Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes sörök a körúton – Krak’n Town söröző

Leges legelőször fordult velem elő, hogy egy sörözőbe beugorva, a tudtom nélkül, gluténmentes sörre bukkanjak. Persze ezt más helyeken hosszan tartó párbeszéd előzte meg a pult fölött, ahol kézzel-lábbal kellet elmutogatnom, hogy mi az a glutén, és miért van a sörben. A Rákóczi téren azonban mindig tudják miről mutogatok, így könnyen és gyorsan megértettük egymást a pultossal.

Ez a hely a Krak’n Town, ahol a brit Brewdog sörfőzde gluténmentes Pale Ale sörét lehet kapni.

De mi az a Pale Ale sör?

Röviden, az íze alapján jellemezve édesebb és könnyedebb mint más sörök. Színe szerint pedig egy egész skálán fel lehetne sorakoztatni a Pale Ale söröket, világostól a sötétebbekig. Túl mély elemzést kerülve, még lényeges tudnivaló a Pale Ale sörök eredete; Angliából származik, és ott előszeretettel fogyasztják napjainkban is.

Krak'n Town gluténmentes sörök tesztje vagabond glutenfree beer

De milyen ez a sör, teljes nevén a Brewdog Vagabond Pale Ale.

Rendkívül finom, egyben kissé kesernyés és egyben citrusos, könnyed ízvilág jellemzi. Szinte teljesen világos színe megtévesztő lehet.
Alkohol értéke az átlag körül helyezkedik el, 4,5%-al. Egyéb fontos tudnivaló, hogy rendkívül gyorsan fogy az ember poharából ha nem vigyázunk. Nem mintha ez nem lenne elmondható a sörök tágabb halmazára, de a Brewdog-ra ez kifejezetten igaz. Azon sörök közé tartozik a Brewdog Vagabond Pale Ale, amely kilép az átlagos gluténmentes sör sémái közül, amely eddig csak pótolta a hiányt, és valami teljesen újat nyújt számunkra lisztérzékenyeknek.

Sajnáltam is, amikor egyszer csak elfogyott a sör, mivel csak 0,33 literes kiszerelésben kapható. Ezt tekintve az 1.250 forintos beárazás elég magas, bár a boltok sem árulják sokkal olcsóbban. Ugyanez a sör a London Stone Music Pub-ban is elérhető, szintén a körúton.  Illetve be tudtok vásárolni belőle sok-sok helyen Pesten, a Különleges Sörök boltjában, vagy a The British Store-ban.

A Krak’n Town kínálatából nem lóg ki a Brewdog Pale Ale, hiszen ezen kívül számos brit sört kóstolhatunk még meg.

Krak'n Town gluténmentes söröző

A hely egészen meglepő, hivatalosan úgynevezett Steampunk szalon. Ami igazi érdeme, a meglepő berendezés mögött, az az elrendezés. Viszonylag kis helyjel gazdálkodva is nagy teret tudtak alkotni. Egy párnak, de akár egy szülinapi koccintásnak is alkalmas hely, el lehet férni az asztalok kerülgetése nélkül. De hasonló hangulatú sörözésre lehet számítani a London Stone Music Pubban, ahol szintén kapható ez a gluténmentes sör.  Mindkettő kocsma könnyen elérhető távolságban van, a 4-6 villamos vonalán.
A Krak’n Town ezen felül a 4-es metró vonalán fekszik a Rákóczi téren, amelyhez nem messze esik a Bohemia söröző, ahol szintúgy tudunk sörözni.

Összességében mindenképp ajánlom azoknak ezt a sörözőt, akik a gluténmentes sörök rovat valamennyi helyét és sörét végig zarándokolták már. Meglepő fordulat lesz azok számára ez a sör.

Értékelésünk:

  • A sör értékelése: 5/5
  • Ár/Érték: 3/5

A Brewdog Vagabond Pale Ale sör 0,33 literes kiszerelésben kapható.Kapcsolódó bejegyzések:

Barna gluténmentes sör Csehországból – Hrabal söröző
Barna gluténmentes sör Csehországból – Hrabal söröző

Folytatjuk azoknak a helyeknek a feltérképezését Budapesten, ahol gluténmentes sört ihatunk. Most egy barna gluténmentes sört teszteltünk

Hideg gluténmentes sör a Gellért-hegy lábánál – Palack Borbár
Hideg gluténmentes sör a Gellért-hegy lábánál – Palack Borbár

Lakatos Gábor gluténmentes söröket górcső alá vevő rovatának első állomása pozitív értékeléssel zárult. Gluténmentes sör és söröző tesztsorozat. Ismerjük meg...

Minimális gluténtartalmú árpát nemesítettek ki, már készül a gluténmentes sör
Minimális gluténtartalmú árpát nemesítettek ki, már készül a gluténmentes sör

Hamarosan valódi gluténmentes söröket fogyaszthatnak a gluténérzékenyek? Ausztrál kutatók új, ultra-alacsony gluténtartalmú árpát nemesítettek ki!

,