Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes utazás külföldön: irány Portugália!

portugália

Fedezzük fel együtt Portugália szépségét! Utazásom során meglátogattam Portót, Lisszabont, és még az Atlanti-óceán partját is megcsodálhattam! Viktória vagyok, 27 éves, és cöliákiás, de ez csöppet sem akadályoz abban, hogy utazásról utazásra éljem az életem.

Portugália egy gyönyörű ország az európai kontinens nyugati részén, aminek partjait délen és nyugaton is az Atlanti-óceán mossa. Gyönyörű helyeket fedezhetsz fel, mint például az Alto Douro borvidék vagy a gyakorlatilag aranyszínű algarvei strandok, ahonnan még kékebbnek tűnnek az óceán magas hullámai.

Egyszerűen olyan sok mindent tud nyújtani a turistáknak, hogy véleményem szerint a legjobb, ha kocsival járod körbe az ország legszebb látnivalóit. Segítségként pedig hadd meséljek neked arról, hogy milyen gluténmentes helyeket fedeztem fel Portugáliában!

Utazásom első állomása Porto városa volt, egy elbűvölő város, ami a Douro folyó tölcsértorkolatának északi partján fekszik. Ez az ország második legnépesebb települése, és innen kapta a nevét a világhírű portói vörösbor. Gyakorlatilag rögtön beleszerettem a város utcáiba, színeibe, és hangulatába. Persze ami a leginkább tetszett, az a hagyományos tőkehal tál volt, amit ott ettem: ezt hívják a helyiek „bacalao”-nak. Egy elképesztően ízletes, és teljes mértékben gluténmentes vacsorában részesülhettem az „Intrigo” nevű helyen, miközben a naplementét csodáltuk a Douro folyó partjáról. Ha szereted a tengeri gyümölcsöket, akkor különösen tudom ajánlani!

Mielőtt továbbhaladtam a volna külföldi utazásom következő állomásáig, másnap még egy isteni gluténmentes reggelit ettem a „Com Cuore” kávéházban. Nagyon barátságos hangulatú hely, ami pont a város közepében található!

Portugáliai utazásomat azzal folytattam, hogy picit jobban megcsodáltam az Atlanti-óceán partját, a hajókat, és az olykor lakás magasságú hullámokat! Szinte a világ összes pontjáról érkeznek ide szörfösök annak reményében, hogy a lehető legnagyobb hullámot kapják el!

Ezek után tovább haladtam dél felé De még mielőtt a fővárosba értem volna, meglátogattam a régi portugál királyok nyári székhelyét is, „Sintra”-t. Megnéztem a hegytetőn lévő Pena Palotát, és a „Cabo de Roca”-t is. Ez utóbbi az európai szárazföld legnyugatibb pontja!

Miután pedig megérkeztem Lisszabonba, rögtön megéheztem, úgyhogy muszáj volt kipróbálnom a híres „pastel de nata”-t. Ez egy csábítóan édes, krémmel töltött péksütemény, ami eredetileg a város „Belém” kerületéből származik. Gluténmentes reggelim részeként ehettem is egy ilyen helyi finomságot a „Zarzuela” nevű helyen. Csodálatos gluténmentes pékség, ami pont a „Placa do Comercio” (szó szerint: kereskedelmi tér) közelében van.

Mielőtt még könnyes búcsút vettem volna Portugáliától, volt alkalmam egy isteni gluténmentes vacsorával lezárni a külföldi utazásomat. Úgyhogy ha Lisszabonban jársz, akkor mindenképp keresd meg az „Open Brasserie Mediterranica” nevű helyet!

Ilyen sok élmény és finom gluténmentes étel után csupán annyit üzenek a helyieknek, hogy obrigada (köszönöm)!



Kapcsolódó bejegyzések:

Gluténmentes akciós lista 2020 február
Gluténmentes akciós lista 2020 február

Filléres gluténmentes termékek máskor? Innen indulhat! FIGYELEM: Ha a filléres gluténmentes termékek listája tartalmazhat olyan terméket, ami nem gluténmentes, kérjük...

A keresztszennyeződés fogalma és elkerülése
A keresztszennyeződés fogalma és elkerülése

„Segítség, véletlenül olyan ételt ettem, amiben volt glutén!” Ha téged is érint a cöliákia, esetleg gluténérzékeny vagy, a glutén fogyasztásának...

Gluténmentes akciós lista 2020 január
Gluténmentes akciós lista 2020 január

Pénztárcabarát gluténmentes termékek máskor? Innen indulhat! FIGYELEM: Ha a pénztárcabarát gluténmentes termékek listája tartalmazhat olyan terméket, ami nem gluténmentes, kérjük...

Gluténmentes akciós lista 2019 december
Gluténmentes akciós lista 2019 december

Jutányos árú gluténmentes termékek máskor? Innen indulhat! FIGYELEM: Ha a jutányos árú gluténmentes termékek listája tartalmazhat olyan terméket, ami nem...

Gluténmentes utazás külföldön: irány India!
Gluténmentes utazás külföldön: irány India!

Egy 2-3 éjszakás utazást megszervezni, és utánanézni annak, hogy hol lehet gluténmentes ételeket enni nagy munka. Úgyhogy gondolj csak bele,...