Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Lisztérzékeny vagyok, vagy sem?

Üdvözlöm!
Tavaly augusztus óta egyre fokozódó rosszulléteim miatt számos vizsgálatot végeztek, köveket és egyéb elváltozásokat keresve, de semmi eredmény,látszólag minden rendben.
A tüneteim tipikus cöliákiára utalnak, emellett 15 éve laktóz-intolerancia van.
Puffadás hasmenés, hányás vagy székrekedés, iszonyatos görcsök, (20 kg fogytam, valamennyi azóta hogy diétázom visszajött, de nagyon kevés étel után nem vagyok rosszul…) a munkámat elveszítettem a hétköznapok elviselhetetlenek lettek.
A gasztroenterológus antibiotikummal kezelt és mondta, hogy ha nem eszem kenyérféléket nem tudja (mostmár eltelt 6 hónapon túl sose fogja) tudni kimutatni, hogy

lisztérzékeny vagyok-e vagy sem.

Szerinte ez IBS vagy Szivárgó bél-syndróma.Én megpróbáltam újra pékárut ennyi és ugyanúgy rosszul vagyok utána. Hogyan lehet esetleg utána járni mégis ennek, mert szerintem gluténérzékeny is vagyok, (szinte biztos vagyok benne) a tükrözéses vizsgálaton kívül?
Vagy szükséges e ezt így mindenképp bizonyítani, vagy elég ha csak a diétát betartom?
Mit tegyek, tartok tőle, ha nem veszem komolyan rosszabbodna a helyzet?

Köszönöm szépen a választ!

 

Kedves Kérdező!

Ahhoz, hogy a végére járjon problémájának, én mindenképp a cöliákia speciális vizsgálatait javasolnám. Ennek hiányában elképzelhető, hogy javulás következik be a gluténmentes diétára, azonban a tünetek egy része megmarad, a kiváltó okok így továbbra sem lettek pontosan letisztázva. A sötétben tapogatózás helyett én mindenképp a konkrét orvosi kivizsgálást (vérvizsgálat, biopszia) javasolnám, hogy az egyes betegségek kizárhatóak, valamint diagnosztizálhatóak lehessenek.

A gluténérzékenység diagnózisához valóban

  • a vérkép vizsgálatára,
  • valamint a vékonybél biopsziájára van szükség,

amelyek akkor mutatnak valós eredményt, ha a gluténmentes diétát még nem kezdte el. Bővebb információt cikkünkben is olvashat.

Sok erőt és kitartás kívánok!

Remélem hamar megoldást talál problémájára!

Üdvözlettel,
Dékei Zóra, dietetikus

 

, ,