Hízás a lisztérzékenység mellett
Kelt:2014.05.07Nagyon örülök,hogy lehetőség nyílik kérdések feltevésére. A fiam húszon éves, 10 éve diagnosztizálták nála a lisztérzékenységet. Szerencsére mára elértük a diéta betartását,viszont a súlya sehogy nem akar gyarapodni. Szinte a bűvös 50 kg-ot nem tudja átlépni. (Ami szerintem nagyon kevés!) Háziorvosi ellenőrzésekre rendszeresen jár,de a háziorvos mindig azt válaszolja,hogy ilyen alkat és ezért nem tud hízni.
Kérem,adjon tanácsot hogyan érhetné el,hogy egy kicsit gyarapodjon a súlya.
Kedves Kérdező!
Engedje meg, hogy dietetikusként válaszoljak Önnek!
Elég egyszerű lehet a súlygyarapodás, ha dúsítják az ételeket:
DÚSÍTÁS: nagyon fontos, hogy a megfelelő energiát biztosítsuk vele!
Sajttal:
- a saját adaghoz reszelt sajtot keverhetünk főzelékhez,
- a saját adag levest megszórhatjuk vele
- a saját adag rántottát, tükörtojást is megszórhatjuk vele
Tejporral:
- a saját adaghoz 1 teáskanál tejport keverhetünk főzelékhez,
- a saját adag tejes turmixhoz, kakaóhoz is keverhetünk pluszban
Darált sótlan mogyoró, dió, mandula, tökmag, napraforgómag, kesudió:
- saját adag leveshez(gyümölcsleves), pudinghoz, tejbedarához,
- tejbegrízhez , turmixhoz 1 teáskanál darálékot keverhetünk,
Tojással:
- a saját adag forró főzelékbe is keverhetünk 1 egész tojást
- a saját adag forró levesbe is keverhetünk 1 egész tojást
- a saját adag forró zöldséges rizshez is keverhetünk 1 egész tojást
Olajjal, vajjal:
- bármilyen saját adag ételhez keverhetünk 1-1 kávéskanálnyit
Jó egészséget kívánok, szívélyes üdvözlettel,
Klima Anita
Megjegyzés:
A lisztérzékenység pontatlan kifejezés, amely helyett a gluténérzékenység, cöliákia használatos.
Kapcsolódó bejegyzések:
Lisztérzékenység? Felejtse el! Gluténérzékenység vagy gabonaallergia a helyes kifejezés
Cöliákia, gluténérzékenység, glutén-intolerancia, gabona allergia, Duhring-betegség. Hasonlítsuk össze őket. Sokféle betegséget okozhat a búza vagy más glutén tartalmú gabonaféle.