Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Bélflóra és a cöliákia

Mivel a gluténérzékenyek egyik fő problémája a bélbolyhok elsorvadása, és a tápanyagok felszívódásának romlása, ezzel együtt az összes élettani funkció romlása,  a cöliákiás betegeknek különösen figyelni kell a belek bélflórájának állapotára is!

A cöliákiásoknak tehát különös figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a bélflórájuk rendben legyen!

Számukra a garantáltan gluténmentes diéta alapfeltétel a betegségük kezelésében, és a bélrendszerük karbantartásához.
Mivel a gluténintoleranciások is összeszedhetnek bármilyen fertőzéses gyomor-bélrendszeri betegséget is, vagy netán antibiotikumot kell szedniük, nagyobb odafigyeléssel kell ez irányba is lenniük.

Az egészséges bélflóra fontos!A bélflóránkat olyan mikroorganizmusok közössége alkotja, melyek az emésztőrendszerünkben találhatók meg és itt is fejtik ki sokoldalú hatásukat.

A normál bélflóra szerepe az emésztésünkben:

 • A normál bélbaktériumflóra gátolja a kórokozó, káros (ún.: patogén) mikroorganizmusok megtelepedését, elszaporodását a bélben, és megakadályozza, hogy átjussanak a bélfalon.
 • A vastagbél hámsejtjeit táplálják. A vastagbélbe jutott anyagokat bontják, például az élelmi rostokat. Ezek a rostok a növények emészthetetlen részei, melyeket a bélbaktériumok bontanak le és rövid szénláncú zsírsavak keletkeznek belőlük. Ezek a zsírsavak táplálják a bélhám sejtjeit.
 • Részt vesznek a bilirubin lebontásában, mely során urobilinogén és szterkobilinogén keletkezik. A szterkobilinogénből létrejövő szterkobilin adja a széklet jellegzetes színét.

A normál bélflóra tápanyag hasznosulásban betöltött szerepe:

 • Enzimeket termel, például a tejcukor lebontásáért felelős laktáz bontó enzimet.
 • Vitaminokat termel, például a szervezet számára fontos B-vitaminokat, K-vitamint.

A normál bélflóra immunrendszerben betöltött szerepe:

 • Az immunrendszer állandó „ébren tartása” is feladatuk, a védekező rendszerünket ellenanyag termelésre késztetik.
 • Egyes Ig sejtek termelésében is részt vesznek

Mi történik, ha a normál bélflóra egyensúlya felborul?

[ad 18]A normál bélflóránk dinamikusan változó egyensúlyának megbomlását több tényező is előidézheti. A megváltozott bélflóra különböző betegségek kialakulásában is szerepet játszik. Ezen kívül okozhat emésztési és felszívódási zavarokat, megnövekedett gázképződést, hasmenést, valamint vitaminhiányt.

A cöliákia és egyes szövődményei, pl.: másodlagos laktózintolerancia egyértelműen károsító hatású a bélflóránkra!
Ezek alapján a cöliákiás beteg számára különösen fontos, hogy a bélflóráját egészségessé tegye, és annak egészségesen tartásáról gondoskodjon!

A bélflóra egészségessé tételéhez úgy nevezett kor specifikus, azaz az életkornak megfelelő baktérium törzseket tartalmazó bélflóra helyreállító készítményt javasolt fogyasztani, egy adott ideig!

A bélflóra egészségesen tartásához az alábbiakat érdemes megfogadni:

 • Naponta fogyasszunk 20-40 dk zöldséget-, gyümölcsöt kornak megfelelően!
 • Változatosan, szezonnak megfelelőeket válasszunk!
 • Fontos a gluténmentes gabonafélék, pszeudogabonák beillesztése, és szükség szerint gluténmentes rosttal keverve, vagy az ételeket dúsítva
 • Figyeljünk a napi többszöri, inkább kisebb étkezésekre, ha megoldható!
 • Elengedhetetlen a megfelelő folyadékfogyasztás.
 • Azt se felejtsük el, hogy az egészségünk megőrzéséhez a rendszeres testmozgás is fontos szerepet játszik a bélfunkciók zavartalan működésében.

A megfelelő táplálkozás kialakításában, valamint a probiotikus készítmények alkalmazásában kérhetjük orvosok és dietetikus szakemberek segítségét.Kapcsolódó bejegyzések:

Új gluténmentes bélflóra helyreállító készítmény
Új gluténmentes bélflóra helyreállító készítmény

Új gluténmentes bélflóra helyreállító készítmény jelent meg, amely tejmentes így laktózmentes és tejfehérje mentes is egyben. Speciális táplálkozási igényekhez fejlesztve....

, ,