Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gyakoribb lehet a cöliákia az IBS-es gyerekeknél

IBS-es gyerekek gluténérzékenyek is lehetnek!

IBS-es gyerekek gluténérzékenyek is lehetnek!

Egy kutatás eredményei szerint nagyobb arányban fordul elő a gluténérzékenység azon gyermekek körében, akik irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvednek.

A visszatérő hasi fájdalmak jelentkezése az iskoláskorú gyerekek mintegy 10-15 százalékát érinti.

A cöliákia az európai országokban körülbelül a népesség 1 százalékánál van jelen, a gluténérzékenység tünetei pedig igen változatosak lehetnek, beleértve a hasi fájdalmakat is, bár a betegség nem ritkán tünetmentes is lehet.

A kutatást végző orvosok 992, különféle hasi fájdalmakkal kapcsolatos betegségekben (IBS-ben, funkcionális dyspepsiában, azaz emésztési zavarban és funkcionális hasi fájdalomban) szenvedő gyermeknél vizsgálták a gluténérzékenység meglétét.
A vizsgálati csoportba végül 782 gyermeket válogattak be, akik közül 270 IBS-ben, 201 funkcionális dyspepsiában, 311 pedig funkcionális hasi fájdalomban szenvedtek.

A gyermekeken vérvizsgálatot végeztek, és 15 beteg esetében kimutatták a cöliákia meglétét.

Közülük:

  • 12-en (4,4 %) IBS-ben
  • 2 (1 %) funkcionális dyspepsiában,
  • 1 (0,3 %) pedig funkcionális hasi fájdalomban szenvedő volt.

Az IBS-ben szenvedő gyermekek között tehát a “lisztérzékenyek” helyesebben gluténérzékenyek aránya négyszer magasabb volt, mint az általános gyermekgyógyászati populációban.

Az IBS veszélyeztetett állapotként való diagnosztizálása nagy segítséget jelenthet a gyermekgyógyászatban, mert bár mára általánossá vált, hogy a hasi fájdalmakban szenvedők esetében automatikusan elvégzik a gluténérzékenység vizsgálatot, eredményeink alapján ezt az IBS-es páciensekre is ki kellene terjeszteni.

Ez az új megközelítés a kezelés költségeire is komoly hatással lehet, mivel a funkcionális gasztrointesztinális betegségben szenvedő páciensek esetében a vizsgálatok szerint a tesztek költségei magasak, míg hasznuk elhanyagolható.

– áll a kutatásban, amelyet Fernanda Cristofori, az olaszországi Bari Egyetem orvos kutatója jegyez vezető szerzőként.

A kutatás eredményeire reagálva a Cincinnati Gyermekkórház orvoscsoportja kiadott egy közleményt, amelyben azt javasolják, hogy tegyék általánossá a gluténérzékenységi teszteket az IBS-es betegek esetében, a többi funkcionális gasztrointesztinális betegség esetén azonban nem tartják ezt szükségesnek.

A tanulmányt április 21-én a JAMA Pediatrics gyermekgyógyászati szakoldalon publikálták Christofori és kollégái, az eredményekről a Science Codex tudományos oldal számolt be.

Forrás: www.sciencecodex.com

Azt már mi fűzzük a javaslathoz, ha egy egyszerű, otthon is elvégezhető gluténteszt pozitív lesz, az még nem jelent diagnózist!

A diagnózist mindig szakorvos kell, hogy felállítsa, ehhez ragaszkodjunk a gyermekünk érdekében!

Azt már korábbi cikkeinkből kiderül, hogy a gluténérzékenység – amelyet sokan még ma is helytelenül lisztérzékenységnek hívnak –  egy komoly betegség, amely kezeletlenül súlyos szövődményeket, hiányállapotokat okozhat. A cöliákia kezelésének módja az élethosszig tartó gluténmentes diéta.Kapcsolódó bejegyzések:

Intő tünetek gyermekeknél, amelyek cöliákia gyanúsak.
Intő tünetek gyermekeknél, amelyek cöliákia gyanúsak.

A cöliákia komoly betegség, amely a gyermekeknél fejlődési zavarokat, csontdeformációkat is okozhat. Milyen tünetek kelthetik fel a szülők gyanúját? Miért...

A gluténérzékenység vizsgálat - minden amit tudni érdemes.
A gluténérzékenység vizsgálat – minden amit tudni érdemes.

Azt már tudjuk, hogy gluténérzékenységet több elnevezéssel is illetik (cöliákia, lisztérzékenység), hogy egy autoimmun betegség. De milyen diagnosztikai módszereket alkalmaznak...

Gluténérzékenység gyerekeknél
Gluténérzékenység gyerekeknél

A gluténérzékenység gyerekeknél is előforduló betegség. Minél hamarabb szükséges a lisztérzékenységet diagnosztizálni, mert a kezeletlen gluténérzékenység súlyos betegségek melegágya. A...

, , , ,