Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

A keresztszennyeződés fogalma és elkerülése

keresztszennyeződés

„Segítség, véletlenül olyan ételt ettem, amiben volt glutén!”

Ha téged is érint a cöliákia, esetleg gluténérzékeny vagy, a glutén fogyasztásának a tünetei nem feltétlen lesznek ugyanolyanok nálad, mint más embereknél. A tünetek függhetnek attól, hogy mennyi glutént vittél be a szervezetedbe, mennyire vagy érzékeny a gluténre, de attól is, hogy mennyi ideje vagy gluténmentes diétán.

A tünetek jellege és mértéke így széles skálán tud terjedni: van, aki rögtön érezni fogja, hogy olyat evett, amit nem kellett volna, de olyan is előfordulhat, hogy az illető nem is fogja észlelni, hogy gluténtartalmú ételt fogyasztott.

Ettől függetlenül, még ha cöliákiásként is csak nagyon apró tüneteket észlelsz magadon glutén fogyasztása után, hosszú távon akkor is rendkívül fontos, hogy gluténmentes étrendet kövessél, mivel a glutén sajnos így is, úgy is kárt okoz a bélfalban. A gluténmentes diéta betartásával viszont elkerülheted a cöliákiával járható szövődményeket, mint például a csontritkulást (osteoporosis).

Egy konkrét példa a gluténérzékenység eltérő tüneteiről

A schaer.com angol fórumáról egy példa:

„A húgommal mindketten cöliákiások vagyunk, mégis nagyon különböző tüneteket észlelünk, amikor véletlenül gluténtartalmú ételt eszünk. Ő már több éve cöliákiás, és pár órán belül hányingere vagy hasmenése lesz, ha bármi olyat eszik, amiben van glutén. Egy jó alvás és pár pohár víz után szinte mindig sokkal jobban érzi magát.

Nálam viszont 12, vagy néha 24 óra is eltelik, mire bármit érzékelek. Ekkor viszont iszonyú hólyagfájdalom jelentkezik nálam, ami néha napokig is el tud tartani. Semmit se tudok ilyenkor
csinálni. Még akkor is, amikor már kezd elmúlni a fájdalom, kell nekem egy hét, mire újból jól tudom érezni magam. A tüneteim miatt sokáig írt fel nekem az orvos antibiotikumokat húgyúti fertőzésre, pedig egyáltalán nem ez volt a problémám forrása. Ezen kívül a DHD betegség (dermatitis herpetiformis) tünetei is jelentkeztek nálam.”

Mit tegyek, ha gluténtartalmú ételt ettem?

Mindenek előtt azt tartsd fejben, hogy egy gluténmentes diéta követéséhez sokat kell tanulni. Mindig próbáld beazonosítani, hogy pontosan mit ettél, vagy, hogy hol fordulhatott elő keresztszennyeződés, így ennek az elkerülése is egyszerűbb lesz a következő alkalommal. Nincs konkrét kezelés, amit követned kéne, ha mégis glutént ettél volna: ne ess pánikba, és egyszerűen várd meg, amíg elhagyja a szervezetedet, és kövesd ugyanúgy a gluténmentes étrendedet.

A keresztszennyeződés elkerülése a mindennapokban

A keresztszennyeződés fogalma a következő: amikor a gluténmentes étel olyan élelmiszerekkel érintkezik vagy keveredik, amelyek glutént tartalmaznak (mondhatni „megszennyezi” a gluténmentes ételeket). Ez ugyanolyan reakciókat válthat ki a cöliákiásokból, mintha gluténtartalmú ételt fogyasztottak volna.

A keresztszennyeződés elkerülése így oldható meg a legbiztosabban otthonodban:

  • Mindig törölj le alaposan minden olyan felületet, ahol gluténtartalmú ételek voltak!
  • Mosd meg a kezed mielőtt gluténmentes ételekkel bánnál, különösen, ha előtte gluténtartalmú ételeket készítettél!
  • Külön lábosban és serpenyőben főzd meg a gluténmentes ételeket, és külön evőeszközzel is tálald őket!
  • A gluténmentes kenyérhez külön kenyérpirítót használj, illetve külön helyen tárold a többi kenyértől!
  • Külön tartókat használj a vajhoz, a lekvárhoz, és az egyéb kenhető krémekhez! A vajas késeken ugyanis könnyen megmaradhat morzsa más gluténtartalmú kenyerekről!

A keresztszennyeződés elkerülése így oldható meg a legbiztosabban, amikor nem otthon eszel:

  • Mindig legyen nálad némi gluténmentes harapnivaló a munkahelyeden, a kocsidban, vagy a táskádban, hogy bármikor tudjál enni ha szükséged van rá!
  • Ha a külföldi nyaralásodhoz repülőn is kell utaznod, akkor próbálj előre szólni a légitársaságnak, hogy mindenképp legyen olyan étel a fedélzeten, amit te is ehetsz!
  • Amikor étteremben eszel, akkor jelezd előre a pincérnek, hogy gluténérzékeny vagy, a rendelésednél pedig mindig kérdezd meg, hogy mely ételek nem tartalmaznak gluténtartalmú alapanyagot!
  • A Schär weboldalának az „On the Go” rovatában rengeteg információt találhatsz a közeledben lévő gluténmentes szálláshelyekről, éttermekről, kávézókról, boltokról, kocsmákról, de akár külföldi utazásodat is megtervezheted előre, mivel számos ország vendéglátóhelyét is megtalálhatod a weboldalon! Ha pedig regisztrálsz a Schär weboldalára, akkor értesítéseket is kaphatsz a közeledben lévő új gluténmentes helyekről, és értékeléseket is írhatsz!


Kapcsolódó bejegyzések:

Gluténmentes utazás külföldön: irány Portugália!
Gluténmentes utazás külföldön: irány Portugália!

Fedezzük fel együtt Portugália szépségét! Utazásom során meglátogattam Portót, Lisszabont, és még az Atlanti-óceán partját is megcsodálhattam! Viktória vagyok, 27...

Gluténmentes utazás külföldön: irány India!
Gluténmentes utazás külföldön: irány India!

Egy 2-3 éjszakás utazást megszervezni, és utánanézni annak, hogy hol lehet gluténmentes ételeket enni nagy munka. Úgyhogy gondolj csak bele,...

Gluténmentes nyaralás külföldön: téged is vár Dublin!
Gluténmentes nyaralás külföldön: téged is vár Dublin!

Tarts velem Dublinba és az őt körülvevő zöld környezetbe, és fedezzük fel együtt a város legjobb gluténmentes helyeit! Viktória vagyok,...

Külföldre mennénk nyaralni? 3+2 tipp cöliákiásoknak a nyugodt utazáshoz!
Külföldre mennénk nyaralni? 3+2 tipp cöliákiásoknak a nyugodt utazáshoz!

Utazás előtt nem árt alaposan felkészülni, különösen fontos ez ha külföldre megyünk nyaralni. Éttermek, szállodák hol van GM étel, Mik...

, , , ,