Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténérzékenység, intolerancia?

Tisztelt Cím!
A nyáron hosszabb ideig vendégségben voltam az egyik unokanőveremnél, aki glutén- és tejcukor érzékeny, az általa készített diétás ételeket ettem Én is, elhagyva a kenyér fogyasztását is. A “diéta” alatt megszűnt a gyomorfájdalom, a bélgörcsök, haspuffadás, teltségérzés.
Elmúlt ebben az időszakban a fejfájásom (ami előtte szinte állandósult), az étkezések utáni fáradtság érzés, energikusnak éreztem magam és éjszaka tudtam aludni. Szabadságom letelte után visszatértem a korábbi étkezési szokásaimhoz és a panaszok újra intenzíven jelentkeztek, azóta is fenn állnak. Ami nagyon furcsa, hogy híztam (kb. 3-4 kg), annak ellenére, hogy meg kell gondolnom, hogy mit és mennyit eszem.
Székrekedés a jellemző de “ok nélküli” hasmenés is jelentkezik.
Tejet, tejterméket nem eszem, mert problémát okoz. Tejcukor vizsgálaton korábban voltam, az negatív lett, de a vizsgálat után viszketés, gégeödéma jelentkezett ezért vénásan kaptam a tünetek megszüntetése okán injekciót.
A tünetek alapján lehetséges a gluténérzékenység?

 

Kedves Kérdező!

A tünetei nem csak cöliákiát, hanem akár búzaallergiát is jelenthetnek, így az javasoljuk, hogy keressen fel egy gasztroenterológust és allergológust, akik célzottan tudnak segíteni.

Esetleg érdemes lenne készíttetni egy genetikai cöliákia vizsgálatot, melyet több helyen is végeznek:

Ha meg van a szakorvos által felállított végeredmény, diagnózis, akkor kellene felkeresnie személyesen dietetikust, de valószínűleg Önnek már van, hiszen több diétán túl van, hozzá kellene visszamenni!

szívélyes üdvözlettel,

Klima Anita

regisztrált dietetikus, élelmezés-, és táplálkozás-egészségügyi, és egészségfejlesztési szakértő