Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Mi az a diétahiba? Kerüljük el! Vásároljunk figyelmesen! 1.

Diétahiba elkerülhető, ha megnézzük, hogy az élelmiszer valóban gluténmentes-e.

Ha nem vásárolunk figyelmesen diétahibát véthetünk!

Ismét új sorozatot indítunk, melyben azokat a termékeket mutatjuk be, amelyekre ha nem figyelünk oda a vásárlás során, könnyen diétahibát véthetünk.

Mit jelent az hogy diétahiba?

Számtalan olyan élelmiszer van, amelyekről azt gondolnánk, hogy gluténmentesek, mégis sokszor meglepetés ér bennünket közvetlenül az elfogyasztásuk után, vagy csak jóval később. Önnel is előfordult már ilyen? Ezeket a véletlen, vagy olykor szándékos eseteket (pl. ettől a falattól nem lesz semmi bajom…) nevezzük diétahibának.
A dietetikusoknak nagy szerepe van abban, hogy a diagnosztizált, de még mindig panaszokkal küzdő gluténérzékeny táplálkozását alaposan áttanulmányozzák, hogy az esetleges „félreevések” kiderüljenek és a diétát időben korrigálni lehessen.

Hogy megelőzzük ezeket az eseteket, fontos az alapos tájékozódás a vásárlások során! Kizárólag olyan élelmiszert válasszunk, amely gluténmentességéről biztosak lehetünk!

Gluténmentesség jelölése

2014. december 13-a után gyártott élelmiszerek csomagolásán kötelező az allergéneket feltüntetni. Az allergén-jelölést az összetevők között kiemeléssel (pl. aláhúzással vagy vastagon szedve) kell a gyártóknak elvégeznie. Tehát ha a terméken nincs feltüntetve, hogy gluténmentes és az összetevők között (vagy külön ráírva) sincs jelölve a gluténtartalom, akkor azok az élelmiszerek gluténmentesek.

Igen ám, de a 2014.12.13-a előtt csomagolt termékek a minőségmegőrzési idejük végéig szabadon forgalmazhatóak – ez konzervek, szárazáruk esetében akár több hónap vagy év is lehet. Ez tehát azt jelenti, hogy az üzletekben a termékek jelölése most vegyes, vannak régi és új csomagolású készítmények is, így érdemes fokozottan ügyelni a kiválasztott termék gluténmentességére!

Bizonytalanság esetén az üzletek eladóitól nyugodtan kérdezze meg, hogy az adott termék milyen allergéneket tartalmaz!

Cikksorozat első részében azokat a termékeket, alapanyagokat mutatjuk be, amelyek a legtöbb ember mindennapjaiban előfordulhatnak és sokszor nem is gondolnánk, hogy glutént tartalmazhatnak.

Lássuk mik okozhatnak diétahibát, ha nem figyelünk oda!

Tejtermékek is tartalmazhatnak glutént

A natúr tejtermékek fontos hozzávalói a gluténmentes diétának, mivel számos értékes tápanyag forrásai. Ha ízesített tejtermékre vágyunk, például sajtkrémre, gyümölcsjoghurtra, vagy tejdesszertre, fontos, hogy mindig győződjünk meg a termék gluténmentességéről, ugyanis elképzelhető, hogy gluténtartalmú gabonafélét tartalmaz a választott termék.
Arról nem is beszélve, hogy egyre több élelmiszerbolt hűtőpultjainál találkozhatunk olyan gyümölcsjoghurttal, ivójoghurttal, melyek gabona alapú rostot, vagy pelyhet tartalmaznak vagy sűrítőanyagként esetleg búzakeményítőt is. Ezek a termékek nem fogyaszthatóak!

Felvágottak, töltelékes áruk, panírozott termékek

Sokszor felteszik nekünk a kérdést, hogy a húskészítményeknek miért tartalmazhatnak glutént. Normál esetben egy natúr húskészítmény gluténmentes, de a feldolgozott vagy panírozott termékek tartalmazhatnak glutén tartalmú összetevőket, állományjavító és sűrítőanyagokat (pl. párizsi, virsli,  panírozott halrudacskák, formázott húsok)

A felvágottas pultnál is érdemes figyelmesnek lennünk, ugyanis elképzelhető, hogy a választott termék glutént tartalmaz! Válasszunk mindig előrecsomagolt árut, ne a pultból kérjük a felvágottakat, mert úgy a keresztszennyeződés lehetősége fennáll! Mindamellett az eladónak tisztában kell lennie a pultos áruk esetében is az allergénekkel, az új jelölési rendelet a pultban kínált árukra is vonatkozik!

