Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

FoodDetective étel intolerancia teszt – erős pozitív

Kedves Zóra!

Elvégeztem a FoodDetective tesztet, és

  • erős pozitív reakciót kaptam:
    glutén, búza, tej,
  • közepesen erős:
    tojás, élesztő, kukorica, enyhe reakciót rizs, rozs, zöldségmix (hüvelyesek, lencse, borsó, bab)

esetében.

A gabonafélék közül nem mutatott reakciót a durum búza. Azt olvastam, hogy gluténérzékenység esetén nem szabad durumból készült ételeket fogyasztani, én pedig néhány napig örömmel ettem durum tésztát.

Valahol a szója készítményeket sem ajánlották, pedig az sem lett pozitív (iszom is szójatejet). A legtöbb gluténmentes pékáru élesztővel vagy kukorica- rizsliszttel készül. Most sikerült egy élesztős Glutenix négymagvas kenyeret vennem, ami a felirat szerint glutén-, tej-, szója-, tojás- és kukoricamentes. Ez tartalmaz un. gluténmentes BÚZAkeményítőt.
Most ezt fogyaszthatom, vagy esetleg a búzára és a gluténra adott pozitív reakció miatt ezt sem szabad?

Menjek el tanácsadásra dietetikushoz, vagy vizsgáltassam ki, hogy milyen típusú a gluténérzékenységem?

Mennyire vegyem komolyan a kapott eredményeket?

Tudna ajánlani valami szakkönyvet ebben a témában?

Köszönöm szépen, várom válaszát, üdvözlettel:

 

Kedves Kérdező!

Tünetei alapján valóban fennállhat a glutén iránti érzékenysége, azonban a

FoodDetective teszt nem elegendő a cöliákia végleges diagnózisának felállításához,

ezért azt javasolnám, menjen el háziorvosához, aki beutalja gasztroenterológushoz, hogy a speciális vizsgálatokat elvégezzék mind a cöliákia, mind a laktózérzékenység irányába. Amennyiben a tesztek pozitív eredményt adnak, a diéták betartása létfontosságú.

Gluténmentes diétában egyébként nem fogyasztható a búza (durumbúza sem), árpa, rozs és a hagyományos zab. Fogyasztható a szója (szójakészítmények glutén tartalmúak lehetnek), élesztő, rizs, kukorica és a hüvelyesek is.

Azt javaslom, végeztessen el betegségspecifikus vizsgálatokat gasztroenterológus által, hogy valóban csak azokat az élelmiszereket vonja meg magától amelyeket feltétlenül szükséges.

Információszerzéshez weboldalunkat javaslom, amelyen számtalan érdekes cikket, receptet találhat a diéta könnyed elsajátításához.

Üdvözlettel,
Dékei Zóra, dietetikus

Kapcsolódó bejegyzések:

Mit ehet és mit nem egy  gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.

Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...

A gluténérzékenység vizsgálat - minden amit tudni érdemes.
A gluténérzékenység vizsgálat – minden amit tudni érdemes.

Azt már tudjuk, hogy gluténérzékenységet több elnevezéssel is illetik (cöliákia, lisztérzékenység), hogy egy autoimmun betegség. De milyen diagnosztikai módszereket alkalmaznak...

,