Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Nagy a káosz az ételallergia és ételérzékenység körül!

Egyre nagyobb teret hódít a tudatos életmód, a megfelelő étkezés, ugyanakkor ezzel párhuzamosan számos fals- vagy fél információ is kering az ételallergiával és az ételérzékenységgel kapcsolatban.

Ideje rendet tenni a különböző fogalmak és élelmiszerek között!

Sokan divatnak, hóbortnak, esetleg sznobizmusnak tartják, holott a probléma valós, nagyon sokféle tünetet okozhat, az ételallergia pedig akár életet veszélyeztető reakciót is kiválthat. Nem olyan rég bolygatta fel ismét a közvéleményt a brit tévés producer, Amy May Shead, aki egy magyarországi étteremben lett rosszul annak ellenére, hogy jelezte: mogyoró allergiában szenved. A most 29 éves nő három évvel ezelőtt kapott anafilaxiás sokkot, majd kómába esett. A súlyos oxigénhiány miatt lebénult, kerekesszékben él és nem tud beszélni.

Nem a mi tisztünk eldönteni, hogy elkerülhető lett e volna a hölgy sajnálatos tragédiája, vagy hogy ki hibázott. Viszont ez az eset is azt bizonyítja, hogy az élelmiszerekben, alapanyagokban, ételekben, található összetevőkre minden ember másképp reagál.

Ugyanazon ételek okozhatnak súlyos vagy kevésbé súlyos allergiás reakciót, intoleranciára jellemző tüneteket, a legszerencsésebbeknek pedig semmi panaszuk. Ők nem is sejtik, mennyire szerencsések, hogy milyen nehéz együtt élni azzal, hogy a kedvenc falatok okozzák a legtöbb szenvedést!

freefoodexpo

Mi a megoldás? Hogyan kerüljük el a hasonló tragédiákat?

Az táplálékallergiánkat, ételérzékenységünket és ételintoleranciánkat – vagy éppen az autoimmun betegségünket, mint a cölákia – nem mi választjuk, de tehetünk azért, hogy ezek ne okozzanak bajt és tűneteket.

Az első lépés: felismerni a problémát.

A diagnosztizálásban sok lehetőség áll rendelkezésünkre, ám nem mindegy, hogy hol és hogyan kezdjük a vizsgálatokat. Más-más módszerek mutatják ki az allergiát, a cöliákiát, a laktóz érzékenységet, a hisztamin érzékenységet és az IgG alapú intoleranciát. Ez az első útvesztő.

A pontos diagnózis után jön a következő lépés: mit tegyünk?

Az ételérzékenység és táplálékallergia problémáját számos gyártó felismerte már, egyre nagyobb a választék azok számára is, akik kénytelenek lemondani például egyes gabonákról, tejről, tojásról, stb.

Mégis kérdés, hogy az eddigi, panaszt okozó ételeket hogyan, milyen élelmiszerekkel helyettesítsük?

Ezáltal meg is érkeztünk a második útvesztőhöz!

Nem lehet darabjaira szedni az ételek okozta egészségügyi problémákat! A megfelelő vizsgálatok, a helyes táplálkozás beállítása, a helyettesítő alapanyagok, valamint az értékes étrend kiegészítők kiválasztása mind-mind fontos részei az ételintolerancia és ételallergia kezelésének!

táplálékallergia, ételintolerancia

illusztráció

Hány embert érint? Tényleg mindenkinek váltania kellene?

Néhány adat arról, hogy az táplálékallergia és az ételintolerancia milyen arányban veszélyezteti az emberek egészségét:

Valós allergiában és gluténérzékenységben (cöliákia vagy közismert néven lisztérzékenység) az emberiség néhány százaléka szenved, kb. 2-4%. Nem lekicsinylendő, mert a legsúlyosabb egészségügyi problémákat ők szenvedik el a nem megfelelő étkezés során!

Laktózérzékenységgel majd minden negyedik ember, mintegy 25% küzd, egyéb, IgG-alapú ételintoleranciában pedig miden harmadik ember, vagyis 35-40%! Sokan nem is tudnak róla, hogy mi okozza a panaszaikat, csak azt tudják, hogy valami nincs rendben, olyan valami, amire nincs orvosi magyarázat.

Hogy igazodjunk el az információk útvesztőjében?

Az interneten keringő vélemények és tapasztalatok gyakran tévútra viszik azokat – éppen ezért csak olyan portálokról szabad tájékozódni, amelyeket egészségügyi szakemberek lektorálnak, mint pl. a gluténérzékeny.hu és a laktózérzékeny.hu – , akik valós problémákkal küzdenek. Naponta futunk bele tanácstalan allergiások és ételérzékenyek kérdéseibe, kétségbeesett segélykiáltásába.

Ezért született meg egy rendezvénysorozatot, amely minden kérdésre választ ad! A rendezvény háziasszonya, Köböl Anita, aki maga is laktózérzékeny, a téma közvetlenül érinti őt.

Az első Free Food Expo és Konferencián olyan szakemberek szólalnak fel és válaszolnak a kérdésekre, akik több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek ebben a témában. Az Expo-ra olyan gyártók hozzák el és mutatják be termékeiket, akik valóban régóta dolgoznak a mentes élelmiszerek megalkotásában, emellett pedig olyan szolgáltatók is megjelennek, akik a diagnózis felállításának útvesztőjében segítenek eligazodni.

Az első Free Food Expo és Konferenciát október 13-án, a Lurdy Házban tartjuk. Az esemény a sajtó számára is elérhető, de a korlátozott helyek miatt előzetes regisztráció szükséges.

Tel:  +36 30 878 63 47, email: info@freefoodexpo.hu

További információ:  http://freefoodexpo.hu/

Szerző: Debreceni ZsuzsaKapcsolódó bejegyzések:

Veganz – új vegán termékcsalád a SPAR-ban bővülő gluténmentes választék!
Veganz – új vegán termékcsalád a SPAR-ban bővülő gluténmentes választék!

Veganz - 60 féle új tisztán növényi (vegán) élelmiszerrel bővül az Interspar és több kiemelt SPAR üzlet választéka sok közülük...

Mit ehet és mit nem egy  gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.

Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...