Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Pajzsmirigy és gluténérzékenység

Tisztelt Doktornő/Doktornő!

Gyerekkorom óta allergiás (fű, fa virágpor) vagyok.

15 éve pajzsmirigy alulműködést (Hasimoto) diagnosztizáltak, Hormonpótlást kapok.

Pár éve egy biorezonanciás jellegű vizsgálat során felhívták a figyelmemet, hogy valószínűleg gluténérzékeny vagyok, ekkor megijedtem és vettem egy drogériában kapható vértesztet, mely negatív eredményt hozott,ez megnyugtatott és az infóval nem is kezdtem semmit, hiszen semmilyen tünetem nem volt.

Nagyon szeretem a tésztaféleségeket, de az utóbbi pár hónapban éreztem, hogy már egy szelet kenyér is felfúj.
Reggelente erős hasgörcs, ha előző nap kenyér féleséget ettem. A búzatartalmú ételek felfújnak. Szellemi tompaság.

Kértem egy genetikai vizsgálatot a Synlabtól, melynek értékelési kódja 1-es lett.

Ennek leírása szerint a

HLA-gének vizsgálatával a lisztérzékenységre jellemző genotipus mutatható ki, amely hetero vagy homozigóta formában van jelen. Javasolt a szerológiai és bélbiopszia vizsgálat elvégzése.

A háziorvosom bizonytalan az üggyel kapcsolatban.

Amit az eredmény értékelésének olvasásakor meg is értek. Szóval lisztérzékeny vagyok. Vagy nem. De menjek bélbiopsziára. Szuper. Szóval a háziorvos szerint hagyjam, ha nem kell az visszatérítéses papír, és mivel nagy valószínűsége van a glutén érzékenységnek (a labor eredmény szerint a lisztérzékenységnek) térjek át a glutén mentes diétára.

Kérdésemre, hogy összefüggésben lehet-e a Hasimoto kórom a glutén érzékenységgel, nemleges választ adott.

A kérdésem az, hogy hagyjam-e az egészet egyek gluténmentesen (erre hajlok) vagy precízen járjak a dolog után, és utána egyek gluténmentesen???

Köszönöm válaszát.

Kedves Kérdező!

Engedje meg, hogy dietetikusként én válaszoljak Önnek.

A pajzsmirigy betegségek gyakran kapcsolatban állnak a gluténérzékenységgel, így többek között a Hashimoto betegséggel is
összefüggésbe hozható. Javaslom korábbi cikkünket is a témában.

Mivel a gluténérzékenység genetikai vizsgálata is pozitivitást mutatott én mindenképp javasolnám a teljes körű vizsgálatot a diéta megkezdése előtt, többek között azért, mert a pontos diagnózissal könnyebb tartani a szigorú diétát és az ember jobban ellen tud állni a kísértésnek, mint ha “csak úgy” diétázna, ezáltal megelőzhető a diétahiba és a szervezet terhelése.

Olvasásra javasolt további cikkek:

Remélem választ kapott kérdésére.

Üdvözlettel,
Dékei Zóra, dietetikus

Kapcsolódó bejegyzések:

Segítség! Gluténérzékeny lettem! 5 +1 tipp az első időszakhoz!
Segítség! Gluténérzékeny lettem! 5 +1 tipp az első időszakhoz!

Mik a teendők a friss cöliákia (gluténérzékenység) diagnózissal a kezünkben? Hova induljunk el először? Mivel kezdjük a gluténmentes életünket?

Mi az a diétahiba? Kerüljük el! Vásároljunk figyelmesen! 1.
Mi az a diétahiba? Kerüljük el! Vásároljunk figyelmesen! 1.

A cöliákia egy olyan betegség, amelyben a legfontosabb a korai felismerés az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta. Mi az a...

Pajzsmirigy betegségek és a gluténérzékenység kapcsolata
Pajzsmirigy betegségek és a gluténérzékenység kapcsolata

Pajzsmirigy betegségek és a gluténérzékenység a Hashimoto szindróma folytán függhet össze.

, , ,