Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Emelt összegű családi pótlék jár a gluténérzékenyeknek!

Családi pótlék igénylésének módja

Amennyiben szülőként igényeljük a családi pótlékot, akkor a „Kérelem a családi pótlék megállapítására” nevű nyomtatványon kell igényünket bejelenteni.
A nyomtatvány letölthető az alábbi linken: Kérelem a családi pótlék megállapítására

Az igénybejelentő lap mellékleteként benyújtandó dokumentumokat általában elég egyszerű fénymásolatként csatolni, ha nem szeretnénk kiadni az eredeti dokumentumokat. Ekkor elegendő a másolatokra ráírni, hogy „az eredetivel egyező másolat” és aláírni ezeket.

Kivételt képeznek az orvosi igazolásokat, amelyeket célszerű eredetiben beadni. Amennyiben személyesen adjuk be az igényt, akkor minden esetben vigyük magunkkal valamennyi dokumentumot, igazolványt, igazolást eredeti példányát és majd az ügyintéző eldönti, hogy melyikre van szükség másolatban, illetve eredetiben.

Amennyiben a gyermek, aki után igényeljük az ellátást, már nem tanköteles korú, de közoktatási intézmény tanulója, a tanulói jogviszony igazolást is csatolni kell az „Igazolás tanulói jogviszony fennállásáról” elnevezésű nyomtatványon. A nyomtatvány mintája letölthető az alábbi linken: Igazolás tanulói jogviszony fennállásáról

Visszamenőleges családi pótlék igénylés

Jogosultság esetén érdemes mielőbb beadni a családi pótlék igénylésére kérelmünket, mivel visszamenőleg maximum 2 hónapra fogják megállapítani. Legkorábbi visszamenőleges időpont, az igénybejelentés napját megelőző második hónap első napja.

Tehát ha jogosultak vagyunk április 10-től (pl. ekkor született a gyermek), akkor legkésőbb június 30-ig be kell adni az igénylést, hogy ne veszítsünk el egy részt a támogatásból.

Fontos kiemelni, hogy a családi pótlékot egész hónapra kell megállapítani, tehát ha a gyermek a hónap utolsó napján született, akkor is az egész hónapra jár a családi pótlék.

Egyéb igénybe vehető kedvezmények

forrás: Magasabb összegű családi pótlék)

A tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekre tekintettel megállapítható egyéb ellátások

  • közgyógyellátás
  • ingyenes tankönyvellátás
  • gyermekétkeztetés esetén 50%-os mértékű térítési díj-kedvezmény
  • gyermekgondozási segély 10 éves korig
  • ápolási díj, ha önmaga ellátására képtelen, s állandó felügyeletre, gondozásra szorul
  • utazási kedvezmény, utazási költségtérítés

Utazási kedvezmény

Utazási kedvezmény igénybevételére jogosult korlátlan számban megváltható kedvezményes menetjeggyel, vagy bármely viszonylatban megváltható, viszonylathoz kötött kedvezményes bérlettel az a személy, aki, vagy aki után szülője vagy eltartója magasabb összegű családi pótlékban részesül, valamint a vele együtt utazó személy a Magyar Államkincstár által kiállított hatósági bizonyítvány alapján.
Vasúti személyszállítás, HÉV, vagy helyközi autóbusz igénybevétele estén a jegy- és bérletkedvezmény mértéke 90%-90%.
A kísérőt a 90%-os mértékű bérletkedvezmény nem illeti meg.
Helyi közúti és kötött-pályás közlekedés esetén a bérletkedvezmény mértéke 100%, mely a kísérőt is megilleti.

A magasabb összegű családi pótlék megállapítása esetén a Magyar Államkincstár igazgatósága a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezmény igénybevétele céljából a magasabb összegű családi pótlékot megállapító határozattal egyidejűleg hatósági igazolványt ad ki.

Utazási költségtérítés

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény szerint a fogyatékos gyermek korai fejlesztését és gondozását, fejlesztő felkészítését nyújtó intézmény igénybevételével kapcsolatban felmerült utazási költségekhez támogatás jár. Az utazási költségtérítés mértéke megegyezik az adott távon menetrend szerint közlekedő közforgalmú közlekedési eszközök igénybevételére megszabott, a kedvezmény összegével csökkentett legolcsóbb díjtételű menetjegy árával. A hely- és pótjegyek árához nem jár utazási költségtérítés.

Azt a biztosítottat, aki betegsége, egészségi állapota miatt tömegközlekedési eszközön utazni nem képes, utazási költségtérítésként kilométerenként 21 forint illeti meg.
Amennyiben a biztosított egészségi állapota miatt kísérő szükséges, a fenti összeg együttesen illeti meg a biztosítottat és kísérőjét.

Az utazási utalvány kiállítására a Szakértői és Rehabilitációs Bizottság vezetője jogosult.

Az említett szolgáltatások igénybevételét a szolgáltatást nyújtó intézmény vezetője az erre a célra rendszeresített nyomtatványon igazolja. A szolgáltatást nyújtó intézmény az „Utazási Utalvány betétlapja” elnevezésű, UTIK 10/a. számú nyomtatványt a Regionális Egészségbiztosítási Pénztáraknál (Budapesten a Közép-magyarországi Regionális Egészségbiztosítási Pénztárnál, XIII. kerület Teve u. 1.) szerezheti be.Kapcsolódó bejegyzések:

Cöliákiás a gyermekem! - segítség a szülőknek a mindennapokhoz és a gluténmentes életre neveléshez!
Cöliákiás a gyermekem! – segítség a szülőknek a mindennapokhoz és a gluténmentes életre neveléshez!

Sok szülő először kétségbe esik a diagnózistól. Most mi lesz? Nem kell megijedni, nem tragédia a cöliákia, de fontos a...

A cöliákia és különös tünetei 2 - fáradtság, hajhullás
A cöliákia és különös tünetei 2 – fáradtság, hajhullás

A gluténérzékenység tünetei lehetnek a megszokott emésztési tüneteken kívül a krónikus fáradtság és a különböző hiánybetegségek is. Hajhullás, vitaminhiány, vashiány....

Ön igénybe veszi a gluténérzékenyeknek járó személyi adókedvezményt?
Ön igénybe veszi a gluténérzékenyeknek járó személyi adókedvezményt?

Amennyiben Ön is intolerancia miatti felszívódási zavar diagnosztizált, például gluténérzékeny, Önnek alanyi jogon jár a személyi adókedvezmény! Kérje háziorvosa igazolását...

, ,