgálat
 • bélhám szövettani vizsgálata (bélbiopszia)

Egyéb, kiegészítő vizsgálatok:

A fentieken kívül a cöliákiás betegek számára több egyéb laboratóriumi vizsgálat végzése is hasznos lehet, melyek segítenek a szervezet általános állapotának felmérésében, vagy a betegséghez társuló kóros állapotok felismerésében (pl.: vérszegénység laboratóriumi markerei, endokrinológiai és immunológiai paraméterek, alvadási tesztek stb.)

Miért érdemes a Synlabot választani?

 • Több mint 4000 laboratóriumi vizsgálat a diagnosztika minden területéről
 • Országos lefedettség, vérvételi pontok, logisztikai hálózat
 • Gyors eredményközlés, megbízhatóság
 • Vérvétel és mintavétel mindenkinek, sorban állás, várakozás és akár beutaló nélkül, elérhető árakon

Információ laboratóriumunkról

A Synlab Hungary Kft. a németországi székhelyű Synlab Holding GmbH magyarországi leányvállalata, mely Európa legnagyobb magánlaboratóriumi szolgáltatója. Cégünk vezető szerepet tölt be a hazai laboratóriumi diagnosztika területén, az elérhető legszélesebb vizsgálati palettát, teljes körű szolgáltatást nyújtva a minket felkereső páciensek, valamint a velünk kapcsolatban álló orvosok és intézmények számára.

A Synlabnál a cöliákia kivizsgálásában és a betegség követésében jól használható, valamennyi fontos laboratóriumi teszt elérhető kedvező áron!

Gluténérzékenység vizsgálat már Bács-Kiskun megyében is!

cím:
Piaristák tere 7 7 Piaristák tere Kecskemét 6000 Magyarország