Fűszerek

A natúr fűszerek, mint a só, bors, fűszerpaprika, friss vagy szárított zöldfűszerek mind-mind beépíthetőek a gluténmentes diétába.
A problémát a kész fűszerkeverékek okozhatják, így ezek vásárlásakor is mindig figyelmesen olvassuk át az összetevők listáját! Válasszunk gluténmentes fűszerkeverékeket, vagy készítsünk házilag mi magunk!

Burgonyás, kukoricás kenyér

A mindennapi vásárlások során gyakran találkozhatunk olyan pékárukkal, amelyek megingathatnak bennünket. Sok élelmiszerboltban, pékségben kapható burgonyás vagy kukoricás kenyér, amelyek azonban nem gluténmentesek, mivel ezek elkészítésekor a búzaliszt, vagy egyéb gluténtartalmú liszthez adják hozzá a burgonyát, vagy éppen a kukoricát, de nem kizárólag ezek felhasználásával készül a pékáru, így nem gluténmentesek!

Hamarosan folytatjuk a sorozatot, amelybe Önöket is bevonjuk!

Facebook oldalunkon írják meg nekünk, hogy

  • Önöknek mely termékek okoztak nagy meglepetést. Melyekről nem gondolták, hogy tartalmazhat glutént?


Kapcsolódó bejegyzések:

DonPepe pizzái nem garantáltan gluténmentesek!
DonPepe pizzái nem garantáltan gluténmentesek!

A DonPepe gluténmentes pizzalapokra készített feltétes pizzái NEM gluténmentesek, mert a konyha nem gluténmentes így nagy a kockázata a kersztszennyeződésnek....

Mit jelent az, hogy: Nyomokban glutént tartalmazhat... Glutén tartalmú gabonákat is feldolgozó üzemben készült...
Mit jelent az, hogy: Nyomokban glutént tartalmazhat… Glutén tartalmú gabonákat is feldolgozó üzemben készült…

Hogy kell értelmezni azt a jelölést, hogy: Nyomokban glutént tartalmazhat. Gluténtartalmú gabonát is feldolgozó üzemben készül.

Mit ehet és mit nem egy  gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.

Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...

Paleolit táplálkozás és a gluténérzékenység
Paleolit táplálkozás és a gluténérzékenység

Milyen különbségek vannak a paleolit táplálkozás és a cöliákiások gluténmentes étrendje között? Mik a paleo étrend veszélyei a gluténérzékenyeknek számára?...

Diétahiba és a kényelmi termékek. Vásároljunk figyelmesen!
Diétahiba és a kényelmi termékek. Vásároljunk figyelmesen!

Számos olyan kényelmi termék is tartalmazhat glutént vagy a készítése során szennyeződhet gluténnal, amire nem is gondolnánk. Diétahiba lehet a...

Vásároljunk figyelmesen! 2. Mik lehetnek rejtetten gluténtartalmú ételek?
Vásároljunk figyelmesen! 2. Mik lehetnek rejtetten gluténtartalmú ételek?

Diétahibát okozhatnak a rejtetten gluténtartalmú ételek, amelyek neve vagy felszolgálása alapján nem is gondolnánk, hogy rejtetetten glutént tartalmazhatnak. Néhány újabb...

Burgonya, a cöliákiában - gluténérzékenységben
Burgonya, a cöliákiában – gluténérzékenységben

Tudjon meg többet a burgonyáról. Honnan származik, milyen fajtái vannak, Milyen előnyös tulajdonságai vannak. A burgonya kitűnően beilleszthető a gluténmentes...

Mit jelent az hogy gluténmentes?
Mit jelent az hogy gluténmentes?

A gluténmentesség fogalma sokat változott az elmúlt 30 évben. Milyen jogszabályok szabályozzák a gluténmentesség fogalmát, jelölését.

Mi az a glutén?
Mi az a glutén?

A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke, amely gliadin tartalma a kiváltó oka, a cöliákia – gluténérzékenység...

Vendégség gluténérzékenyen
Vendégség gluténérzékenyen

"Ne most diétázz majd ráérsz a jövő héten!” A gluténmentes diéta az nem fogyókúra amit 1-2 alkalommal fel lehet függeszteni....

Gluténmentes konyha megvalósítása - glutén szennyezettség kivédése otthon
Gluténmentes konyha megvalósítása – glutén szennyezettség kivédése otthon

A gluténérzékenyek szigorú gluténmentes étrendjének betartása nagy kihívás a családnak. Nagy kérdés, hogy hogyan oldható meg a glutén szennyezettség...

Mit ehet egy  gluténérzékeny - cöliákiás beteg? 1.
Mit ehet egy gluténérzékeny – cöliákiás beteg? 1.

A lisztérzékenység legfőbb kezelési módja a gluténmentes diéta. Ha valaki lisztérzékeny, akkor kénytelen gluténmentes étrendet kialakítani - kerülnie kell a...

, , ,