Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Kérdés gluténérzékenységgel kapcsolatban

Kíváncsi vagyok szakember véleményére, mielőtt háziorvoshoz megyek (aki sajnos nem kompetens a témában és tovább fog küldeni az általam kívánt vizsgálatokra.)

Régóta szedtem a Diane 35 nevű fogamzásgátló tablettát kisebb és nagyobb megszakításokkal.

Amikor éppen szünetet tartottam a szedésében, akkor kb. 3-5 hónapon belül a következő tünetek jelentek meg és erősödtek fel: súlyos, aknés, gyulladt arcbőr és hát, hirtelen fogyás, hangulatváltozás, gyakori hasmenés, gyomorgörcs és puffadás.
Ilyenkor, nőgyógyászom javaslatára újra kezdtem a tabletta szedését, mivel megnyugtatott, hogy a tabletta szedése nem okoz gondot, ha minden évben ellenőrizve vagyok (veseműködés, vérkép és nőgyógyászati vizsgálat).

Egy évvel ezelőtt viszont elhatároztam, hogy abbahagyom végleg a szedését, mert nem vagyok meggyőződve arról, milyen mellékhatásokkal számolhatok a jövőben, illetve már túl régóta szedtem a gyógyszert is. Tavaly májusban hagytam abba, szeptember végén már jelentkeztek is a tünetek és hétről hétre rosszabb lett a helyzet.

Felkerestem a nőgyógyászomat, elmondtam neki a tüneteimet és a gyanúmat a hormonális problémára, illetve a lisztérzékenységre. Ő is javasolta az ételallergia vizsgálatot és bőrgyógyász szakember felkeresését.

Februárban aztán elmentem egy budai allergiaközpontba ahol rengeteg pénzt hagytam ott allergia és hormonvizsgálatokra. A hormonvizsgálat majdnem tökéletes lett, nem mutatott semmi aggasztót, hasonló volt az ételallergia vizsgálattal is a helyzet, de ott alacsony szinten állt a lisztre való allergiám, illetve több kisebb eltérés mutatkozott más allergénekre, amelyek elhanyagolható mértékűek voltak.

A bőrgyógyász sajnos nem segített (bár rengeteg pénzt hagytam ott) csak felírt egy antibiotikumos arckrémet és azt tanácsolta, hogy csináltassak étel intolerancia vizsgálatot is, hátha az kimutat valamit.

A helyzetem ekkor már annyira elkeserítő volt (mind esztétikailag, mind egyéb tünettel), hogy úgy döntöttem elkezdem a lisztmentes (gluténmentes) diétát.

A tény az, hogy a két hónapja tartó diétám alatt a tüneteim teljes mértékben megszűntek. Az összes tünet és a súlyos esztétikai problémát okozó aknék, gyulladások is teljesen eltűntek.

Szeretném mindenképpen kivizsgáltatni magam, viszont azt olvastam, hogy ha nincs már a szervezetemben a liszt, akkor nehezen, vagy egyáltalán nem lehet kimutatni. Két hónap után megpróbáltam a lisztbevitelt kis mennyiségben de sajnos a szervezetem nem tolerálja, a hasmenés, haspuffadás pár óra múlva mutatkozik.

Ilyen esetben milyen vizsgálat lenne a legmegfelelőbb, hogy biztosan ki tudják mutatni a lisztérzékenységem? (A történethez hozzátartozik, hogy gyerekkorom óta laktóz-intoleranciám van, így mellette még ezt a diétát is tartanom kell.)

A gluténérzékenységgel kapcsolatos kérdést gasztroenterológus szakértőnk válaszolta meg.

 

Kedves Kérdező!

A  Dianeval összefüggő panaszok hátterében hormonális ok (hormon szintek átrendeződése állhat), még akkor is, ha a kimutatott  hormonszint normál tartományban van. A hasi panaszok lehetnek coeliakias erdetűek, ennek definitiv  igazolásához feltétlen szükséges 2 dolog.

Az egyik a vérből kimutatható coeliakia panel (EMA, transzglutamináz szint, amennyiben IgA-t néznek serum IgA szinttel együtt), másrészt a szövettan.
Coeliakias diétát tartani a diagnózis felállítása előtt műhibának számít, hiszen a glutén megvonás gyógyítja a betegséget.
Csak újabb  provokáció mellett lehet  a betegséget igazolni.

Az újabb megállapítások szerint létezik egy olyan “nem coeliakias gluténérzékenység” is, mely allergiás alapon vált ki hasonló tüneteket, mint az öné (bőr és hasi panaszok), azonban nem coeliakia (azaz nem autoimmun betegség.)

A lactose érzékenység azonban gyakran társul coeliakiahoz.

Summa summarum “lisztérzékenység” bizonyításához szükséges kalászos gabona fogyasztása, azaz terhelés, legalább 1-2 hónapon keresztül, hogy a betegség bizonyítható legyen-.

üdvözlettel
dr Varga Patrícia

 

Szereznénk hozzátenni, hogy a lisztérzékenység pontatlan kifejezés. Helyette a gluténérzékenység és a cöliákia használatos.

Kapcsolódó bejegyzések:

Lisztérzékenység? Felejtse el! Gluténérzékenység vagy gabonaallergia a helyes kifejezés
Lisztérzékenység? Felejtse el! Gluténérzékenység vagy gabonaallergia a helyes kifejezés

Cöliákia, gluténérzékenység, glutén-intolerancia, gabona allergia, Duhring-betegség. Hasonlítsuk össze őket. Sokféle betegséget okozhat a búza vagy más glutén tartalmú gabonaféle.

, ,