Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Top 5 gluténmentes recept 2018-ban

Ma már szinte minden ételnek el lehet készíteni a gluténmentes változatát, de vajon melyek azok a receptek, amelyeket a legszívesebben készítenek el a saját otthonukban az emberek? Lássuk az elmúlt év legnépszerűbb gluténmentes receptjeit!

5. helyezett: gluténmentes gofri recept

Hozzávalók:

  1. 125 g Mix C – Mix Pâtisserie
  2. 70 g lágy vaj
  3. 2 tojás
  4. 100 ml tej
  5. 80 g cukor
  6. 1 csipet só
  7. egy kis vaníliás cukor

Elkészítés:

  1. Keverjük krémes állagúra a vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a tojást és keverjük az egészet addig, amíg egy világos színű, habos állagú masszát nem kapunk.
  2. Adjuk hozzá a gluténmentes lisztet és a sót, aztán öntsük bele a tejet. Hagyjuk pihenni a tésztát kb. 10 percig, ezalatt melegítsük fel a gofrisütőt.
  3. Amint elérte a megfelelő hőmérsékletet a gofrisütő, öntsünk egyenletesen néhány kanál tésztát a sütő formájába.
  4. Süssük meg a tésztát, amíg aranybarna nem lesz

4. helyezett: gluténmentes kókuszgolyó recept

Hozzávalók:

  1. 250 g Farina
  2. 60 g cukor
  3. 1 csipet só
  4. 130 g (tejmentes) margarin
  5. 1 nagy tojás
  6. 30 g keserű kakaópor
  7. 75 g porcukor
  8. 125 ml kávé
  9. 3-4 ek. meggylé
  10. rumaroma
  11. 25 db meggy
  12. kókuszpehely

Elkészítés:

  1. A gluténmentes lisztet keverjük össze a porcukorral, a sóval, és a margarinnal, majd üssük bele a tojást és gyúrjuk össze.
  2. Egy lisztezett sütőpapíron vékonyra nyújtsuk meg a tésztát, majd papírral együtt emeljük át egy tepsibe.
  3. Rakjuk be 20 percre a tésztát a sütőbe, 180°C-os hőmérsékleten.
  4. Még melegen morzsoljuk össze a tésztát, utána pedig hagyjuk hűlni.
  5. Ha kihűlt az összemorzsolt tészta, akkor alaposan keverjük hozzá a kakaóport, a porcukrot, a rumaromát, a meggylevet, és a kávét.
  6. Formázzunk golyókat a masszából és mindegyik közepébe rejtsünk el egy szem meggyet. Ha készen vannak a golyók, forgassuk meg őket a kókuszreszelékben!

3. helyezett: gluténmentes amerikai palacsinta recept

Hozzávalók:

  1. 150 g Mix C – Mix Pâtisserie
  2. 250 ml tej
  3. 2 tojás
  4. 1 csipet só
  5. 2 ek. cukor
  6. 1/2 tk. sütőpor
  7. egy kis vaj

Elkészítés:

  1. Keverjük össze a tojásokat, a gluténmentes lisztet, a tejet, a cukrot és a finom sót egy tálban, amíg egyenletes, sűrű krémet nem kapunk. Pihentessük kb. 20 percig.
  2. Melegítsünk fel egy teáskanál vajat egy tapadásmentes, kb. 13 cm átmérőjű serpenyőben, majd tegyünk bele egy merőkanál palacsintatésztát.
  3. A palacsinta mindkét oldalát süssük addig, amíg aranybarna nem lesz.
  4. A palacsintákat egymásra tesszük egy tányéron. Forrón tálaljuk, ízlés szerint töltve: mézzel, juharsziruppal vagy lekvárral.

2. helyezett: gluténmentes leveles tészta recept – juhsajtos batyu

Hozzávalók:

  1. 1 csomag Millefoglie
  2. 150 g juhsajt
  3. 6 szárított paradicsom
  4. 10 magozott olívabogyó
  5. 3 ek. tejföl
  6. 1 ek. olívaolaj
  7. olasz fűszerek

Elkészítés:

  1. A juhsajtot villával morzsoljuk össze.
  2. Daraboljuk fel a paradicsomot és az olívabogyókat, majd keverjük össze őket a juhsajttal, a tejföllel, az olívaolajjal és a fűszerkeverékkel, amíg kenhető állagú krémet nem kapunk.
  3. A leveles tésztát belisztezett felületen körülbelül 2 mm vastagságú négyszög alakra nyújtsuk meg, majd 8×8 cm-es négyzeteket vágjunk belőle.
  4. Minden négyzet közepére tegyünk egy teáskanálnyit a juhsajt alapú krémből.
  5. A négyzetek szélét kenjük meg vízzel, majd a széleket behajtva formázzunk batyukat belőlük.
  6. Belisztezett tortavillával nyomjuk össze őket, és kenjük meg őket tejjel.
  7. Sütőben, 220°C-on 12-15 percig süssük őket, amíg aranybarnák nem lesznek.
  8. A sütés után tegyük őket sütőpapírra, hogy a papír felszívja a felesleges olajt.
  9. Forrón tálaljuk őket!

1. helyezett: házi gluténmentes kenyér recept

Hozzávalók:

  1. 500 g Mix it! Universal
  2. 25 g friss élesztő
  3. 300 ml víz
  4. 40 g extra szűz olívaolaj

Elkészítés:

  1. A gluténmentes lisztet öntsük egy tálba, adjuk hozzá a vizet, az élesztőt és az olajt.
  2. A tésztát jól gyúrjuk össze, és formázzunk belőle egy cipót, amit 30 percig kelesztünk.
  3. 180°C-os sütőben süssük 45 percig.


Kapcsolódó bejegyzések:

Gluténmentes akciós lista 2019 február
Gluténmentes akciós lista 2019 február

Gluténmentes termék akciók! Az összes kedvezményes árú gluténmentes élelmiszer egy helyen! Ne maradjon le, kövesse a gluténmentes akciók listáját!

, ,