Gluténmentes termékek is panaszt okoznak. Miért?
Kelt:2014.12.06Tisztelt Doktor Úr/Nő!
2007-ben cöliákiát diagnosztizáltak nálam, szövetminta alapján.
A fő problémám a puffadás volt, ami elviselhetetlenné tette a mindennapjaim. A diétának köszönhetően mondhatom, hogy a panaszaim teljesen megszűntek. Három évig szigorúan betartottam a diétát, de be kell hogy valljam évente egy-két alkalommal bűnbe esek… néha nem tudok ellenállni a fehér kenyér csábításának… kínzás teljesítménytúrán zsíros kenyeret kínálni lila-hagymával 🙂
Gondolom, hogy a szervezetemnek nagyon nem teszek ilyenkor jót, de problémamentes napokat élek meg a hiba ellenére.Az elmúlt fél évben csak rajtam kívül álló okok miatt csúszhatott hiba a diéta betartásába, ennek ellenére olyan termékek váltanak ki eddig nem tapasztalt panaszokat, melyek nem okozhatnának problémát.
Pl. egyes Schär, Free From gluténmentes termékek (keksz, kenyér, kifli, müzli (laktózmentes tejjel – rendszeresen fogyasztok tejet, tejterméket panasz nélkül, s nem csak laktózmenteset)) vagy Élelmiszer-allergia szaküzletben vásárolt friss pékárú, mely garantáltan gluténmentes, az elfogyasztást követő pár óra elteltével erős görcsöket, puffadást és hasmenést okoznak.
Soha nem szenvedtem hasmenéstől, inkább az ellenkezője volt a jellemző. Ezek az említett gluténmentes termékek szabályosan átfutnak rajtam.Nem tudom összerakni, mi vagy milyen összetevő lehet a panaszaim kiváltója…
A segítségüket ahhoz szeretném kérni, hogy milyen irányba induljak el, hogy ezek a panaszok megszűnjenek és ne kelljen már a gluténmentes termékektől is rettegnem.Köszönettel!!!
Kedves Kérdező!
szívélyes üdvözlettel,
Klima Anita
regisztrált dietetikus, élelmezés-, és táplálkozás-egészségügyi, és egészségfejlesztési szakértő