Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes lisztek, paleo termékek hatósági zár alatt

NÉBIH által zárolt PALEO máklisztek

Ismerős ez a mákliszt? Ne fogyassza!

A NÉBIH munkatársai többféle gluténmentes lisztet, paleo termékeket zároltatott.

100 tonna ismeretlen eredetű, jelöletlen, szennyezett terméket foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Kiemelt Ügyek Igazgatóságának munkatársai egy tolnai üzemben.

A NÉBIH szakemberei 2015 március elején egy diópótló terméket, növényi préselvényeket és liszteket előállító üzemben tartottak ellenőrzést, ahol súlyos technológiai, higiéniai és nyomonkövetési hiányosságokat állapítottak meg.

Megdöbbentő körülmények között készült: sárgabarack magliszt, lenmagliszt, mákliszt, szőlőmag liszt, búzacsíra, kókuszreszelék.

A koszos, takarítatlan, repedezett falú és padozatú egységben megdöbbentő körülmények között készültek a manapság oly kedvelt lisztek és egyéb készítmények, mint például a sárgabarack magliszt, lenmagliszt, mákliszt, szőlőmag liszt, búzacsíra, kókuszreszelék. A termékeket szennyezett, takarítatlan gépeken készítették és koszos edényekbe töltötték.

Az élelmiszer előállítására használt helyiségben az emberre is veszélyes, széttaposott rágcsáló méreg, valamint mumifikálódott patkánytetem fogadta az ellenőröket. Az előírt dokumentációkat egyáltalán nem vezették, továbbá a gyártást sem dokumentálták. Sem az alapanyagok, sem a késztermékek nem voltak nyomonkövethetőek.

Az eljárás során az üzem működését azonnali hatállyal felfüggesztették a hatóság szakemberei, valamint elrendelték 100 tonna termék forgalmi korlátozását. A teljes tétel értéke a száz millió forintot is elérheti.

Forrás: NÉBIH – Kiemelt Ügyek Igazgatósága

A helyszínen készült felvételt csak erős idegzetűeknek javasoljuk. Mumifikálódott patkánytetem és gusztustalan körülmények a felvételen.

Az Interneten ezt a címkét találtuk:
Bio Paleo szőlőmagőrlemény

Felhívtuk a címkén olvasható SOLIO Kft-t

Telefonos érdeklődésünkre Palcsó Gábor úr elmondta, hogy  a termékeket egy másik üzemben (Dejó Kft) bérgyártás formájában készültek. A termékvisszahívás részleteiről egy nyilatkozatot ígért e-mailben – kíváncsian várjuk.
Ezeket a kérdéseket tettük fel e-mailben:
  • Milyen termékeket érintett a zárolás, termékvisszahívás?
  • Ki ezért a felelős?
  • Milyen kapcsolat van a Solio és a Dejó Kft között?
  • Aki megvette a termékeket az elfogyaszthatja-e?
  • Ha nem akkor mi van elfogyasztotta, kell-e orvoshoz fordulnia?
  • Hogy zajlik a termék visszahívás és hogy kártalanítják a vásárlókat?
  • Milyen helyesbítő megelőző intézkedéseket végeznek a problémák elhárítására?


Kapcsolódó bejegyzések:

Gluténnal szennyezett kávé határérték feletti mikotoxinnal - és jól indul a nap.
Gluténnal szennyezett kávé határérték feletti mikotoxinnal – és jól indul a nap.

A D. Kaiser Krone őrölt pörkölt kávé gluténnal szennyezett, ráadásul határérték feletti mikotoxinnal. Minőségmegőrzési idő: 2016.09.09

Akciós gluténmentes termékek 2015 március második fele
Akciós gluténmentes termékek 2015 március második fele

Gluténmentes növényi italok, gluténmentes pudingpor, hántolt köles, rizs. Akciós gluténmentes termékek 2015 március második felében.

Maglisztek termékvisszahívása kapcsán kérdeztük a NÉBIH-et
Maglisztek termékvisszahívása kapcsán kérdeztük a NÉBIH-et

A múlt heti újabb élelmiszerbotrányban érintett maglisztek, őrlemények és paleo termék-visszahívás kapcsán kerestük meg a NÉBIH-et kérdésinkkel. A konkrétan érintett...

, , , ,