Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Új megbízható gluténmentes étterem a belvárosban

Néhány hónapja nyílt meg Budapesten a Hajós utcában a Kata laktóz- és gluténmentes étterem. Sajnos egyéb felfoglaltságom miatt csak a most tudtunk ellátogatni az étterembe körülnézni és tesztelni a konyhát.

Az utóbbi időben elég sok gluténmentes étterem és cukrászda nyit meg, sajnos nagyon sokuk csak követve a divathullámot, normál konyhájuk mellett elkezdenek gluténmentes ételeket is kínálni. Mit azt tudjuk, ezt biztonságosan megvalósítani lehetetlen, sajnos sokan ezt nem veszik elég komolyan ezáltal veszélyeztetve a gluténérzékenyek élethosszig tartó szigorú gluténmentes diétáját, egészségét.

A Kata nem ilyen, sőt a

Kata – igazoltan gluténmentes étterem:

A Kata étterem konyhája csak és kizárólag gluténmentes  alapanyagokkal dolgozik így tudják garantálni az ételek gluténmentességét. Sőt, amikor invitálták szerkesztőségünket egy kóstolóra, telefonon beszélgettünk arról, hogy tisztában vannak-e a gluténérzékenységgel illetve a gluténmentes konyha kialakításának fontosságával, már az első beszélgetés alkalmával meggyőztek, hogy egy új biztonságos gluténmentes étteremmel bővült a kínálat. Az étterem vezetősége megfogadta a tanácsunkat és be is vizsgáltatott néhány ételt egy független akkreditált laborban, amely méréssekkel is gazolta, hogy az ételek valóban gluténmentesek.

A Kata laktóz és gluténmentes étterem ízléses kialakítású, hangulatos. Az általam választott kacsa omlós, nagyon finom volt. Desszertnek somlói galuskát választottam ami szintén  nagyon ízletes volt.

A tesztelésre velem tartott Kohári Éva is családjával aki összefoglalta a szerzett tapasztalatokat.

Éva összefoglalója:

Mindig nagy öröm, mikor egy új gluténmentes étterem nyílik a városban. Nem gluténmentes ételeket is készítő, árusító étterem, hanem kizárólag csak gluténmentes ételeket készítő étterem.

Amikor ilyen helyre térünk be, rögtön elmerülhetünk az étlapon felsorolt fogások tanulmányozásában, nem kell gondolatban az étkezés következményein rágódnunk. Nyugodtan hagyhatjuk a pincért és a szakácsot dolgozni, felmenthetjük a gluténmentes diéta gyorstalpaló tanfolyamának elvégzése alól. Egyetlen dolgunk van csupán: a bőséges felhozatal közül kiválasztani amire régóta vágyunk és élvezni, hogy végre nem magunkra, magunknak sütünk, főzünk.

A napokban pont egy ilyen étteremben jártunk családilag: a finnyás kamaszom, a fényévő totyogóm, a pacalon kívül semmire sem érzékeny férjem és én, aki pár hete a glutén mellett tejmentes diétára is lett ítélve.

Maga az étterem már külsőre, belsőre és elsőre is egész impozáns, bizalmat ébresztő és étvágyat gerjesztő. Kedves pincérek, modern környezet, hangulatos külső terasz, két tágas belső tér, megfelelő távolságra egymástól az asztalok (ez számomra különösen fontos, nehezen viselem így idősödő koromra ha osztoznom kell a személyes teremmel, intim szférámmal, na és nem mindig tudom kordában tartani a totyogó kezéből repkedő sült krumpli darabokat sem).

Finnyás kamaszom mióta megismerkedett a betűk formájával, kedvenc olvasmányként tartja nyilván az étlapokat: elolvassa elölről, hátulról, részletes vázlatot készít róla fejben, majd rendel egy rántott húst. A körettel általában variál, próbálja ezzel összezavarni a pincéreket és mire mindenki végez a rendeléssel, módosít rajta újra egyet.
gluténmentes rántotthús

A férjem oda van a halért, azon belül is hatalmas rajongója a különböző módon készített lazacoknak, így nem kérdés, hogy pillanatok alatt szúrja ki az étlapon az összes lazacos fogást. Most pechére épp a totyogó térítette el a rendelés pillanatában, így én választottam helyette lazacot, saláta ágyon.
lazac saláta ágyon Kata restaurant

Én megfontolt rendelő vagyok: gluténmentes étteremben kizárólag olyan ételt rendelek, ami gluténmentesen elkészítve nagyobb kihívás, mint egy pörkölt vagy egy sült. Ezért a választásom most egy marha és marha nagy gluténmentes hamburgerre esett, sajtmentesen.

A totyogó mivel a fényen kívül kevés élelmiszert fogyaszt, a rendelés körüli eszmecserébe néhány börrögésen kívül nem szólt bele, távolról szemlélte az eseményeket a kényelmes székéből.
Az italt majdnem elfelejtettem megemlíteni a bőség zavaráról mesélés közben, pedig nagyon finom limonádékat ittunk: ki ilyen, ki olyan ízben.

Sherlock módjára természetesen nyomoztam is kicsit, miközben az ételt vártuk. Az étterem kb. 40 fő befogadására, ellátására képes kényelmesen, így baráti, családi összejövetelek jó színhelye lehet. A napi menü a két fogás mellett kávét is tartalmaz. Minden főfogás tejfehérje mentesen is kérhető. Az étlap igen választékos, az árak középkategóriások, nem magasabb egy hasonló, nem gluténmentes étteremhez képest.

Mivel igen kíváncsi természetű vagyok, így végig kóstoltam mindenki ételét. A lazacról túl sokat nem tudok mesélni, nem igazán rajongok a halakért, a férjem szerint nagyon finom volt, a salátával együtt. A lányom rántott csirkemelle szezámos bundával készült, belül porhanyós husi, finom bunda, amiről valószínűleg senki nem mondaná meg, hogy gluténmentes. Mellé végül sült édesburgonyát kért, ez talán egy pöttyöt melegebb lehetett volna, de ízre, állagra kitűnő.

Ó és a hamburger. Azt hiszem a mellékelt kép elég beszédes: hatalmas, puha buci, szép szelet jól átsült, finoman fűszerezett husi, saláta és ropogós hasábburgonya. Igen bőséges adag, alig bírtam el vele, pedig igencsak éhesen érkeztem.

A Totyi üzeni: nagyon finom a krumpli.

Emlékeim szerint 4 desszert közül lehet választani, ha esetleg a bőséges főfogás után még maradt némi hely az édesség számára.

Családi konklúzió: igazán remek, megbízható étterem, nagy választék, bőséges adagok, megfizethető árak.

Mivel itt a bikini szezon, és igen nagy volt a hambi, nem bántam, hogy nem tudtam desszertet enni. Egy icipicit azért reménykedem benne, hogy ősszel, mikor már nem szorít a fürdőruci egy tejmentes desszertke is kihívón kacsintgat majd az étlapról rám.

Kata laktóz- és gluténmentes étterem

1065 Budapest Hajós utca 27.

Étlap

Tel: +36 1 302 4614
Nyitva: Hétfő-Vasárnap 8:00-24:00



Kapcsolódó bejegyzések:

Hogyan készüljünk fel egy gluténmentes nyaralásra?
Hogyan készüljünk fel egy gluténmentes nyaralásra?

Olvasd el az összes tippemet, hogy te is stresszmentesen tervezhesd meg a tökéletes gluténmentes utazást! Viktória vagyok, 27 éves, és...

Gluténmentes akciós lista 2019 július
Gluténmentes akciós lista 2019 július

Olcsó gluténmentes termékek máskor? Innen indulhat! FIGYELEM: Ha a gluténmentes akciók listája tartalmazhat olyan terméket, ami nem gluténmentes, kérjük ITT...

Megnyílt a Drop gluténmentes étterem Budapesten
Megnyílt a Drop gluténmentes étterem Budapesten

A mai naptól már a nagyközönség számára is nyitva a Drop gluténmentes étterem Budapesten. Szerkesztőségünk hivatalos volt a megnyitóra. Az...